Анализи и коментари

Анализ: САЩ и НАТО нямат достатъчно конвенционални оръжия за Украйна

11332

Накратко: САЩ и НАТО може да издържат в кратък конфликт, но никой от тях не е подготвен за дълго противопоставяне, защото военните им запаси намаляват и производството на нови оръжия ще отнеме много време. Това пише в свой анализ за Asia Times д-р Стивън Брайън, който има сериозен опит в американската администрация и няколко книги на тема "сигурност". За д-р Брайън покойното лице на предаването "60 минути" на CBS Морли Сейфър казва, че е бил "топ ченгето на Пентагона, чиято основна задача беше чувствителната технология на САЩ да бъде пазена от врагове, от потенциални врагове и от съмнителни приятели".

Ето какво пише д-р Брайън за американските възможности що се отнася до доставката на оръжия за Украйна и потенциалните опасности:

Въпреки че в историята имат такъв опит от 1939 г., малко вероятно е САЩ сега да могат да осигурят резервен капацитет за производство на оръжия, дори да знаят как да го направят и дали е възможно. Тези обстоятелства сами по себе си са достатъчни – а има и други убедителни причини – за САЩ и НАТО да помислят как да сложат край на конфликта в Украйна, вместо да провеждат политика, насочена към обезкървяване на Русия.

Да се върнем във времето, когато САЩ знаеха как и можеха да си осигурят резервен капацитет за производство на военна техника.

Прецедент от Втората световна война

През 1939 г. администрацията на Рузвелт с подкрепата на Конгреса одобрява Закона за мобилизация в защита на родината. Това доведе до създаването на Борда за военно производство, Бюрото за управление на производството и мобилизирането на американската индустрия за борба с нацистите и японците.

През 1941 г. президентът обявява извънредно положение с неограничен срок, давайки на администрацията правомощието да пренасочва промишленото производство към военните условия. Между 1940 и 1945 г. САЩ предоставят почти две трети от всички военни доставки за Втората световна война на своите съюзници (включително СССР и Китай) и на собствените си въоръжени сили. Съединените щати произвеждат около 297 000 самолета, 193 000 различни артилерийски системи и 86 000 танка.

СССР е изправен пред по-трудно предизвикателство, защото когато нацистите атакуват през юни 1941 г., голяма част от отбранителната индустрия на страната е застрашена. Москва евакуира 1500 фабрики в Урал или съветска Централна Азия. Дори тялото на Ленин е транспортирано от Москва до Тюмен, на 2500 километра от столицата.

Прави впечатление, че танков завод № 183 се премества от Харков, за който сега има битки в Украйна, в Урал, в Нижни Тагил и е преименуван на Уралвагонзавод. Компанията се занимаваше с производство на вагони, после беше преориентирана към направа на цистерни. Заводът произвежда огромен брой танкове (леки, средни и тежки), включително Т-34, най-успешната разработка в света, която използва окачването на Christie, изобретено в САЩ. Общо СССР произвежда почти 78 000 танка и самоходни артилерийски установки.

Сега

Струва си да се отбележи, че сега Русия, както и САЩ и техните партньори от НАТО, са изправени пред проблеми с доставките на оръжие поради конфликта в Украйна. Ако САЩ и Европа имат значителна търговска и индустриална база, то Русия няма развита цивилна индустриална инфраструктура, особено по отношение на модерна електроника, сензори и електрооптика.

САЩ и Европа са изложени на риск, защото са все по-зависими от доставките на високотехнологични продукти от Азия. В момента има сериозни проблеми с доставките, недостиг и риск от зависимост. Дори Китай, с огромната си търговска и индустриална инфраструктура, изпитва затруднения, когато се нуждае от сложни интегрални схеми и полупроводници, които се произвеждат само от тайванската компания Taiwan Semiconductor.

Покупките за отбрана в САЩ и Европа не се извършват постоянно, а спорадично. Отпускат се пари за закупуване на определено количество оборудване за отбрана. Когато поръчката е завършена и не се вижда следващата, производствената линия спира и доставчиците от второ и трето ниво също спират производството или преминават към други проекти (а понякога дори спират дейността си). Това означава, че ако нова поръчка дойде по-късно, веригата за производство и доставки ще трябва да започне почти от нулата. Тук можете да се сблъскате не само със загубата на инфраструктура за производство на определени видове оръжия, но и със загуба на квалифициран персонал и инженери.

