Съдът в Аржентина блокира сметки и активи на Кристина Кирхнер

685
Съдът в Аржентина блокира сметки и активи на Кристина Кирхнер
Снимка: Getty Images / Guliver

Финансови активи на бившия аржентински президент Кристина Кирхнер бяха замразени със съдебна заповед. Кирхнер е обвинена в манипулиране на обменните операции на централната банка, навредили на финансовата система на страната, в последния ѝ месец като държавен глава, пише БГНЕС.

Според федералния съдия Клаудио Бонадио е „очевидно, че тогавашният президент е дала инструкции на нейния икономически министър да извърши финансовата операция, които са бързо изпълнени”. Бонадио е наредил 15 милиона песо (1 милион долара) от активите на Кирхнер да бъдат замразени. Същата мярка е издадена и за икономическия министър в нейния кабинет Аксел Кичилофф, както и за ръководителя на централната банка Алехандро Ваноли и 12 бивши членове на управленския борд.

Бившият президент на Аржентина ще се изправи пред правосъдието

Аржентинският прокурор Карлос Риволи обвини в корупция бившия президент на южноамериканската страна Кристина Фернандес де Кирхнер, пред...

Кирхнер, която беше президент между 2007 и 2015 година, е обвинена в зловредни спекулативни валутни продажби. Действията са извършени малко преди избирането на новия консервативен президент Маурисио Макри. Според сегашното правителство, операциите са довели до загуби от стотици милиони долари за южноамериканската страна.

Бившият президент беше изправена пред съда в средата на април и отказа да отговаря на въпроси. Вместо това тя представи документ, с който настоя за отвод на Бонадио.

Кирхнер вече не е защитена от политически имунитет. Тя още е разследвана за корупция, както и за нередности в имотни сделки на семейството ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...