СЗО: Около 90% от поставените ваксини срещу коронавирус са в държавите от Г-20

1680
СЗО: Около 90% от поставените ваксини срещу коронавирус са в държавите от Г-20
Снимка: Getty Images/Guliver

Почти 90% от използваните в света ваксини срещу коронавирус се падат на държавите от Г-20. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. Той призова богатите държави да споделят с други страни препаратите, с които разполагат, предаде БГНЕС.

Гебрейесус призова Г-20 "спешно да финансира” международното партньорство по осигуряване на достъпа до ваксини и до средства за диагностика на коронавируса ACT-Accelerator, както и "да споделят по-бързо голяма част от дозите” посредством механизма COVAX. Той подчерта, че бързото разработване на ваксини срещу коронавирус в света се е превърнало в "триумф за науката, но „неравномерното им разпределение е провал за човечеството”.

Скоро универсална ваксина срещу всички коронавируси?

Битката срещу коронавируса далеч не е приключила. С голяма вероятност може да се предположи, че щамът SARS-CoV-2 няма да е последният н...

Генералният директор оцени положително обявените по време на форума в Рим обещания на държавите да увеличат производството на ваксини чрез предоставяне на технологии и ноу-хау и да преустановят действието на правото на интелектуална собственост върху препаратите. "Г-20 разполага със средства за ваксинирането на света, а светът не може да чака повече”, констатира Гебрейесус. Той подчерта, че настоящата пандемия "може да не бъде последна”, както и че не може всички да бъдат предотвратени. Генералният директор на СЗО изрази увереност, че човечеството ще успее да изгради "по-здраво, по-сигурно и по-справедливо бъдеще”.

Международното партньорство "Ускорител на достъпа до инструменти срещу COVID-19” (ACT-Accelerator) стартира официално на 20 април 2020 г. Инициатори са СЗО, ЕС, Франция и Бил и Мелинда Гейтс. Както уточни тогава СЗО, става въпрос за "глобално партньорство и сътрудничество за ускорено разработване, производство и използване на безопасни и ефективни технологии по предотвратяване, диагностика и лечение на COVID-19”.

СЗО отдава голямо значение и на механизма COVAX, който е един от стълбовете на партньорството ACT-Accelerator. В съответствие с условията на програмата, държави с високо ниво на доходи заплащат закупуването на ваксини за страни с ниски доходи на глава от населението. Съгласно плана, в рамките на механизма до края на тази година трябва да бъдат произведени и разпределени по цял свят 2 милиарда доза ваксини срещу коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com