Анализ: Идеологическата слепота на Запада спрямо Турция

3921
Анализ: Идеологическата слепота на Запада спрямо Турция
Снимка: iStock/Guliver

В съвременното глобално и регионално развитие визията за отчуждаването на Турция от западния свят не е нищо друго освен проява на идеологическа слепота.

След като Партията на справедливостта и развитието (Партия АК) дойде на власт през 2002 г., настъпи парадигматична трансформация във външнополитическата ориентация на Анкара. След бурните събития в Близкия изток и Арабската пролет турската външна политика претърпя цялостна реформа. Партията АК следва прозападна външна политика през първото десетилетие от управлението си и предприе много значителни стъпки за постигане на пълно членство в Европейския съюз, а през втората декада на управлението си гради по-независима и гъвкава външна политика.

Ердоган със звучно обръщение към Турция по повод годишнината от смъртта на Ататюрк

Турция няма да толерира никакви атаки срещу своята териториална цялост, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган на церемония...

Западните страни изтълкуваха тази нова ориентация като изместване на основната цел и дистанциране на Анкара от Запада. Всички те обаче са наясно, че Турция не е съюзник на Иран в региона, нито естествен враг на Израел. Макар че отхвърля иранския регионален експанзионизъм и израелските нарушения на правата на човека на палестинска територия, основната цел на Анкара е да разработи всеобхватна и приобщаваща регионална политика.

Тази промяна е не само пряк резултат от промените в Турция, но и от промените в западния свят: най-вече в САЩ и ЕС. Докато новите условия принудиха Турция да се концентрира повече върху своите близкоизточни интереси, западните страни наложиха нов подход към външната политика по отношение на Турция и региона. Те поставиха под съмнение членството на Турция в Западния алианс и развиха политически, икономически и културни позиции, противоречащи на националните интереси на Турция.

Свеждането на основата на двустранните отношения до интересите на единия от участниците е просто тесногръдие. Новата вълна от насилие и несигурност в Близкия изток след Арабската пролет накара Турция да засили фокуса си върху сигурността във външната си политика. С други думи, проблемът не е в рационалната и прагматична външна политика на Партията АК, основана на нейните национални интереси, а в западните страни, които направиха идеологически обрат в подхода си към Анкара.

Западните страни следват силна антитурска политика през последното десетилетие. Те не отчитат хаоса в Близкия изток и заплахите за сигурността, насочени към Турция, а това е доказателство, че западната позиция е идеологически сляпа. Вместо да заеме позиция, която отчита и интересите на Турция, тази едностранчива идеологическа интерпретация, за съжаление, става все по-популярна на Запад.

Въпреки че Турция има за цел да развива конструктивни и равноправни отношения с европейските държави, западните страни продължават да алиенират Турция. Регионалните инициативи на Анкара за разрешаване на различни регионални кризи като тези в Сирия, Либия, Сомалия и Катар доведоха до безпокойство в повечето западни столици.

Как Ердоган прави заможните турци още по-богати?

Войната на турския президент Реджеп Ердоган срещу високите лихви може да провокира още по-голямо неравенство в процъфтяващия финансов с...

Западните сили като САЩ, Франция и Германия продължават да подкрепят всяка страна или политически актьор, който се изправя срещу Турция. Те подкрепят Армения срещу Турция (и Азербайджан) в Кавказ, за да предотвратят либерализацията на азербайджанските територии и нарастващата роля на Турция в региона. По същия начин бяха подкрепени Гърция, Египет и Израел в Източното Средиземноморие, за да бъде поставена Турция в регионална изолация.

Вместо да се установят рационални отношения с Анкара във време, когато светът е в преход и много регионални кризи заплашват да се глобализират, антагонистичната и отчуждаваща политика към Турция не е нищо друго освен идеологическа слепота.

Въпреки че политиките на Запада за дистанциране и конфронтация ще продължат да вредят на Турция, Западът рискува да загуби повече. Очевидно е нерационално и контрапродуктивно западните страни да се изправят срещу Турция на всички фронтове, тъй като така излагат на риск собствените си стратегически приоритети.

----------------------------------------------------------------

Мухитин Атаман, „Дейли Сабах”

Доклад: Турция използва водата в Северна Сирия като оръжие

Подкрепяни от Турция групировки в Северна Сирия използват водата като оръжие, изграждайки бентове по река, която служи като спасителна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари