Танкове "Ейбрамс" за милиарди: Апетитна сделка в полза на САЩ

19469
Танкове "Ейбрамс" за милиарди: Апетитна сделка в полза на САЩ
Снимка: Getty Images

Съединените щати одобриха продажбата на модерни бойни анкове на стойност 2,2 млрд. долара на Бахрейн - съюзник от Персийския залив, който някога беше подложен на оръжейно ембарго заради репресиите срещу шиитските инакомислещи.

Държавният департамент съобщи, че е уведомил Конгреса, че е готов да продаде 50 танка "Ейбрамс" (M1A2 Abrams) на малката островна държава, която е в напрегнати отношения с близкия Иран, предаде БГНЕС.

"Предложената продажба ще подобри способността на Бахрейн да посрещне настоящите и бъдещите заплахи, като осигури надеждни сили, които могат да възпрат противниците и да осигурят възможност за участие в регионални операции със САЩ и други партньорски държави", се казва в изявление на Държавния департамент.

Конгресът все още може да блокира продажбата, въпреки че повечето военни сделки на правителството се одобряват.

Бахрейн е дом на Пети флот на ВМС на САЩ и е класифициран като основен съюзник извън НАТО, което му дава привилегировано сътрудничество в областта на отбраната със САЩ. Единствено сред арабските държави Бахрейн се включи като член на коалицията, ръководена от САЩ и Великобритания, която нанесе удари по йеменските бунтовници хути, съюзници на Иран, заради нападенията над кораби, извършени в знак на солидарност с палестинците в конфликта между Израел и Хамас.

Миналата година президентът Джо Байдън одобри предоставянето на танкове "Ейбрамс" на Украйна, след като първоначално имаше опасения относно времето, необходимо за производството и обучението на украинските сили за работа с машините.

Държавният департамент заяви, че около 30 американски изпълнители и един държавен служител ще бъдат изпратени в Бахрейн за срок до пет години, за да водят обучението.

Нова страница в отношенията между САЩ и Бахрейн

Бахрейн стана обект на критики през 2011 г., когато, подкрепен от другата сунитска държава Саудитска Арабия, потуши въстание, водено от шиитската общност, която настояваше за конституционна монархия и избран министър-председател. Тогава президентът на САЩ Барак Обама наложи оръжейно ембарго за срок от четири години. Бахрейн се върна към благоволението на САЩ при Доналд Тръмп, който приветства признаването на Израел от Бахрейн, пише БГНЕС.

Миналата година администрацията на Байдън подписа ново споразумение с Бахрейн за засилване на отбранителните и икономическите връзки, включително чрез по-голям обмен на разузнавателна информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...