В САЩ одоброха нов начин на лечение на коронавируса

2838
В САЩ одоброха нов начин на лечение на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че Агенцията за храни и лекарства на САЩ е одобрила лечение с възстановяща се плазма на хора, болни от новия коронавирус, пише американското издание The Hill, цитирано от "Фокус".

Тръмп, който се опитваше да постигне напредък в борбата с ковид-19, обяви че е достигнат „исторически пробив“ в рамките на пресконференция в Белия дом. Според него това ще позволи на голям брой хора да „получат достъп до лечение“. Лечението представлява процес на прехвърляне на плазма на хора, преборили се успешно с новия коронавирус, на такива, които в момента се лекуват от него.

Бивш здравен министър критикува държавата: Още няма предписания за COVID към училищата

Рискове винаги има, но в медицината има две много хубави думи – превенция и профилактика. Очаквам закъснелите вече предписания на...

Множество експерти изразиха оптимизъм за тестовете, но бивш член на агенцията нарече президентския ход „печалбарски“, като отбеляза че лечението с плазма вече е било достъпно до много хора, но обявлението на Тръмп може да направи още по-широкоразпространено. Новината идва и на фона на опасение, че американския президент се опитва да упражни политически натиск върху агенцията за храни и лекарства за провеждане на тестове, без да са налице необходимите за това данни и адекватна конкретна информация за лечението.

Според Стивън Хан, който е част от агенцията, решението е направено на основата на „независима преценка“ на експерти и учени, според които лечението с възстановяваща се плазма е показало „обещаваща ефикасност“. „Според тези хора“, заяви Хан, „този вид лечение е безопасен и показва обещаваща ефикасност, което позволява да бъде одобрен за използване в критичен момент“.

Някои експерти изразиха опасение, че лечението с плазма е вече толкова широкозастъпено, че това може да попречи да се изследва колко точно добре работи то чрез клинични тестове, за които няма достатъчно доброволци, които могат да започнат лечение по този метод на своя глава и извън медицински контрол.

„Бях оптимист относно възстановяващата се плазма като лечение. Но оптимизмът не е наука“, заяви в социалните мрежи Ашиш Я, директор на Световния здравен институт към университета в Харвард. „Нужни са ни резултати от адекватни медицински тестове, а да се позволи спешно лечение преди това, прави тяхното провеждане много по-трудно. И уронва престижа на Агенцията за храни и медикаменти“, каза още директорът.

Ранни български изследвания показват, че клетъчният имунитет срещу COVID-19 е по-мощен

Все още няма научно потвърдени данни, че по-нова мутация на новия коронавирус SARS-CoV-2 е по-малко смъртоносна, но наблюденията на ско...

Според американския президент обаче, хората, които се съмняват в лечението, имат по-скоро политически, отколкото медицински причини.

Възстановяващата се плазма е била използвана за лечението на около 70 хил. американци. Тръмп бе виден привърженик на идеята за този тип третиране на болестта и публично призова жителите на САЩ, които са се възстановили от коронавируса, да дарят проби от своята плазма.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com