Предайте арсенала

Британският началник на отбраната адмирал Тони Радакин казва, че "капацитетът за попълване на доставки" се е превърнал в "значителен проблем" поради скоростта, с която се изразходват оръжия в Украйна. Недостигът на оръжия се отразява на способността на Украйна да продължи бойните действия.

Говорейки пред Комисията по външни отношения и отбрана на Камарата на лордовете в британския парламент, Радакин отбеляза: "Говорим за години, защото не можете да създадете производствена линия за модерни оръжия с един замах. Да, можете да щамповате снаряди и артилерия, но за да се възстановят запасите, дори да се попълнят с най-простите, най-скромните леки противотанкови оръжия от следващо поколение (NLAW), ще отнеме няколко години."

В неотдавнашен закон за военна помощ на Украйна Конгресът на САЩ отпусна допълнителни 9 милиарда долара за попълване на американския арсенал. Според Конгреса покупката ще струва почти два пъти повече поради увеличени производствени разходи и инфлацията. Производителят Raytheon получи нов договор за 634 милиона долара за направа на ракети "Стингър" (земя-въздух), но компанията заяви, че няма да може да започне работа до следващата година.

В САЩ големи отбранителни компании като Raytheon и Lockheed срещат трудности при снабдяването на американската армия. САЩ вече са изпратили повече от една трета от своите запаси от "Стингър" и противотанковите "Джавелин" в Украйна. Ако конфликтът продължи, разумно е да се смята, че половината от арсенала ще бъде изразходван.

Тъй като САЩ доставят все повече и повече оръжия на Украйна, за да водят прокси война с Русия, конфликтът може да засегне доставките на важни категории оръжия. В допълнение към "Стингър" и "Джавелин", САЩ дариха на украинците 18 броя 155-мм гаубици и 36 000 снаряда (всъщност броят е далеч по-голям, но като дарение и може да се види в активния линк след този абзац), две ракетни системи за брегова охрана Harpoon, хиляди устройства за нощно виждане, неизвестен брой термовизионни камери, хиляди защитени радиостанции, 700 дрона Switchblade, 75 000 комплекта бронежилетки с кевларени каски, оборудване за химическа, биологична защита и много други.

В числа: Загубите във военна техника на Украйна и Русия, данни за доставеното от САЩ оръжие (ВИДЕО)

Конгресът на САЩ наскоро одобри и президентът подписа Закона за допълнителните средства на стойност 40 милиарда долара за Украйна. Тази мярка ще позволи още 14 милиарда долара да бъдат насочени към оръжия и хуманитарна помощ за Украйна.

Две големи опасности

Сега САЩ и НАТО са изправени пред две големи опасности.

Първо, ако конфликтът в Украйна се проточи, дори като се вземе предвид доставката на ново оборудване, което вече е "на път", те просто няма да имат достатъчно арсенал, за да продължат да подкрепят Украйна по същия начин. Производителите вероятно няма да могат да се справят с търсенето, тъй като производството на нови оръжия отнема много време. Ако конфликтът се разпростре извън границите на Украйна, НАТО ще се изправи пред огромно предизвикателство: може да трябва да се бие и защитава голяма територия с малко оръжия.

Засега няма признаци, че недостигът на технологии може да бъде преодолян през следващите години, въпреки че има голямо желание този проблем да бъде решен. Някои европейски правителства станаха по-внимателни към военните разходи. Но производството на оръжие в Европа е много бавно, дори в сравнение с дългите срокове за доставка в САЩ. Ако ограниченията на доставките продължат, това само ще влоши проблема.

Втората опасност се крие във възможни военни действия в Корея или (китайска) инвазия в Тайван. Това ще се превърне в почти непоносимо бреме за Съединените щати. Американските сили в Корея и Япония вече изпитват сериозен недостиг на оръжия и военно оборудване. САЩ казаха на Тайван, че не могат да му доставят определени видове оръжия, например същите гаубици, които Украйна получава.

Илюзии

Настоящата годишна версия на Закона за бюджета за отбрана на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ включва разпоредба за критични резерви от боеприпаси и предлага пилотна програма за по-добър мониторинг на подизпълнителите, участващи в производството. Във Вашингтон това се нарича "нефинансиран мандат" - защото без задължително мобилизиране на производството и дългосрочно финансиране, предложението на Камарата на представителите не е нищо повече от илюзия.

Американските политици изглежда не осъзнават риска, който поемат, когато разпалват прокси война в Украйна, която може да излезе извън нейните граници и да засегне, например, Източна Европа или Германия, или други страни. Може би политиците във Вашингтон се утешават от факта, че Русия е загубила много техника и повече от 30 000 войници. Несъмнено Русия е в трудно положение поради липсата на търговска и индустриална инфраструктура, лошото управление на войната, както и устойчивостта на украинските бойци, получили военната подкрепа. Никой обаче не знае колко тежко е положението на Русия сега. Засега тя показва, че разполага с огромен арсенал от тежка артилерия и ракети, въпреки че механизираните и бронираните сили са изчерпани.

Ако конфликтът засегне други територии, той бързо ще изчерпи запасите на НАТО (и САЩ). Една конвенционална война с тежка артилерия би била опустошителна за Европа. (Можете да направите паралел с Корея. Северна Корея разполага с тежка артилерия близо до най-важните южнокорейски градски центрове, въпреки че не разполага с високотехнологични оръжия, с изключение на ракетите).

Друг фактор

Преди всичко, ако Русия бъде притисната твърде силно, нейните военни ще започнат да искат да им се даде правото да използват тактическите ядрени оръжия, за които руските политици вече лобират. Това води до още една убедителна причина да се преразгледа политиката за обезкървяване на Русия. Тази политика повишава риска от тотална война до безпрецедентно ниво и е изпълнена със заплаха за използване на оръжия за масово унищожение.

Чешки анализ: Германия обещава, но не доставя необходимите на Украйна оръжия

Превод: Ганчо Каменарски

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Може ли Путин да заплаши САЩ с ядрено цунами от свръхсекретния "Посейдон"?
Упадъкът на Русия като енергийна суперсила
Мизерията и болестите в Афганистан след една година управление на талибаните...
Позиция: Студена война, а не борба и сътрудничество срещу глобални проблеми - лош избор на...
Войната през очите на руски войник: Бездарно командване, липса на медицинска помощ и шантаж...
Защо Германия няма да санкционира Китай дори при превземане на Тайван

Последни новини

 • Кое е най-трудното българско хоро?

  За едно от най-трудните хора се смята Криво Садовско хоро. Едно невероятно хоро. Танцува се с много темперамент и „жар“. България е известна със своите народни танци. Има огромно разнообразие от фолклорни танцови стилове, които са доста популярни сред международните танцьори. Въпреки фа...

 • Автобус изгоря на магистрала "Тракия" до Бургас (СНИМКИ)

  Автобус е в пламъци близо до детския магазин “Джъмбо” в Бургас. Движението по магистралата е затворено и в двете посоки. По информация на МВР в него са пътували 50 души за Айтос, автобусът е на Бургас бус. Сигналът е подаден в 17:39 часа.  Очаквайте подробности!  ...

 • Скандал в ЛНР: Русия изпрати работници да възстановяват окупираните градове, но отказа да им плати (ВИДЕО)

  Руски служители от Московската водоснабдителна компания "Мосводоканал", най-голямата на територията на Русия, които са били изпратени да „възстановяват“ окупираните територии на Украйна, са останали измамени като за труда им не им е било заплатено. Това съобщиха те самите във видео в Tel...

 • 14 партии и една коалиция вече се регистрираха за изборите

  На 10 август 2022 г. Централната избирателна комисия започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители, насрочени на 2 октомври 2022 г. До този момент за участие в изборите за народни представители са подали документи за регистрация 14 па...

 • Вечерен виц: Пациент се събужда след операция

  Пациент се събужда след лазерна операция на очите. Докторът: - Имам добра и лоша новина. С коя да започна? Пациентът: - С добрата! - Ще си купувате куче...   Вицове за Иванчо Вицове за счетоводители Супер смешни вицовеНови вицове, 2022 г. Стари български вицове...

 • Американските страхове от рецесия може да се окажат преувеличени

  Новините за свиването на икономиката на САЩ пред първите две тримесечия на годината доведоха до твърдения за изпадане в рецесия. Тези страхове обаче може да се окажат преувеличени. На пръв поглед схващанията за изпадане в рецесия са напълно логични. От 1948 г. насам случаите на две последователни т...

 • "Демократична България" се регистрира сама в ЦИК

  "Демократична България" ще се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 2 октомври още утре, съобщава "24 часа". Срокът на партиите да подадат документи за регистрация пред Централната избирателна комисия (ЦИК) изтича в 17:00 часа в сряда. Повечето от големите партии избраха да подадат доку...

