Пречиства ли организма пиенето на много вода?

2440
Пречиства ли организма пиенето на много вода?
Снимка: iStock

Водата често е добър избор на напитка, особено когато се опитвате да избягвате добавената захар и да поддържате здравословно телесно тегло. Пиенето на много вода може дори да помогне за предотвратяване на запек и за прочистване на храносмилателния тракт, когато се съчетава с добре балансирана и питателна диета. Въпреки че водата играе важна роля за поддържане на здравето, пиенето на твърде много вода може да доведе до проблеми.

Лекари: Предозирането с вода може да е опасно за живота

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЗАПЕКА

Ако сте дехидратирани, увеличаването на приема на вода може да помогне за лечението на запек, споделят експерти. Освен това те съобщават, че пиенето на много вода с фибри, което също помага за предотвратяване на запек, кара диетичните фибри да работят по-ефективно в организма ви. Богатите на фибри храни включват пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, плодове и зеленчуци.

ВОДА И ХОЛЕСТЕРОЛ

Въпреки че пиенето на много вода може да не повлияе пряко на нивата на холестерола в кръвта, то може да засили загубата на тегло, което може да подобри нивата на холестерола, съобщават експерти. Проучване установява, че участниците, които пият 2 чаши вода преди хранене, са отслабнали повече от участниците, които не пият вода преди хранене и са имали по-ниски нива на общия холестерол, липопротеиновия холестерол с ниска плътност и триглицеридите в края на периода на отслабване в сравнение с първоначалните нива на холестерола в кръвта.

4 умни съвета за борба с дехидратацията и получаване на допълнителна енергия за празничния сезон

ВОДА И АЛКОХОЛ

Пиенето на много вода преди или по време на консумация на алкохол може да ви помогне да консумирате по-малко алкохолни напитки и може да подпомогне хидратацията след дехидратация, предизвикана от алкохол. Експерти обаче съобщават, че след като алкохолът попадне в кръвта, водата не увеличава скоростта на метаболизиране на алкохола, често срещан мит, което означава, че няма да изтрезнеете по-бързо, ако пиете много вода, ако сте в нетрезво състояние.

Какво се случва с тялото ви след дехидратация, без да подозирате

ПОТЕНЦИАЛНИ ОПАСЕНИЯ

Въпреки че водата помага за здравословното управление на теглото и предотвратяването на запек и дехидратация, пиенето на твърде много от нея може да бъде проблематично. Хипонатриемията е състояние, което настъпва, когато количеството вода е твърде много по-голямо от количеството натрий в организма ви. Това може да се случи при прекомерна загуба на натрий от изпотяване или по време на заболяване.

Симптомите включват умора, главоболие, мускулна слабост или крампи, гадене, обърканост и раздразнителност. За да предотвратите хипонатриемия, освен пиенето на много вода, се хранете с добре балансирана диета и по време на високоинтензивни тренировки за издръжливост консумирайте освен вода и спортни напитки, съдържащи електролити. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com