Американското разузнаване: Киев няма да постигне основната цел на контраофанзивата

19914
Американското разузнаване: Киев няма да постигне основната цел на контраофанзивата
Снимка: Getty images

Оценка на американското разузнаване сочи мрачни прогнози за украинската контраофанзива. Служители от разузнаването се опасяват, че украинските военни няма да успеят да достигнат до ключовия югоизточен град Мелитопол, а това би означавало Киев да не осъществи основната си цел - прекъсване на сухопътния мост на Русия към Кримския полуостров.

Нерадостната оценка е публикувана от The Washington Post, който се позовава на източници, добре запознати с класифицирания документ. 

Добре изградената руска защита

Песимистичната прогноза  се основава на "бруталното умение" на Русия да защитава окупираните територии чрез фаланга от минни полета и окопни съоръжения. Вероятно ще се стигне дотам Киев и западните му съюзници да понесат обвинения защо се е стигнало до контранастъпление, при което са изразходвани западни оръжия и военно оборудване за десетки милиарди долари без да се постигне желаната цел.

Украинските сили, които в момента настъпват към Мелитопол откъм градчето Работино, може би ще бъдат блокирани само на няколко километра извън града именно по тази причина, казват американски служители при условията на анонимност пред изданието. От пресслужбата на американското разузнаване са отказали официален коментар.

ОЩЕ: Разминиране с машина в Украйна: Ето как става (ВИДЕО) 

Мелитопол е от решаващо значение за контранастъплението на Украйна, защото се смята за вратата към Крим. Градът се намира на пресечната точка на две важни магистрали и железопътна линия, които позволяват на Русия да премести военни и техника от полуострова към други окупирани части в Южна Украйна.

Украйна започна контранастъплението си в началото на юни с надеждата да повтори зашеметяващия си успех от есента на миналата година при Харков. Но през първата седмица на сраженията Украйна понесе големи загуби срещу добре подготвената отбрана на Русия, независимо от факта, че разполагаше с новопридобито западно оборудване, включително американски бойни машини Брадли, германски танкове Леопард 2 и специализирани машини за разчистване на мини.

Избраната от Киев тактика

Съвместните военни симулации, проведени от американски, британски и украински военни, наистина предвиждаха такива загуби, но и също, че Киев ще приеме неминуемите жертви като необходимата цена за пробиване на основната отбранителна линия на Русия, коментират американски и други западни официални лица. Вместо това Украйна избра да спре загубите си в жива сила като предпочете тактиката да изпраща по-малки подразделения, които да проправят път през различните зони на фронта - това й осигури успехи в някои направления това лято.

ОЩЕ: Британското разузнаване: Русия готви нови големи формирования за фронта 

Въпреки това и независимо от факта, че Киев наскоро отдели повече резерви на фронта,  украинците все още не са пробили основната отбранителна линия на Русия.

Пътят до Мелитопол е изключително предизвикателен и дори превземането на по-близки градове като Токмак ще бъде трудно, смята Роб Лий, военен анализатор от Изследователския институт за външна политика. "Русия има три основни отбранителни линии там, а зад тях укрепени градове. Не става въпрос само за това дали Украйна може да премине през една-две от линиите, но дали може да преодолее и трите и след изтощението да ѝ останат достатъчно сили, за да постигне нещо по-значимо като превземането на Токмак или нещо повече от това", каза той.

Американски служители казаха, че Пентагонът нееднократно е препоръчвал на Украйна да концентрира голяма сила в една точка на пробив. Вместо това Украйна избра различна стратегия, за да щади силите си и да намали загубите на бойното поле. От Пентагона съответно отговарят, че след като Украйна трябва да дава жертвите, тя ще избира какво да прави - но американската тревога, че дългите месеци кървави боеве при Бахмут е притъпила украинските сили за контраофанзива на юг остава.

Лесно е отстрани

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призна бавния темп на контранастъплението, но заяви, че Киев няма да спре да се бори докато не освободи цялата си територия като добави: "Не ни интересува колко време ще отнеме това. Лесно е да кажеш, че искаш всичко да става по-бързо, когато не си там“, обърна се той към критиците.

Украински официални лица обясниха също, че контранастъплението зависи от това колко бързо силите им могат да разчистят минните полета и да напреднат през тях, което е много труден процес. 

ОЩЕ: Резников за контранастъплението: Намираме по 5 руски мини на квадратен метър 

Анализаторите признават, че предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, са многобройни, но почти всички са съгласни, че Русия надмина очакванията, що се отнася до уменията й в отбраната на окупираната територия. Руснаците имаха много време и се подготвиха много добре, правейки изключително трудно напредването на украинците, отбелязват експерти. Само че те казват и друго - истина е, че украинците успяват да изтощават руските сили и бойният им дух все повече се понижава.

Въпреки всичко американски служители настояват, че Вашингтон все още е отворен към възможността Киев да изненада скептиците и да преодолее руската отбрана. Възможно е дори Украйна да обърне историческите норми и да продължи контранастъплението през зимата, когато всичко ще бъде много по-трудно, включително снабдяването на войниците с храна, топло облекло и амуниции, пише в материала на The Washington Post.

Украински оптимизъм напук на песимизма от САЩ

Противно на тази мрачна оценка, Олексий Арестович, бивш съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, говори в оптимистичен дух в предаването на Юлия Латинина - че до ноември времето позволява напредък и че "ще видим Азовско море". Той напомни, че през 2022 година Украйна си върна Херсон именно в средата на ноември.

ОЩЕ: Анализ: Стига със завишените очаквания, Украйна за десетилетия ще бъде един голям Израел 

Според Арестович, в момента фронтът по отношение на Мелитопол представлява трапец - най-късата част е където сега се водят бойните действия (при Работино) и когато тя бъде преодоляна, ще има възможност за повече маневри. Именно заради терена, руснаците са хвърлили много сили в укрепване в горната част на "трапеца" и затова е толкова трудно - украинската армия буквално се движи на зиг-заг, за да успее да мине през гигантските минни полета.

Американска оценка и срещу разузнавателната оценка на САЩ

В дневния си анализ за 18 август ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) коментира написаното в The Washington Post и задава въпроса защо неизвестните американски разузнавателни експерти са решили, че Украйна може да прекъсне сухопътния руски коридор на украинска земя само с атака на Мелитопол. ISW напомня и, че американският държавен секретар Антъни Блинкен публично каза, че за резултати от украинската контраофанзива и колко успешна е тя не може да се говори най-малко още месец.

В дневния си анализ за 17 август ISW за пореден път поставя въпроса колко резерви имат руснаците да обслужват всички защитни линии, които изградиха от загубата на Херсон насам. Оценката на ISW е, че Русия няма много оперативни резерви и все повече ще разчита на прехвърляне на части от едно направление на фронта на друго, за да "запушва" появата на дупки, които могат да се превърнат в голям пробив: Сега не можем да сринем Украйна: Висш командир на ДНР говори с думи на Пригожин (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

За 1 секунда светът харчи повече за ядрено оръжие, отколкото е заплатата в България за месец

Глупаво: Украйна пилее изтребители - анализ на западен експерт (ВИДЕО)

С-500 срещу ATACMS в Крим: Важен фактор за бъдещ руски провал (ВИДЕО)

Гениален ход или самоубийство: Еманюел Макрон играе опасна игра

Част от международното право помага на тероризма на "Хамас"

Шаламанов: Никой не иска и сантиметър от Русия, а тя да прекрати агресията си в Украйна

Американската армия се бие с руската в защита на Източна Европа: Логичните въпроси за план на НАТО

"Как мисли Путин": Ядрена война между Русия и Запада - реална опасност или много говорене?

Рискът от загуба на Крим и Кримският мост расте: Анализ на източник от вътрешния кръг на Путин

Анализ: Евроизборите водят до много неизвестни за бъдещето на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари