Великобритания: Венецуела е на "ръба на катастрофата"

2165
Великобритания: Венецуела е на "ръба на катастрофата"
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският външен министър Борис Джонсън предупреди, че Венецуела се намира „на ръба на катастрофата” след кървавия вот, който увеличи властта и правомощията на президента Николас Мадуро.

„Венецуела се намира на ръба на катастрофата и правителството на Николас Мадуро трябва да се спре преди да бъде твърде късно. Страната обръща гръб на самата себе си, а демокрацията и основните граждански права са застрашени”, заяви Джонсън в официално комюнике. Той алармира и, че изборите "драстично са задълбочили проблемите и са засилили напрежението".

САЩ изтеглят семействата на дипломатите си във Венецуела

Държавният департамент нареди да бъдат изтеглени семействата на дипломатите, работещи в посолството на САЩ в Каракас и позволи на намир...

"Време е правителството да се осъзнае и да започне работа с опозицията, за да върне обединението на жителите на Венецуела", добави Джонсън.

Реакцията на Великобритания идва само ден, след изборите във Венецуела за съставяне на нова Конституционна асамблея, която ще смени законно избрания парламент (контролиран от опозицията) и така ще лиши от право на глас всички опоненти на Мадуро, припомня БГНЕС.

Вотът от 30 юли беше разкритикуван от целия Европейски съюз и много други държави, включително САЩ, които в понеделник наложиха санкции на Мадуро и го нарекоха "диктатор". Мексико и Колумбия също осъдиха действията на венецуелския президент, а Русия, Куба, Никарагуа и Боливия бяха сред малцината, поздравили го за победата.

Междувременно венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че САЩ не "могат да го уплашат" с наложените му санкции и дори нарече нововъведените рестрикции "повод за гордост".

Венецуела ще отговори на САЩ с икономически и дипломатически мерки

Правителството на Венецуела ще приеме редица икономически и дипломатически мерки за защита от натиска на САЩ. Това съобщи изпълнителния...

"Ако те ми налагат санкции за това, че създадох Конституционна асамблея, то аз съм горд, че съм обект на санкции, мистър император Тръмп", заяви Мадуро по време на мероприятие, което се излъчва в момента в ефира на канал "Венесолана де телевисион".

В обръщението си венецуелският държавен глава се закани и че "няма да се подчинява на ничии империалистични заповеди".

"Няма да се подчиня на империалистични заповеди. Няма да се подчиня на чужди правителства. Аз съм свободен президент", каза той, след като по-рано Вашингтон замрази всичките му авоари, които той притежава в САЩ и го нарече "диктатор".

По-късно президентът Мадуро обвини двете частни телевизии "Веневисион" и "Телевен" в упражняване на "медиен тероризъм" заради начина, по който са отразили изборите в неделя. По мнение на държавния глава те са използвали журналистическата си власт, за да подстрекават към насилие, предава в. "Насионал".

Противниците на Николас Мадуро започват двудневна национална стачка

В сряда противниците на президента Николас Мадуро започват двудневна национална стачка в опит да го принудят да се откаже от провеждане...

"Искам публичното обяснение от собствениците на "Веневисион" и "Телевен". Вие смятате ли да се съобразявате с Конституцията и демократичните принципи, или ще се наложи да предприемем драстични мерки срещу вас?", обърна се Мадуро към частните медии, които "са се присъединили към войната" и са игнорирали хората, които са отишли до урните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com