Ново потвърждение за огромния срив на Русия в приходите от петрол и газ

3966
Ново потвърждение за огромния срив на Русия в приходите от петрол и газ
Снимка: Transneft

Приходите на Русия от износ на нефт и газ са намалели с близо 40% през януари 2023 - най-вече заради ценовите ограничения и западните санкции срещу Москва. Това съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) във вторник, цитирана от "Ройтерс".

Това е поредното потвърждение за огромния срив в най-доходоносния бизнес на Владимир Путин. През февруари Министерството на финансите на Руската федерация съобщи, че приходите от добив и износ на нефт и газ са намалели с 46% през януари 2023 спрямо същия месец на миналата година. Оценката на МАЕ също е спрямо януари 2022 г.

Северна Африка рязко увеличи вноса на петролни продукти от Русия

След като Русия беше отрязана от европейския пазар, страните от Северна Африка се превърнаха в жадни купувачи на нейния дизел и други р...

Приходите на Русия от износ на петрол и газ са 18,5 млрд. долара през януари 2023. Това е с 38% по-малко от 30-те млрд. долара, които Москва е получила през януари 2022 г. - месец преди инвазията си в Украйна, сочат данните на МАЕ, цитирани от "Ройтерс".

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че западните мерки, насочени към руския енергиен износ, са постигнали целите си да стабилизират петролните пазари и да намалят приходите на Москва от износ на нефт и газ.

ОЩЕ: Ефектът от санкциите: На ден Русия губи по 500 млн. долара от газ и петрол

"Очакванията ни са, че този спад на приходите от петрол и газ ще бъде по-силен през следващите месеци. А в средносрочен план - още по-стръмен, в резултат на липсата на достъп до технологии и инвестиции", каза Бирол.

Международните ограничения, наложени на Русия в отговор на войната в Украйна, включително тавана на цената на суровия петрол от 60 долара за барел, наложен от Г-7 и ЕС, доведоха до това, че руския сорт "Уралс" се продава със сериозна отстъпка от цената на "Брент".

Русия спря доставките на петрол за Полша през петролопровода "Дружба"

Русия престана да доставя петрол на Полша през петролопровода "Дружба" в рамките на последния действащ договор. Доставките по въпросни...

Освен това 27-те страни от Европейския съюз забраниха вноса на руски нефт по море от декември (България е с дерогация до края на 2024 г.) и наложиха санкции върху износа за Русия на технологии, необходими за рафинирането на нефт. САЩ и Великобритания също наложиха ограничения върху вноса на руски петрол.

Москва разчита много на приходите си от петрол и газ, за да финансира бюджетните си разходи, и е принудена да започне да продава международни резерви, за да покрие дефицита, увеличен от разходите за войната в Украйна.

Междувременно Европа се надпреварва да се откаже от руския газ, след като Москва прекрати доставките по тръбопроводите за ЕС миналата година. Това доведе до рекордно високи цени на природния газ в Европа и накара страните да се борят за намиране на алтернативни доставки и да предприемат мерки за пестене на енергия.

Бирол заяви, че през миналата година страните от ЕС са постигнали напредък в подобряването на енергийната сигурност, включително бързото разширяване на използването на възобновяема енергия и термопомпи, за да се намали нуждата от изкопаеми горива. Но според него рисковете остават и страните трябва да продължат да полагат усилия за пестене на енергия и гарантиране на доставките.

Способността на Европа да си осигури достатъчно количество газ, може да бъде поставена под въпрос от нарастващото търсене от страна на Китай или ако Русия прекъсне доставките на газ за Европа.

Правителството: "Лукойл" обеща да не останем без бензин и дизел

"Лукойл" е дала гаранции за обезпечаване на вътрешното потребление на горива в България. Това се твърди в съобщение на правителствената...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика