5 години след вълната от бежанци Меркел би направила същото

2603
5 години след вълната от бежанци Меркел би направила същото
Снимка: Getty Images/Guliver

Пет години след като Германия противоречиво прие стотици хиляди мигранти, канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще направи същото отново. Това пишат журналистите Изабел Льо Паж и Фамке Колбърн за агенция „Франс прес“ в своя статия, представена от БГНЕС.

"Бих взела по същество същите решения", каза Меркел на годишната си лятна пресконференция в Берлин в отговор на въпроса дали съжалява за политиката си от 2015 г. да запази границата отворена за наплив на лица, търсещи убежище.

"Когато хората стоят на германско-австрийската граница или унгарско-австрийската граница, към тях трябва да се отнасят като към човешки същества", каза тя.

Повече от един милион души са подали молби за убежище в Германия през 2015-2016 г. по време на ключовия момент в 15-годишното управление на Меркел. Вълната дълбоко поляризира Германия и подхрани възхода на крайнодясната партия Алтернатива за Германия, отслабвайки позицията на Меркел у дома. Но в момент, в който 66-годишната лидер-ветеран наближава края на четвъртия си мандат, нейното справяне с пандемията от коронавирус даде неочакван тласък на популярността й. В скорошно проучване на „Infratest Dimap“ 71% от анкетираните заявяват, че са „много доволни“ или „доволни“ от работата на Меркел. АзГ, от друга страна, наблюдава намаляващи рейтинги по време на пандемията.

„Невероятно е да видим колко бързо могат да се променят нещата“, отбелязва Ханс Ворлендер, професор по политика в университета в Дрезден. „Като правило кризите винаги са момент на крах за властимащите.“

Меркел: С коронавируса ще стане по-трудно през есента

Борбата с новия коронавирус ще стане по-трудна през идните есенни и зимни месеци, предупреди германският канцлер Ангела Меркел на ежего...

Гласоподавателите са очаровани от "рационалността, спокойствието и самочувствието на Меркел по време на кризата", отбелязва той.

Нейните смирени молби към германската общественост да помогне за борбата с вируса бяха приети добре, защото те "не бяха мачо демонстрация на власт, а изпълнени с емпатия", каза той.

„Загуба на контрол“

В разгара на мигрантската криза през 2015 г. Меркел отначало изглежда привлече обществено мнение на своя страна, приемайки молби за усмихнати селфита с новите пристигащи и популяризирайки вече легендарната фраза „Ние можем да направим това!“

Но дебатът около миграцията стана дълбоко раздвояващ, погълна доверието на обществото в Меркел и дори доведе до това крайнодясна партия, антиислямската, антиимиграционната АзГ, да придобие значимо присъствие в парламента за първи път от нацисткия режим. Някои властимащи бяха смазани и канцлерът беше обвинена за "хаотичната" ситуация, дори в нейните консервативни редици. Появиха се неблагосклонни заглавия в медиите. В новогодишната нощ на 2015 г. бяха извършени масови сексуални посегателства над жени в Кьолн, предимно от мъже от северноафрикански произход. Година по-късно през декември 2016 г. Анис Амри, отхвърлен кандидат за убежище от Тунис и известен радикален джихадист, отвлече камион и го вряза в препълнен коледен базар в централен Берлин. Загинаха 12 души.

Меркел и Путин обсъдиха Беларус

Германският канцлер Ангела Меркел е провела телефонен разговор с президента на Русия Владимир путин, в хода на който са обсъдени събити...

Събития като тези подхраниха гнева на десницата, което доведе до искания от АзГ "Меркел да си върви".

След като Европейският съюз сключи противоречиво споразумение с Турция през 2016 г., потокът от мигранти, пристигащи в Германия, се ограничи драстично.

Но Меркел беше наказана на федералните избори през 2017 г., когато АзГ получи гласове в парламента като най-голямата опозиционна партия в Германия. Европейските и регионалните избори през 2018 г. потвърдиха спада на популярността на Меркел. В края на 2018 г. тя подаде оставка като ръководител на своята партия ХДС, но заяви, че възнамерява да остане канцлер до края на четвъртия си мандат през 2021 г. Мнозина се съмняваха, че тя ще стигне толкова далеч - докато не се появи пандемията.

Недовършена работа

След пет години от началото на бежанската криза Германия "стана по-разнообразна, по-цветна, по-млада", според асоциацията на мигрантите „Pro Asyl“.

Мълчалив протест с вързани очи пред посолството на Германия (СНИМКИ)

Събираме се, за да попитаме немското представителство у нас защо вече едно десетилетие една от водещите сили в Европейския съюз толерир...

По последно проучване, около половината от мигрантите, пристигнали в Германия по време на кризата, сега са заети – данни на Института за изследване на заетостта (IAB), съответстващи на история за успех.

Днес Меркел посочи успехите при интегрирането на бежанците на пазара на труда и в германското общество.

„Въпреки това темата ще продължи да ни вълнува и ще остане такава през следващите години“, каза тя. "Работата по миграцията... не е довършена. Това ще бъде постоянна тема на 21 век."

---------------------------------------------------

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари