В САЩ идентифицираха останки от кораба на знаменития капитан Кук

3948
В САЩ идентифицираха останки от кораба на знаменития капитан Кук
Снимка: Unplash

Австралийски експерти обявиха, че останките на барката "Endeavour", с която британският капитан Джеймс Кук (1728-1779) извършва първото си околосветско плаване, са идентифицирани в американското пристанище Нюпорт. Кевин Самптън, директор на Австралийския национален морски музей (АНММ), направи съобщението днес.

Директорът на музея заяви, че мястото на корабокрушението на Кук в пристанището на Нюпорт "най-накрая е идентифицирано след 22 години търсене, което е едно от най-големите открития в морската история на Австралия".

"Това е мястото на последния покой на един от най-важните кораби в австралийската история и сега са разкрити последните подробности от тази историческа мистерия. Въз основа на архивните данни и археологическите находки съм убеден, че това е точно находката, която търсехме. Това е важен исторически момент, тъй като този кораб е изиграл важна роля не само в историята на Австралия, но и в историята на Нова Зеландия, Великобритания и САЩ", заяви Самптън по време на пресконференция в Сидни.

"Очакваме с нетърпение резултатите от експертната оценка и сме готови да се консултираме с всички заинтересовани страни в Роуд Айлънд", посочват от музея.

През май 2018 г. проучване на дъното на пристанището в Нюпорт, Роуд Айлънд, разкри "потенциален обект за подводни разкопки", а три месеца по-късно археолозите заявиха, че това най-вероятно е известната барка на капитан Кук, тъй като лабораторните тестове, историческите данни и разказите на водолазите предоставят убедителни доказателства, че е именно "Endeavour".

Основното доказателство, че останките на дъното на пристанището Нюпорт принадлежат на кораба на Кук, според австралийците, са водолазните следи от голяма дупка в борда на потъналия "обект". След пътешествията на Кук "Ендевър" е преоборудван и изпратен до бреговете на Северна Америка, където през 1778 г. заедно с още 12 кораба е потопен в пристанището на Нюпорт, за да се попречи на достъпа на френските кораби, дошли на помощ на американците, борещи се за независимост. Освен дупката в корпуса, тестовете на дървесината, използвана за направата на кораба, оръдията, намерени до него, и формата на кила потвърждават хипотезата на археолозите.

Джеймс Кук извършва три плавания в Тихия океан, като открива Хаваите и много други острови, и е първият, който плава около Австралия. На борда на кораба "Ендевър" той извършва първото си околосветско пътешествие, по време на което открива, наред с други неща, че Нова Зеландия не е част от континент, а два отделни острова, разделени от тесен проток, който по-късно е наречен на името на Кук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com