Тръмп ще пропусне разговора на Г-20 за климата заради срещата с Путин

1544
Тръмп ще пропусне разговора на Г-20 за климата заради срещата с Путин
Снимка: Getty images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп ще пропусне разговора на лидерите от Г-20, посветен на климатичните промени, тъй като по това време ще е неговата среща с руския държавен глава Владимир Путин. По този начин той ще избегне това да влезе в директен сблъсък с всички останали световни лидери, с които Вашингтон има разногласия по въпроса, съобщи ТАСС.

Според програмата на срещата заседанието на Двайсетицата, посветено на „устойчивото развитие, климата и енергетиката“ ще започне в конгресния център на Хамбург в 15:30 местно време (16:30 българско време). Срещата между Тръмп и Путин е насрочена за 15:45 местно време (16:45).

Тръмп нямал търпение да се срещне с Путин

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че с нетърпение очаква планираната за днес среща между него и руския президент Владимир Пут...

Тъй като всички помещения в конгресния център са разпределени между делегатите, формално разговора между двамата ще се състои на американска територия, съобщи източник от руската делегация, пожелал анонимност. Според графиците на двамата президенти, за общата им среща е предвиден около час, отбелязва още БГНЕС.

Игнорирайки разговора на Г-20 за климата, Тръмп лишава своите партньори от възможността директно да му изразят критиките си спрямо политиката на Белия дом по отношение на климатичните промени. Както по-рано беше съобщено финалното комюнике на лидерите, което трябва да бъде публикувано след края на срещата, отразява разделението „19 срещу 1“ и съдържа призив за бързо изпълнение на Парижкото споразумение за климата, което не подлежи на изменения.

Actualno.com припомня, че днес започва двудневната среща на лидерите от Г-20, която ще се фокусира върху търговията, тероризма, климатичните промени, заетостта и развитието, миграцията и бежанските потоци.

Темата на германското председателство на Г-20 е „Изграждане на един взаимосвързан свят“. ЕС ще се представлява на срещата на върха от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

Меркел: Тръмп ще бъде изолиран на Г-20

Американският президент Доналд Тръмп ще бъде изправен пред изолация по време на срещата на Г-20 заради своята скептична позиция относно...

Протестиращи срещу форума обаче вдигнаха на крак властите, които се наложи да използват водни оръдия срещу демонстрантите. Самият Хамбург е бастион на леви радикали и полицията от дълго време се подготвя за изблици на насилие по време на срещата.

Г-20 включва 19 държави плюс ЕС. Членовете на Г-20 произвеждат над 80% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и представляват почти две трети от световното население.

Първата среща на върха на Г-20 е организирана през 2008 г. по време на световната финансова криза с цел активизиране на международното икономическо сътрудничество. Оттогава членовете на Г-20 провеждат срещи всяка година, за да обсъждат широк кръг от въпроси, свързани с икономическото и финансовото сътрудничество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа