Тръмп все пак блокира разкриването на важен документ, свързан с руската намеса

1394
Тръмп все пак блокира разкриването на важен документ, свързан с руската намеса
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки противоречиви информации по темата, американският президент Доналд Тръмп все пак е решил да блокира публикуването на секретен документ, подготвен от Демократическата партия и отнасящ се до злоупотреба с власт на ФБР в т.нар. "руско разследване".

Доналд Макган, съветник в Белия дом, публикува изявление, според което разкриването на документа ще "създаде сериозни опасения за националната сигурност и върховенството на закона". Той допълва, че Тръмп e бил "склонен да декласифицира" документа, но не може да го направи поради определени пасажи с "чувствителна" информация, предаде The Guardian.

Двойници на Тръмп и Ким Чен Ун почти не провалиха откриването на Олимпийските игри (СНИМКИ)

Днес от 13:00 часа българско време в южнокорейския зимен курорт Пьонгчанг официално бяха открити 23-те зимни Олимпийски игри. Церемония...

Припомняме, че преди дни бе оповестена докладна записка от 4 страници, съставена от от републиканецът Девин Нунес - председател на комисията по разузнаване на Камарата на представителите и приближен на Тръмп. Тя визира действията на ФБР и американското министерство на правосъдието при наблюдението на член от екипа на Тръмп по време на предизборната му кампания през 2016 година. Става въпрос за Картър Пейдж - човекът, който съгласно изготвеното по поръчка на лагера на Хилари Клинтън досие за Тръмп от британския разузнавач Кристофър Стийл е бил "пратеникът и връзката" между Доналд Тръмп и шефа на "Роснефт" Игор Сечин. Според данните на Стийл, Сечин е предал през Пейдж предложение на Тръмп да му плати 1 млрд. долара, ако успее да премахне санкциите на САЩ срещу Русия, стига да стане следващия американски президент.

Според написаното от Нунес, ФБР е нарушило закона при разследването срещу Картър Пейдж, защото при подновяването на заповедите за следене и Бюрото, и правосъдното министерство на САЩ не били предоставяли пълна информация относно основанията си за искане на заповед за следене на Пейдж. В меморандума се твърди, че американските правоохранителни органи не са казали на съда, че на Кристофър Стийл са били платени 160 000 долара от щаба на Клинтън и от Демократическата партия, за да събира информация за връзки на Доналд Тръмп с Русия. Освен това, още в края на ноември, 2016 година ФБР изключило Кристофър Стийл като източник на информация за разследвания на Бюрото заради неоторизирана медийна изява на британския шпионин, но трябвало да го стори още в края на септември същата година, тъй като тогава Стийл проговорил пред Yahoo News за "руското досие" на Тръмп и това го правело по-малко надежден източник, отколкото изисквали стандартите на ФБР за конфиденциалност.

Друго обвинение в меморандума е, че точно преди и малко след като ФБР зачерква официално Стийл като източник на информация, той споделил пред представител на американското правосъдно министерство, че негова "страстна цел" е Доналд Тръмп да не бъде избран за президент на САЩ. А тази мотивация не била представена при искането от съда за подновяване на следенето на Пейдж, твърди Нунес. Подписаните заповеди за следене (т.нар. FISA) на Картър Пейдж са били общо 4, всяка от които дава право на ФБР да следи със специални разузнавателни средства заподозрения за срок от 90 дни - тъй като е американски гражданин. От страна на ФБР 3 от заповедите са подписани от уволнения от Тръмп бивш директор на Бюрото Джеймс Коми и 1 от зам.-директора на ФБР Андрю Маккейб, който си тръгна буквално преди дни заради натиска от страна на Тръмп. От името на американското правосъдно министерство заповедите са подписвани от бившия правосъден министър и главен прокурор на САЩ Сали Йейтс, също уволнена от Тръмп - заради отказа ѝ да изпълни заповедта му за забрана за допускане на граждани от Иран, Ирак, Йемен, Сомалия, Сирия, Судан и Либия на американска територия, както и зам.-главния прокурор и зам.-правосъден министър Роб Розенщайн.

Демократите моментално обвиниха авторите на документа, че в него има пропуснати и изкривени факти и поискаха оставката на Нунес. Те бяха категорични, че ще отговорят със свой собствен меморандум на написаното от Нунес. Тръмп, обаче, не позволява публикуването му, защото в него има пояснения и контекст относно написаното от Нунес, които разкриват разузнавателни практики и с това застрашават националната сигурност.

Засега не е напълно ясно ще има ли военен парад както иска Тръмп

Пентагонът не потвърждава провеждането на военния парад във Вашингтон, предложен от американския президент Доналд Тръмп. "Не знаем за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com