Тръмп обяви нова стратегия за войната в Афганистан

1886
Тръмп обяви нова стратегия за войната в Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

На 21 август президентът на САЩ Доналд Тръмп направи първото си официално обръщение "към военнослужещите и американския народ" като върховен главнокомандващ, в което представи новата стратегия на администрацията си към Афганистан и страните от Южна Азия.

В базата "Форт Майер" в Арлингтън държавният глава на САЩ се отметна от предизборното си обещание да приключи 16-годишната война в Афганистан, която по-рано той бе определил като "загуба на пари и време". Той оправда решението си като заяви, че "зад бюрото в Овалния кабинет нещата изглеждат по-различно".

Най-малко 7000 афганистански военни ще охраняват бъдещия газопровод ТАПИ

Най-малко 7000 членове на въоръжените сили на Афганистан ще участват в защитата на газопровода ТАПИ, който ще минава по маршрута Туркме...

"Инстинктът ми казваше да се изтеглим (от Афганистан)… Последиците от рязкото излизане обаче щяха да са едновременно предвидими и неприемливи. Прибързаното оттегляне ще създаде вакуум, който терористите – включително "Ислямска държава" и "Ал Кайда" – ще запълнят веднага, точно както стана преди 11 септември", обоснова промяната в позицията си той.

Тръмп обаче обяви, че оттук насетне подходът ще е съвсем различен от преди.

"В основата на нашата нова стратегия е да се премине от подход, базиран на продължителността, на такъв, зависещ от обстоятелствата", каза той и допълни, че американските военни вече няма да концентрират усилията си в "проектиране на чужди демокрации или възстановяване на други страни на свой гръб:, а в ликвидиране на терористи и служене на американските интереси.

Американският държавен глава съобщи още, че САЩ ще разширят правомощията на въоръжените си сили в Афганистан, борещи се с терористичните и престъпните групи. Оттук насетне обаче САЩ няма да докладват предварително за своите военни операции и няма да коментират броя на военните си контингенти в Афганистан. Въпреки това медиите съобщиха по-рано, че президентът вече е наредил изпращането на допълнителен контингент от 3 900 американски военни в южноазиатската страна, които ще се присъединят към останалите 8400 американски войници дислоцирани там.

Във връзка с Пакистан Тръмп отправи неколкократни предупреждения, че повече няма да толерира решенията на страната да "приютява" екстремисти, допълва БГНЕС.

Афганистан е готов да възобнови преговорите с талибаните

Правителството на Афганистан се е съгласило да възобнови мирния диалог с движението "Талибан" със съдействието на Пакистан, САЩ и Кит...

"Повече няма да мълчим относно пакистанското подслоняване на терористични организации. Пакистан може да спечели много от партньорството си, с наше участие, в Афганистан. Може обаче и да загуби много, ако продължи да приютява престъпници и терористи", категоричен бе американският държавен глава.

"Плащаме на Пакистан милиарди и милиарди долари, а те подслоняват терористите, с които се борим. Това ще трябва да се промени и ще се промени незабавно. Време е Пакистан да се посвети на цивилизацията, реда и мира”, допълни той.

По-късно държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън коментира в официално писмено изявление, че решението на Тръмп да притисне Пакистан и да продължи с американските военни операции в Афганистан може да помогне на американската дипломация в търсенето на политическо решение.

"Новата ни стратегия се различава от предишните подходи, които поставяха само повърхности "календарни" срокове", заяви Тилърсън след изявлението на Тръмп. Той дори издаде, че САЩ са готови да започнат мирни преговори между афганистанското правителство и движението на талибаните без предварителни уговорки.

"Надяваме се, че международното общество, особено страните съседки на Афганистан ще се присъединят към усилията ни за поддържането на мирния процес", подчерта Тилърсън.

Стив Банън: В администрацията на Тръмп има тежки политически разногласия

Сериозни разногласия по редица политически въпроси съществуват в администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Това заяви б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com