НА ЖИВОВойната в Украйна

Росица Матева уверява, че ЦИК ще се справи с изборите, въпреки Изборния кодекс

677

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се справи с предсрочните парламентарни избори на 2 април. Има предизвикателства вследствие измененията на Изборния кодекс, но ще се справим. В това увери пред bTV говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева. 

Около 12 млн. лв. ще струват предсрочните парламентарни избори на 2 април. 

Тя поясни, че има промяна в 10 избирателни района, като в 6 от тях намаляват с по един мандат. По-малко от 4 мандата не може да има, като 240 мандата ще бъдат разпределени спряно последното преброяване, организирано и проведено от НСИ, обясни Матева. 

От ЦИК са получили уверение от печатницата на БНБ, че ще получат необходимата хартия за гласуване. До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки хартия и до 25 март още 10 000 ролки. Всички трябва да бъдат спокойни, хартията и дизайнът на бюлетината е избран, каза Матева.

Тя добави, че разписката и машинната бюлетина няма да имат много различно съдържание. Няма да бъдат идентични, но едва ли върху машинната бюлетина ще разрешим разпечатването на цялата информация, която се съдържа в електронната бюлетина, допълни Матева.

Росица Матева уточни, че ще има и видеонаблюдение на изборите, като предстои да се определят условията и редът, по който ще се извършва видеонаблюдението. 

Матева увери още, че ЦИК ще направи всичко възможно да не се стигне до среднощно броене на гласове, като ще опишат в методическите си указания какво трябва да направят членовете на Секционните избирателни комисии. След като възнагражденията на членовете на СИК ще бъдат доста по-високи, Матева се надява на по-голяма отговорност по време на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

„Порочни практики винаги може да има при всички видове гласувания, но нашата цел е да създадем такива правила, за да изолираме възможността за всички порочни практики“, подчерта говорителят на ЦИК.

Тя добави, че няма промени в чужбина, които да касаят избирателите.

Още: Росица Матева: ЦИК не е предател

Росица Матева: Изборите няма да бъдат отложени

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева заяви, че изборите на 14 ноември няма да бъдат отложени. Изборите могат да бъд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Испания поема твърд ангажимент...
БСП закри предизборната си кампания...
Областният управител на София...
Христо Иванов: Всички на практика...
Нинова във Варна: Да се спре временно...
Книгата на каузите на ПП-ДБ събра...
Отстранени от БСП социалисти,...
Гледайте на живо: ИЗБОРИ 2023:...
Кирил Петков разказа на бургазлии...
Васил Тончев: "Левицата" има...
Росица Матева: МВР няма да допусне...
За левите ментета и оригинала...

Последни новини