Защо САЩ още не са ползвали опцията за по-лесно предаване на оръжия за Украйна?

7017
Защо САЩ още не са ползвали опцията за по-лесно предаване на оръжия за Украйна?
Снимка: Getty Images

Администрацията на американския президент Джо Байдън все още не се е възползвала от правомощията си по програмата Lend-Lease ("Ленд-лийз") за по-бързо предоставяне на оръжия за Украйна. Това разкриха високопоставени служители от Белия дом и законодатели пред NatSec Daily.

САЩ вече са отделили близо 35 милиарда долара за подпомагане на сигурността на Киев след нахлуването на Русия, като цялата сума идва от изтегляне на военните запаси на Щатите или от бъдещо производство на оръжия. През май 2022 г. обаче Конгресът даде на Байдън и правото на "Ленд-лийз", което позволява на САЩ да прескочат бюрократичните формалности и да подарят оръжия на Украйна с очакването да бъдат възстановени впоследствие.

Големият въпрос: Ще продължи ли САЩ да подкрепя Украйна и след Байдън?

Въпросът дали Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна след изборите през 2024 г. не позволява на много европейски служители ...

До момента администрацията на Байдън не е използвала тази възможност главно заради нежеланието на Вашингтон да наложи парични задължения на Киев и поради двупартийното одобрение за подкрепа за въоръжените сили на Украйна. За това съобщава Politico в свой материал от 10 април.

"Ленд-лийз" - или Заем-наем - е система за помощ, която САЩ предоставят безвъзмездно на съюзниците си по време на Втората световна война. Става въпрос за боеприпаси, техника, храни, стратегически суровини и други. Миналата година законодателите в Щатите я възродиха, за да осигурят по-бързо помощ на Украйна срещу руската агресия.

"Ленд-лийз" първоначално е създадена с цел помощ за СССР - тя включва 400 000 джипове и камиони, 14 000 самолета, 8000 трактора, 12 000 вагона, 2000 локомотива, 13 000 танка, 1 500 000 одеяла, 15 000 000 чифта армейски кубинки, 107 хиляди тона памучни тъкани, 2,7 милиона тона нефтопродукти (гориво за самолети, товарни автомобили и танкове). Американците доставят също така пушки, амуниции, барут, мед, стомана, алуминий, медикаменти, полеви радиостанции, радари, книги и друга продукция, 3,5 млн. тона храни и т.н. Освен това САЩ пращат в СССР цял завод на компанията "Форд" за производство на гуми, който ги произвежда за съветските военни автомобили. Русия плаща всичко на всичко 8% от цената на доставеното, останалото САЩ го опрощават - четете подробности тук.

"Даваме приоритет на помощта за сигурност, за която няма да се налага да ни връщат пари", заявява високопоставен служител на администрацията на Байдън при условие за анонимност. Въпреки това добавя, че Белият дом "със сигурност е отворен да я използва в бъдеще". В момента вниманието е насочено към "други съществуващи правомощия, които Конгресът е разрешил".

Генералният щаб на Украйна показа системите NASAMS в действие (ВИДЕО)

Какви са възможностите на отбранителните системи NASAMS, предоставени от западните съюзници на Украйна и как те се използват на бойното...

Друга причина за неизползването на "Ленд-лийз" може да бъде фактът, че в момента, така или иначе, има двупартийна подкрепа за изпращането на оръжия в Украйна. Ако съпротивата на републиканците нарасне или обществените нагласи се обърнат срещу войната, тогава би имало смисъл да се активира "Ленд-лийз", за да се заобиколят законодателните усилия за блокиране на бъдещи доставки на оръжие. Това твърди сътрудник на Демократическата партия в Конгреса, цитиран от Politico.

Каквато и да е обосновката, някои законодатели не са доволни, че опцията остава неизползвана. "Тъй като запасите ни за отбрана намаляват, абсурдно е администрацията на Байдън да седи със скръстени ръце и да игнорира правомощията на Конгреса за "Ленд-лийз"", заяви пред NatSec Daily сенатор Джон Корнин - републиканец от Тексас, който бе сред най-активните за приемане на законодателството. Използването на "Ленд-лийз" е "много по-добър план от това да продължаваме да ги раздаваме безплатно (оръжията - бел.ред.)", допълни той.

В Белия дом и в Конгреса се повдигат все повече въпроси защо администрацията на Байдън не иска да активира тази опция. Това би успокоило критиците, които твърдят, че САЩ дават твърде много на Украйна. Но други казват, че "Ленд-лийз" няма да реши проблема с намаляващите запаси от оръжия на Америка - ако не друго, то може да влоши този проблем, като стимулира предаването на дефицитни оръжия на Киев.

ОЩЕ: "Кой ще получи парите?": Проблем пред плана на ЕС да закупи снаряди за Украйна

CNN: България обещала на Украйна всичките си МиГ-29, пише в изтеклите документи

България е обещала на Украйна да даде на защитаващата се от Русия страна всичките си изтребители МиГ-29. Това пише CNN, цитирайки ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com