Тръмп заяви, че САЩ ще имат съвършено нови ядрени сили и поиска 716 млрд. за отбрана

6179
Тръмп заяви, че САЩ ще имат съвършено нови ядрени сили и поиска 716 млрд. за отбрана
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса 716 милиарда долара за военни разходи за финансовата 2019 година, която започва на 1 октомври 2018 г. Това съобщи на брифинг в Пентагона заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист, предаде ТАСС.

За базовите нужди на Пентагона се предвижда да бъдат отпуснати 617 милиарда долара, за продължаване на военните операции в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия и други страни – 69 млрд. долара. Още 30 млрд. са средствата за поддържане на бойната готовност и модернизацията на ядреното оръжие.

Путин и Тръмп обсъдиха Близкия изток по телефона

Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с американския президент Доналд Тръмп, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. &bdq...

Горната граница на отбранителните разходи за настоящата финансова година беше одобрена от законодателите в размер на почти 700 млрд. долара, включително 629 млрд. за базови нужди и 71 млрд. за операции в чужбина. Законопроектът за отпускането на тези средства до момента не е утвърден.

Предлаганият от администрацията на Тръмп военен бюджет ще „позволи на Пентагона да изпълнява задачите, поставени в публикуваната на 19 януари Стратегия за национална сигурност на САЩ“. В този документ се казва, че Министерството на отбраната на САЩ трябва да бъде готово за „дългосрочно стратегическо съперничество с Русия и Китай“, напомни заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист.

Междувременно Тръмп заяви, че САЩ ще модернизират своя ядрен арсенал, но се надяват, че няма да им се наложи да го използват. Думите му дойдоха след като американската администрация разпространи проектобюджета на федералното правителство, пише още БГНЕС.

Ще имаме напълно модернизирани ядрени сили, съвършено нови. Надявам се, че никога няма да ни се наложи да ги използваме. Да се надяваме, че ще ги съкратим в близките години, но това ще зависи от действията на други хора“, каза Тръмп. 

Пентагона: Русия усложнява битката срещу Ислямска държава

В Пентагона смятат, че руското присъствие в Сирия усложнява битката срещу групировката Ислямска държава (ИД), съобщава RT, като се позо...

Той настоя и за 2,2 милиарда долара за дейността на „Сикрет сървис“, която отговаря за охраната на първите лица в държавата. В изпратения до законодателите проект на бюджет се „предлага да бъдат наети допълнително за "Сикрет сървис" 450 служители. „Това ще позволи на службата да реализира своята цел – да има 7600 служители към края на 2019 г., т.е. да достигне по численост на личния състав най-високото ниво за цялата си история“, се подчертава в документа.

В проекта за федерален бюджет се отбелязва, че администрацията „иска 24 милиарда долара за модернизирането и поддържането на бойната готовност на трите компонента на ядрената триада“. В материалите на Пентагона се уточнява, че „модернизацията на ядрения арсенал включва разработването на възможности за противодействие на стратегическите конкуренти, основаващи се на заплахи с използването на ядрено или стратегическо неядрено оръжие“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com