217 години ще са нужни за изравняването на жените с мъжете на работното място

4740
217 години ще са нужни за изравняването на жените с мъжете на работното място
Снимка: Getty Images/Guliver

Колкото и да се говори за равноправието между мъжете и жените в различните сфери на живота е ясно, че процесът няма да е лесен и кратък. Последният доклад на Световния икономически форум (СИФ) дори показва, че  десетилетието на бавен прогрес към равенство между половете е довело до все по-разширяваща се пропаст между мъже и жени.

Съгласно данните от доклада ако развитието продължи със същите темпове ще са необходими пълни 100 години, за да се постигне цялостно равенство между двата пола. Не така обаче стоят нещата по отношение на работата, където ще трябват 217 г. за изравнение. Това представлява увеличение в сравнение с предишни години. През 2014 г. бяха нужни 80 г., а през 2016 г. – 170 години.

Хасан Рухани: Жените трябва да имат еднакви възможности с мъжете

Иранският президент Хасан Рухани осъди сексуалната дискриминация и призова към равни възможности и права между мъжете и жените в родина...

Въпреки това от СИФ посочват, че през последните години се забелязва значителен прогрес по отношение на някои аспекти на равенството между половете като образование и здравеопазване. Световната тенденция обаче е за движение назад, особено на работното място, където мъжете и жените не се очаква да бъдат равноправни преди 2234 г.

„Десетилетието на бавен, но постоянен прогрес за подобряване на равенството между половете приключи през 2017 г., като пропастта между мъже и жени се разширява за първи път, откакто е публикуван първият Световен доклад за неравенството на СИФ през 2006 г.“, се казва в текста.

Годишният доклад на базираната в Женева организация проследява разликите между половете в четири основни области – образование, здравеопазване, икономически възможности и политическо овластяване.

Преди една година от СИФ изчислиха, че ще са необходими 83 години за пълното затваряне на пропастта между половете. Оттогава обаче постоянния напредък на жените в области като образование, здравеопазване и политическо представителство спира и за четвърта поредна година равенството на работното място изостава.

Още по-назад от него е политическото представителство, като в момента жените представляват едва 23% от личностите, взимащи политически решения. Това обаче е и сферата с най-голямо развитие през последните години. По този показател дамите ще трябва да чакат 99 години, за да се изравнят с мъжете.

Кампанията срещу сексуалните посегателства #MeToo докосна и жените на Балканите

Хаштагът #MeToo беше иницииран като реакция на разкритията на редица холивудски актриси, че са били жертва на сексуални посегателства о...

 Картината обаче не е съвсем мрачна – по отношение на равенството в образованието жените и мъжете ще са на едно ниво след само 13 години.

Трябва да се отбележи, че ситуацията между половете варира в зависимост между отделните региони на света.Така например страните от Западна Европа могат да затворят пропастта между половете за 61 години, а държавите от Близкия Изток и Северна Африка – за 157 години, пише AFP.

Според данните на СИФ очаквано най-добре се представят скандинавските страни. На първо място е Исландия, следвана от Норвегия и Финландия. На четвърто място е източноафриканската държава Руанда, а пета – Швеция.

България се представя относително добре. Страната ни се нарежда на 18-то място от 144 държави, с резултат над средния от 0,756 от 1, уточнява БГНЕС.

Най-лошо представяне имат Сирия, Пакистан и Йемен, които са на дъното на класацията.

Хиляди жени излязоха по улиците в полски градове, за да защитят правото си на аборт

Масови протестни акции под мотото „Черният вторник” се провеждат в няколко десетки полски градове, в които участничките нас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари