Светът се нуждае от трилиони долари за борба с климатичните промени

1165
Светът се нуждае от трилиони долари за борба с климатичните промени
Снимка: iStock

Светът се нуждае от трилиони долари, за да ускори екологичния преход и да се справи с глобалното затопляне. Това заяви ръководителят на миналогодишните преговори за климата COP28, предаде АФП.

Председателят на COP28 Султан Ал Джабер приветства напредъка, постигнат на преговорите на ООН миналата година в Дубай, където страните се споразумяха да утроят световния капацитет на възобновяемите енергийни източници през това десетилетие и да се "откажат" от замърсяващите изкопаеми горива. Но в споразумението липсваха важни подробности, включително относно финансирането, което постави тежестта върху тазгодишната среща на COP29 в Азербайджан, предава БГНЕС.

Още: Ето кои храни ще поскъпват още много, ако не се реши този проблем

Експертите твърдят, че с ускоряването на въздействието, тъй като в световен мащаб се чупят топлинни рекорди, договореното през тази година финансиране ще изиграе важна роля за насърчаване на правителствата да повишат целите си за декарбонизация.

"Финансиране на всяко ниво"

Джабер заяви, че финансирането е "основният фактор за положителна промяна с необходимата скорост и мащаб". "Но не обикновено финансиране - ние се нуждаем от финансиране на всяко ниво", каза той по време на събитие в Париж, организирано от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Очаква се тази година страните да изработят нова цел за размера на годишната подкрепа, която богатите държави ще предоставят на по-бедните за техния енергиен преход и адаптиране към климатичните въздействия от 2025 г. нататък.

Още: Франция се включва в битката с климатичните промени, но не с пари, а с държавни гаранции

Неуспехът на богатите държави да постигнат предишната си цел от 100 млрд. долара годишно до 2020 г. накърни доверието на света, като се появиха индикации, че целта вероятно е била постигната едва през 2022 г. Нуждите вече далеч надхвърлят наличните средства. Подкрепяната от ООН експертна група за финансиране на борбата с изменението на климата изчисли, че развиващите се икономики, с изключение на Китай, ще трябва да изразходват около 2,4 трилиона долара годишно до края на десетилетието. "Сега светът трябва да вдигне летвата, за да се справи с предизвикателството, пред което сме изправени. Трябва да започнем да мислим за трилиони, а не за милиарди“, каза Джабер.

Признаването на мащаба на необходимата подкрепа постави акцент върху разширяването на източниците на финансиране. Световната банка и Международният валутен фонд са подложени на натиск да започнат мащабни реформи, за да приведат кредитирането си в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C над прединдустриалните нива.

Още: Глобалните температури надхвърлиха критичния праг на затопляне от 1,5°C за 12 поредни месеца

Други обсъждани инициативи включват ново данъчно облагане, особено на замърсяващите индустрии, както и пренасочване на субсидиите за изкопаеми горива към екологично развитие. Обединените арабски емирства, Азербайджан и домакинът на COP 2025 Бразилия стартират инициатива за поддържане на глобалния фокус върху запазването на целта от 1,5 °C. Джабер предупреди, че съществува риск "политическият импулс да се разсее, а след това да изчезне или да изчезне между COP".

Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол заяви, че енергийната агенция, която се е превърнала в ключов участник в насърчаването на енергийния преход, ще предложи на страните помощ за повишаване на целите за намаляване на емисиите, като през тази година и през 2025 г. се очакват засилени планове за декарбонизация.

Още: Обединеното кралство се нуждае спешно от план за справяне с топлинните вълни

Той обяви също така, че от 1 март ще бъде въведен нов механизъм за измерване на разликата между целите на страните и предприетите действия. "Вярваме на правителствата, че ще направят това, което са обещали, но в МАЕ имаме най-голямо доверие именно в числата", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка