Тръмп ще дойде лично за официалната номинация на републиканците за втори мандат

1434
Тръмп ще дойде лично за официалната номинация на републиканците за втори мандат
Снимка: Getty Images/Guliver

На своя национален предизборен конгрес в Шарлът, Северна Каролина, Републиканската партия ще обяви Доналд Тръмп и Майкъл Пенс за свои кандидати за президент и вицепрезидент на предстоящите избори през ноември, съобщава БГНЕС.

В продължение на три дни, от 21 до 23 август Националният комитет на Републиканската партия (НКРП) провеждаше закрити заседания, свързани преди всичко с организацията на конгреса. На практика нямаше ясна граница между заседанията на НКРП и събитията от общия партиен конгрес този път. Това се дължи на пандемията от коронавирус и наложените заради нея санитарни и епидемиологични ограничения, които объркаха плановете за организиране на обикновен конгрес (това партийно събрание се провежда на всеки четири години от 1856 г.).

Номинацията на Байдън за кандидат за президент на САЩ гарнирана със сексуален скандал

Бившата служителка на Сената на САЩ Тара Рийд, която твърди, че е била тормозена сексуално от Джо Байдън преди около 30 години, смята, ...

Финалът на срещите в Шарлът ще бъде открита церемония за гласуване на делегатите на конвенцията, насрочена за понеделник, което ще доведе до номинацията на Тръмп и Пенс. В същото време, според CNN, настоящият президент и вицепрезидентът ще присъстват на тази церемония, което първоначално не беше планирано. Белият дом обяви на 23 август, че държавният глава ще пристигне в града в 11:45 часа местно време. Очаква се Тръмп да изнесе кратка реч пред делегатите.

До 27 август включително, републиканците все още ще имат събития извън този град - в столицата на страната и в близост до Балтимор ,Мериленд. Планират се публични изказвания за членовете на Републиканската партия, семейството и приятелите на американския президент, които искат преизбиране, както и някои от онези обикновени американци, които активно подкрепят Тръмп.

По традиция всичко това ще бъде увенчано с тържествена реч от самия кандидат, тоест Тръмп, в която той ще се съгласи да представлява своята партия на изборите през ноември. Очаква се събитието да се състои на 27 август на Южната морава на Белия дом.

Коментирайки предстоящия конгрес пред Fox News, Тръмп каза: "Мисля, че ще видим нещо много обнадеждаващо и позитивно. Това бих искал".

Най-големият град в Северна Каролина, Шарлът, с население от 872,5 хиляди души, беше избран за място на конгреса още през юли 2018 г. През 2012 г. там се проведе Националната конвенция на Демократическата партия на САЩ. В края на май обаче Тръмп повдигна възможността да промени мястото на конвенцията, след като губернаторът на Северна Каролина Рой Купър обяви необходимостта от свиване на мащабите поради разпространението на инфекцията. След седмици неуспешни преговори в началото на юни, губернаторът отхвърли плановете на републиканците за цялостна конвенция. Търсенето на ново място започна, но НКРП реши да не прехвърля организационните партийни събития (21-24 август) от Шарлът с ограничен брой делегати. Републиканците обмисляха възможността за организиране на конвенция в градове като Атланта (Джорджия), Далас (Тексас), Джаксънвил (Флорида), Ню Орлеан (Луизиана).

Взаимни нападки и критики между Обама и Тръмп

Доналд Тръмп никога не е приемал сериозно американското президентство, затова и му липсват уменията да се развива, каза предшественикът...

Тогава НКРП обяви отлагането на основните събития на конгреса, включително изказванията на Тръмп и Пенс, в Джаксънвил за 24-27 август. Някои представители на местните власти критикуваха това решение. Факт е, че като правило те започват да се подготвят за конгреса няколко години преди провеждането му, това се дължи на необходимостта от решаване на множество организационни въпроси, включително сигурността и настаняването на участниците. Служителите на реда в Джаксънвил предупредиха през юни, че няма да могат да се подготвят да гарантират безопасността на участниците в конгреса на необходимото ниво за толкова кратко време.

В допълнение, процентът на заразяване с новия коронавирус рязко се повиши във Флорида през юли. Това беше причината за обсъждане на възможността за изоставяне на втората част на конгреса. На 23 юли Тръмп обяви, че събитията, планирани в Джаксънвил, са отменени.

Републиканците нямат неясноти с предизборната програма - одобряването на този документ е една от основните точки на националния партиен конгрес. През юни републиканците решиха да се ограничат само да преработят платформата от 2016 година. Вероятно от строго консервативната програма, особено в социалната сфера, атаките срещу настоящия президент, който преди 4 години беше демократа Барак Обама, просто ще бъдат зачеркнати. Републиканското ръководство реши да не провежда заседание в Шарлът на комисията, отговаряща за разработването на новата платформа. Това решение не беше по вкуса нито на консервативното, нито на умереното крило на партията. В същото време Тръмп каза, че би предпочел нова и актуализирана платформа в съкратена форма, ако е възможно.

Програмата за избор на 66 страници на Републиканската партия, приета през 2016 година, остро критикува Русия. "Ще посрещнем връщането на войнствеността на Русия със същата решителност, довела до разпадането на Съветския съюз", написаха авторите на документа. Те твърдят, че политиката на Москва заплашва нации, които са получили самоопределение след разпадането на Съветския съюз. В същото време републиканците увериха руския народ в уважение към тях и в желанието да поддържат приятелство.

Програмата обаче не е задължителна в случай на победа на изборите. Тя отразява само моментните политически нагласи, които партийните лидери искат да очертаят в предизборната кампания.

Тръмп изглежда проумя, че Байдън има добри шансове срещу него

Доналд Тръмп счита, че шансовете му за победа в предстоящите американски президентски избори са изравнени с тези на основния му противн...

В онлайн формат изказванията на кампании на емблематични фигури на Републиканската партия ще бъдат излъчени на 24-27 август, въпреки че някои ключови членове на партията, например бившият президент Джордж У. Буш, отказаха да подкрепят Тръмп, и бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл, който говори на Конгреса на демократите, обяви, че ще гласува през ноември за демократичния кандидат за президент Джоузеф Байдън. Бившият кандидат за републикански президент, а сега сенатор Мит Ромни (от Юта), който напоследък постоянно критикува политиките на държавния глава, също отказа да подкрепи Тръмп.

Според най-новите данни от политическия научен портал Real Clear Politics (RCP), бившият вицепрезидент Байдън изпреварва настоящия американски лидер със средно 7,6 процентни пункта по популярност сред избирателите. Напоследък този показател, който се основава на социологически изследвания, проведени от различни организации в страната, се поддържа на около 7,5 процентни пункта в полза на демократа. Освен това Байдън е лидер в почти всички „колебаещи се щати“, където нивото на популярност на кандидатите от демократи и републиканци традиционно е приблизително равно.

Тръмп не е първият американски президент, изпаднал в проблеми по време на кампанията си за преизбиране. През 2004 г. Джордж Буш беше критикуван за войната в Ирак, а 44-ият президент Барак Обама през 2012 г. се изправи пред проблема за бавното икономическо възстановяване и ниския рейтинг на одобрението за работата му на най-високия държавен пост. И в крайна сметка и двамата бяха преизбрани.

В края на конвенциите кандидатите за президент на републиканците и демократите и техните партньори ще се изправят пред поредица от срещи лице в лице в национален телевизионен дебат.

Първият дебат между Тръмп и Байдън ще се проведе на 29 септември в Кливланд (Охайо), вторият на 15 октомври в Маями (Флорида), а третият - на 22 октомври в Нашвил (Тенеси).

Джо Байдън официално стана кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ

Демократическата партия на САЩ потвърди Джо Байдън за свой кандидат за президент на изборите през ноември. Това решение беше взето на н...

Кандидатите за вицепрезидент Майкъл Пенс и Камала Харис ще бъдат домакини на телевизионен дебат в Юта на 7 октомври.

59-те президентски избори в САЩ са насрочени за 3 ноември. За да спечели, кандидатът трябва да осигури 270 гласа от избирателната колегия (от 538). Броят на избирателите в колегията е равен на общия брой на членовете на Сената (100) и Камарата на представителите (435) на Конгреса на САЩ, освен това в него са въведени трима представители от столичния Федерален окръг Колумбия.

Встъпването в длъжност на новия президент на САЩ ще се състои на обяд на 20 януари 2021 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com