Абдул Барадар - ключова фигура за талибаните, но и за американците

2181
 Абдул Барадар - ключова фигура за талибаните, но и за американците
Снимка: Getty Images / Guliver

Абдул Гани Барадар, известен също като Мула Барадар, е съосновател на талибаните и висш лидер на войнстващата ислямистка групировка Очаква се той да играе водеща роля в управлението на Афганистан, след като талибаните превзеха страната, разказва Радио Свободна Европа.

Барадар - най-известната фигура на талибаните в очите на обществеността - представлява също бунтовническата група, която подписа революционното споразумение в Доха със САЩ през февруари 2020 г. за прекратяване на 20-годишната война в Афганистан.

Роден през 1968 г. в провинция Урузган, Барадар е дурани пуштун от племето попалзай. Той беше и заместник-министър на отбраната на талибаните.

Барадар избяга в Пакистан след ръководената от САЩ инвазия в Афганистан след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., които доведоха до свалянето на групата. Той прекара осем години в затвора в Пакистан, след като се твърди, че е арестуван в Карачи през 2010 г. в рамките на американско-пакистанска разузнавателна операция. След това беше освободен по искане на американския пратеник в Афганистан Залмай Халилзад, за да играе роля в мирните преговори поради своя авторитет и репутация.

Но макар че сделката с американците сложи край на най-продължителната война в САЩ през 2020 г., тя също така проправи пътя за триумфалното завръщане на талибаните в Кабул на 15 август, след като окупираха по-голямата част от страната в рамките на седем дни след разпускането на афганистанските сили.

Говори се, че Барадар може да изиграе водеща роля в следващата афганистанска администрация за първи път от близо две десетилетия.

Сухаил Шахин, говорител на талибаните и преговарящ, заяви на 16 август, че бойците ще проведат преговори през следващите дни за формиране на „отворено, приобщаващо ислямско правителство“.

Барадар, който е ръководител на политическото бюро на талибаните, е могъща фигура, уважавана в групата заради своите военни и преговорни умения.

В кратко видеоизказване на 15 август Барадар заяви, че победата на групата е неочаквано бърза, като добави, че истинският тест ще започне сега, с начина, по който ще служи на хората и ще решава техните проблеми.

Журналистът Сами Юсафзай докладва за талибаните в продължение на много години и се среща с Барадар.

"Барадар е много спокоен човек, срещал съм го три-четири пъти, много е дипломатичен, говори по същество. Още преди ареста му той беше известен като човек, който размишляваше много в тишина. Той се ползва с голямо уважение сред талибаните“, каза Юсафзай пред РСЕ.

"Мисля, че той има амбиции да стане лидер и е този, който много успешно постигна споразумение с американците", каза той.

Барадар, който стана втори командир след смъртта на неуловимия талибански лидер Мула Омар през 2013 г., според съобщенията работи в сянка от години, стратегически се подготвя за кървав талибански бунт и назначава военни командири в групата. По време на задържането си в Пакистан той твърди, че е предоставил на САЩ „полезна“ информация за работата на тази войнстваща група. 

Барадар, който се бори със СССР през 80-те години на миналия век, заемаше няколко позиции при бруталното талибанско правителство от 1996 до 2001 г., по време на което жените бяха лишени от основни права, включително забрани за обучение и работа и ограничен достъп до медицински грижи.

Пореден знак от талибаните какво мислят за трайния мир в Афганистан

Представители на радикалното движение на талибаните затвориха всички регионални офиси на афганистанското министерство на мира - структу...

Групата се опита да представи по-умерена картина през последните седмици, докато много от тях - включително голям брой афганистанци, избягали от страната, и тези, които живеят в контролирани от талибаните райони през последните години - не са убедени в това.

В интервю за "Нюзуик" през 2009 г. Барадар заяви, че групата е решена да се бие, докато американските войски не напуснат страната.

"Историята на Афганистан показва, че афганистанците никога не се уморяват да се бият, докато не освободят страната си. Ще продължим джихада си до изгонването на врага от нашата страна“, заяви той.

През март 2020 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе 35-минутен телефонен разговор с политическия лидер на талибаните, който Тръмп определи като „много добър“.

Барадар се срещна с бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео в Доха през ноември 2020 г. Той също участва в неуспешни преговори с администрацията на президента Ашраф Гани, който избяга от Афганистан на 15 август, съобщава Радио Свободна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари