Тръмп загатна отново, че САЩ ще увеличава ядрения си арсенал

2658
Тръмп загатна отново, че САЩ ще увеличава ядрения си арсенал
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ трябва да са номер едно, когато става въпрос за ядрен аресенал. Това мнение изрази новият американски президент Доналд Тръмп в интервю за Reuters.

Тръмп обяви, че би желал да види свят без ядрени оръжия, но същевременно изрази притеснение, че САЩ "изостава в капацитета по отношение на ядрените оръжия". "Никога няма да имаме по-малък ядрен арсенал от която и да е друга държава, дори да говорим за съюзник. Ще е чудесно, сбъдната мечта, да има свят без ядрени оръжия, но ако ще има ядрено оръжие, то ние ще сме начело", каза американският президент.

Тръмп критикува Меркел, предлага сваляне на санкциите срещу Русия при ядрено разоръжаване

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че германският канцлер Ангела Меркел, която е канцлер на Германия, е допуснала "катастрофал...

Според антиядрената неправителствена организация Ploughshares Fund към момента САЩ има около 6800 ядрени бойни глави, а Русия е с повече – около 7000. Според антиядреното споразумение START между Вашингтон и Москва до 5 февруари, 2018 година двете държави трябва да намалят стратегическия си ядрен арсенал така че да никоя страна да няма предимство. Според договора САЩ и Русия трябва да имат не повече 800 междуконтинентални ядрени ракети на суша и в подводници. Тръмп обаче счита START за "едностранно споразумение", подобно на ядрената сделка с Иран. Американският президент изрази недоволство и от разполагането на ракети със среден обсег от страна на Русия (бел. ред. – например в Калининград) и посочи, че „когато и ако” се срещне с руския президент Владимир Путин, ще повдигне въпроса за ядреното оръжие и за ракетите със среден обсег.

В момента САЩ е по средата на обновление на междуконтиненталните си балистични ракети. Периодът на обновление е 30 години, а предвидените средства са в размер на 1 трилион долара.

Същевременно Тръмп не изключи възможността да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун "при определени обстоятелства", но въпреки това мнението на американския президент е, че е твърде късно. Тръмп добави и, че може да "ускори" създаването на противоракетна отбрана за Япония и Южна Корея в отговор на тестовете с ракети на Северна Корея. Според президента на САЩ Китай би могъл да се намеси и лесно да озапти Ким Чен Ун, но не го прави засега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com