Зле за Тръмп: Мич Макконъл отново е лидер на републиканците в Сената

3388
Зле за Тръмп: Мич Макконъл отново е лидер на републиканците в Сената
Снимка: Getty Images/Guliver

Дългогодишният лидер на републиканците в Сената Мич Макконъл успя да се справи с предизвикателство към лидерската си позиция и пак си я осигури, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Макконъл беше застрашен от сенатора от Флорида Рик Скот, който ръководеше предизборния комитет на Републиканската партия. Именно Скот опита да отложи гласуването за лидерската позиция след като мине балотажът за последното място в Сената в Джорджия - на 6 декември. До момента са избрани 99 от 100 сенатори - 49 са за републиканците и именно тези 49 гласуваха дали Макконъл да им е лидер или не.

Предложението за отлагане на гласуването за лидер на Републиканската партия събра едва 16 гласа; предложението на Скот срещу кандидатурата на Макконъл събра още по-малко гласове - само 10.

Демократите запазиха контрола си над Сената на САЩ

Демократите запазиха контрола си над Сената на САЩ. Това е забележителен резултат, който не отговаря на прогнозите за победа на републи...

Макконъл си навлече гнева на Тръмп, като призна демократа Джо Байдън за победител в президентските избори през 2020 г., когато предишният президент започна да твърди, че е загубил поста поради изборна измама, припомня Ройтерс. Отделно Макконъл подкрепя и политиката на Байдън за Украйна, като дори изрази преди време недоволство, че администрацията на настоящия американски президент прави твърде малко.

ОЩЕ: Зависи как четеш: Републиканците искат повече за Украйна, републиканците не искат повече за Украйна

В седмицата след междинните избори огорчените републиканци от всички среди на партията си приписват вина за разочароващия резултат. Демократите запазиха контрола си над Сената, докато републиканците си осигуриха малко мнозинство в Камарата на представителите.

Макконъл и Скот се сблъскаха открито, когато двамата си размениха обвинения за неуспешни политически стратегии. Вчера Макконъл заяви, че републиканците не са отговорили на очакванията поради това, че независимите и умерените избиратели са били отблъснати от кандидати, които са били "въвлечени в хаос, негативизъм" и "прекомерни нападки" - явен намек към разрушителното влияние на Доналд Тръмп.

ОЩЕ: 33 години по-късно - политическо отмъщение, осъществено чрез Доналд Тръмп*

Избирателната активност в САЩ на 8 ноември е втората най-висока от 50 г. насам

Избирателната активност в САЩ по време на тазгодишните междинни избори беше втората най-висока от повече от 50 години насам, но по-ниск...

Обявявайки статуквото за "приключило", Скот, който следващия месец ще навърши 70 години, предложи себе си като алтернатива, която може да обедини партията около "смела консервативна програма". Сред поддръжниците на Скот бяха сенаторите Рон Джонсън от Уисконсин, Джош Хоули от Мисури и Майк Браун от Индиана.

Но старата гвардия републиканци в ръководството или близо до него - включително Джон Барасо от Уайоминг, Джон Тюн от Южна Дакота и Шели Мур Капито от Западна Вирджиния - подкрепиха Макконъл.

Макконъл, който ръководи фракцията от 2007 г., е най-дългогодишният лидер на републиканците в историята на Сената. Той не показа признаци за промяна на начина на работа, за да се приспособи към консерваторите, които искат повече влияние във вземането на решения. Но другото крило в републиканската партия, което подкрепя Макконъл, смята, че е време партията да се отдръпне от Тръмп, след като много от одобрените от него кандидати за членове на Камарата и Сената изгубиха по време на междинните избори.

"Президентът Тръмп загуби три (избори) подред. И ако искаме да започнем да печелим, ни трябва нов лидер", заяви сенаторът Мит Ромни пред репортери, предаде Ройтерс.

ОЩЕ: Обрат в последния момент: Републиканците поемат контрола над Конгреса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com