 • Украйна удължи военното положение до 21 ноември

  Украинският парламент удължи военното положение в страната до 21 ноември 2022 г. То беше въведено на 24 февруари – деня, в който Русия започна пълномащабната си инвазия. Новината съобщи първо депутатът Ярослав Железняк от партия „Голос“ в профила си в Telegram. „Парламентът ...

 • 5 важни витамина и минерала, които ще подобрят съня ви

  Безсънието в наши дни се е превърнало в проблем, засягащ голяма част от населението. Нашият сън може да бъде нарушен от редица фактори, сред които стрес и безпокойство, недостатъчно количество полезни вещества в организма и т.н. За да бъдете сигурни откъде идва проблемът с липсата на сън, е препоръч...

 • Русия отнема лицензите на България и Чехия за ремонт на украински хеликоптери Ми

  Русия реши да отнеме лицензите на ремонтните предприятия в България и Чехия за обслужване на украински вертолети от серията Ми. Това каза на 15 август в интервю за РИА Новости директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация Дмитрий Шугаев. „Всички дър...

 • "Булгаргаз" предлага ново поскъпване на газа през септември

  "Булгаргаз" предлага ново 6-процентово поскъпване на цената на природния газ за септември. Така синьото гориво ще достигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това показва справка на сайта на КЕВР. Заявление за цена на газа е внесено за утвърждаване от ен...

 • Колко български космонавти са летели в Космоса?

  България има основателна причина да се гордее - двама българи са били в Космоса. България стана шестата страна в света, изпратила човек в Космоса. Освен СССР, България беше и единствената страна от бившия Източен блок с двама свои космонавти. Първият от тях - Георги Иванов. Той прекарва в космоса 1...

 • Министърът на икономиката си размени "удари" с уволнената шефка на Патентното ведомство

  След встъпването в длъжност на служебното правителство, дни наред председателят на Патентното ведомство Таня Найденова не е посещавала работното си място, като пред колегите си е заявила, че е в чужбина. Справка от Министерството на икономиката и индустрията показва, че в този период тя не е имала н...

 • Здравният министър даде информация за състоянието на пострадалите деца в катастрофата на "Тракия"

  Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев даде информация за състоянието на пострадалите две деца в катастрофата с автобус на магистрала "Тракия". Стана ясно, че две от децата са транспортирани в "Пирогов" "Днес двете деца бяха транспортирани. 9.30 тръгнаха с две линейки от болниц...

 • Дронове атакуваха база на водената от САЩ коалиция в Сирия

  Дронове атакуваха пост на водената от САЩ антиджихадистка коалиция в Сирия. При инцидента няма пострадали. Силите на коалицията "отговориха на атака от множество безпилотни въздушни системи в района на гарнизона Ал-Танф приблизително в 6:30 ч. (03:30 ч. по Гринуич)", се казва в изявление на коалици...

 • Кой е най-добрият начин за набавяне на естествен допамин?

  От всички химически субстанции в мозъка допаминът е една от най-сложните. Често той бива описван като „хормон на добро настроение“, защото се свързва с положителни усещания като силна мотивация за действие, засилено либидо, удоволствие, пристрастяване, еуфория, концентрация. Естествено, ...

 • Необслужваните вземания по договори за лизинг скочиха до 2-годишен връх

  Необслужваните вземания по договори за финансов лизинг нарастват рязко през второто тримесечие на настоящата 2022 година. Към края на месец юни тази година размерът на необслужваните вземания възлиза на 132.8 млн. лева, сочат данните на Българската народна банка. Това представлява увеличение от 32.2...

 • Има ли опасни скорпиони в България?

  В България са разпространени скорпиони от семейството на Euscorpiidae. Те са малки черни скорпиони с дължина от 18 до 30 мм. Срещат се в планинските райони с висока влажност и в някои райони при надморска височина до 2000 метра. Скорпионите в България могат да се видят най-често под камъни, под кора...

 • Путин поиска твърд отговор на всяка проява на русофобия

  Руският президент Владимир Путин призова за сурово пресичане на проявите на русофобия, неонацизъм и расизъм. За това той говори днес, 15 август, на форума „Армия-2022“. Путин апелира също да не се фалшифицира историята на Втората световна война и подчерта, че за обществото има огромно з...

 • От Асоциацията на пострадалите при катастрофи с въпроси за инцидента със сръбския автобус

  Човешка грешка на водача на катастрофиралия сръбски автобус с деца остава водещата версия на разследващите. Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче каза по БНР, че  последните тежки инциденти с автобуси подсказват за проблем с инфраструктурата: "Тук си задаваме въп...