X
 
 

20 години по-млад по документи - как едно дело е на път да промени света

14941 1
photo of 20 години по-млад по документи - как едно дело е на път да промени света
Снимка: Стопкадър Youtube
В Холандия се разглежда уникално дело по иск, подаден от мъж, който иска да докаже, че е с 20 години по-млад, следователно данните в документите му трябва да бъдат променени. Колкото и парадоксално да звучи, казусът може да се превърне в сериозен икономически и обществен проблем.

69-годишният Емил Рателбанд иска да бъде признат за 49-годишен. Основният му довод е неговото физическо състояние.

Задължително в Калифорния - да има жени в директорските бордове

Калифорния се превърна в първия американски щат, където компаниите, търгувани на борсата, ще са длъжни да имат жени в съвета на директо...

"Лекарите казаха, че тялото ми принадлежи на 45-годишен мъж", казва той пред The Guardian. Самият той се нарича "млад бог".

Ретелбанд се позовава на отношението на холандците към транссексуалните. Ако преди биологичният пол е бил синоним на джендър и се е смятал за обективно обстоятелство, то сега тези понятия са разделени и се възприемат като предмет на избор. Сега човек може не само да смени пола си, но и да избере и друг джендър (социална роля), т.е. да се позиционира като жена, оставайки мъж от биологична гледна точка.

Борбата срещу дискриминацията на транссексуалните сега е задължителна част от правозащитните съдебни дела. И ако може да се смени джендъра въз основа на свободния избор, за да се чувстваш "комфортно", защо не може да смениш и възрастта си по същата причина? Ищецът посочва, че смяната на датата на раждане му е необходима именно заради борбата с дискриминацията.

Рателбанд твърди, че е дискриминиран по възраст в сайтовете за запознанства и при търсене на работа. Той е професионален "треньор" за личностно развитие, специалист по "лингвистично програмиране".

Някои мислят, че делото му е експеримент или акция за привличане на вниманието, но Ратълбанд е напълно сериозен, че фактическата му възраст се отразява на емоционалното му състояние и провокира хората да се подават на стереотипите.

Разследват дискриминация при случай на цяло село, в което няма водоподаване

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се захвана със случай, в който има буквално отказ от водоснабдяване на цяло хасковско село -...

"Когато съм на 69 години, аз съм ограничен. Ако съм на 49 години ще мога да си избера друга къща, друга кола. Ще мога да работя повече. Когато съм в сайт за запознанства, на 69 години не получавам отговори от онези, с които искам да се запозная. Когато бъда на 49, с моето лице ще имам много възможности", разсъждава Рателбанд.

Съдията по делото призовал да се помисли за родителите, от които ищецът ще открадне 20 години от живота им – време на изключителна грижа и възпитание. Но родителите на Рателбанд вече са починали. На въпрос от какво трябва да се ръководи съдът, променяйки датата на раждане на хората, Рателбанд отговаря: "От здравия смисъл".

Ейджизмът като социално явление

Според социолозите много скоро борбата с ейджизма (бел. ред. - на английски ageism, от age - възраст) ще излезе на преден план и ще се превърне във важна част от обществената дискусия в развитите страни. Някои аспекти в концепцията не позволяват да се махне с лека ръка и тя да бъде определена като поредната "мултикултурна приумица" или "ляволиберална глупост", пише "Взгляд".

Все пак консерваторите също остаряват и дори най-големите традиционалисти едва ли биха искали да усетят дискриминацията на свой гръб.

Мащабен митинг срещу дискриминацията в Сеул

Най-мащабният женски митинг срещу дискриминацията се проведе в Сеул. По данни на полицията са излезли над 18 000 протестиращи, предаде ...

Обикновено ейджизмът бива два вида – дискриманция поради младост и дискриминация поради старост. В миналото, когато възрастта е определяла обема на знания и умения на човека, най-разпространен е била първият вид дискриминация. Редица политически и граждански права се предоставяли след 25-35-годишна възраст. Но границата непрекъснато се сваля и в повечето случаи пълнолетието днес се дава на 18-годишна възраст.

Дискриминацията на възрастните хора е характерна за днешните времена. Понякога я наричат геронтофобия, а явлението се обяснява с разпада на голямото семейство. Грубо казано – по-рано младите живееха в един дом със старите, а сега живеят отделно. Като резултат възрастните все по-трудно биват разбирани и се смятат едва ли не за извънземни – такъв е резултатът от разрива на връзката между поколенията.

Според психолозите пренебрежителното отношение към възрастните хора е предизвикано от страха пред старостта и смъртта, но това е теория, а дискриминацията при наемане на работа е практика. Това е отдавна осъзнат проблем, срещу който противодействието не е толкова голямо, колкото борбата срещу расовото, половото или други неравенства.

В много европейски страни има закони, забраняващи ейджизма при наемането на сътрудници извън ограниченията, които поставя самата специалност. На ниво обществена реакция се наблюдава неодобрение и неприемане на ейджизма. Чиновниците и бизнесмените, които си позволяват да кажат нещо от типа "старите хора са товар за семейството и бюджета", не могат да очакват нищо добро.

Очевидно проблемът за трудоустрояването на възрастните хора ще става все по-актуален и болезнен, особено с повишаването на пенсионната възраст (в Япония тя е 70 години, при това се обсъжда възможност за повишаване). Следователно търпимостта към ейджизма ще се понижава и може да премине в неприемане със скандали на такова ниво, каквото предизвиква днес расизмът.

Русия: ЕС дискриминира етнически малцинства и мигранти

Представители на етнически малцинства и мигранти се сблъскват с дискриминация в ЕС във всички сфери на живота. Това заяви в четвъртък ...

Методът на Ратебланд не е универсален, но холандецът е прав за това, че възрастта не винаги е биологична даденост и много зависи от особеностите на всеки човек и начина му на живот- някои на 70 са "свежарки", а други – още на 50 са "развалини".

Всъщност Рателбанд е готов да се жертва за своето искате, като е готов да се откаже от правото си на пенсия, за да не възникнат "никакви непредвидени юридически обстоятелства". В този смисъл всеки по себе си е Рателбанд и може да се предположи, че ако холандецът спечели делото си, стотици хора ще подадат подобни искове. Но пазарът не е в състояние на предложи системно решение на проблема. Той дори сега не може да се справи с натиска от страна на роботите, които изместват хората от работните им места.

Що се отнася до по-широкото понятие за "пренебрегването на възрастните", то има надежда, че изглаждането на ситуацията ще се размине без рязко поляризиране на мненията и уличното противопоставяне на активистите. А първата крачка към това е – обадете се на родителите си.

Превод: Actualno.com/Евгения Чаушева 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • българин 1 българин преди 1 година Профил на трол?
    Свят голям, идиоти всякакви, КОЙ каквото иска това прави и комай навсякъде по белия свят е на почит, уважение и публичност глупостта, простотията и безхаберието и този кретен търси известност дразнейки хората с тъпотията си, ами като иска да работи да работи или много шум за нищо, гей бракове, подмладени старци, "изнасилени" курви и още, и още ... няма край.
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...