Анализ: "Ислямска държава" отново се укрепва, част от вината е на Русия

5882
Анализ: "Ислямска държава" отново се укрепва, част от вината е на Русия
Снимка: Getty Images

Филиалите на "Ислямска държава" (ИД) в Африка, Южна Азия, Централна Азия и Близкия изток установяват по-голяма оперативна самостоятелност, което вероятно ще им позволи да продължат операциите си въпреки все по-честата загуба на лидери. Това гласи анализът на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който прави седмични обзори на салафитско-джихадисткото движение.

Пропагандата на ИД може да компенсира загубата на духа, причинена от постоянните убийства на лидери на организацията, като осигурява религиозна легитимност и проектира сила на бойците и поддръжниците на "Ислямска държава", смятат експертите.

От анализа става ясно, че в много от регионите, в които ИД се укрепва, липсва достатъчно противопоставяне от страна на сили на Русия.

ОЩЕ: Американската армия уби лидер на "Ислямска държава"

Ирак и Сирия

"Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) обяви ликвидирането на своя "халиф" на 3 август, но е малко вероятно продължаващото обезглавяване на ръководството да доведе до успешно поражение на ИДИЛ в Ирак и Сирия.

ОЩЕ: Русия обвини САЩ, че готвят атаки с химическо оръжие срещу Сирия под фалшив флаг

Липсата на фокус от страна на сирийския режим на Башар Асад, подкрепян от Русия и Иран, върху избиването и задържането на лидери на ИДИЛ от средно ниво ще даде възможност на групировката да изпълни плана си за кампания в Сирия. А той цели да създаде условия за възраждане на "Ислямска държава" след изтегляне на САЩ.

ОЩЕ: Русия и Иран в тясна координация с цел изгонване на САЩ от Сирия

Нигер

Нигерската хунта, която свали президента Мохамед Базум, планира да използва финансираната от Кремъл частната военна компания "Вагнер" и местни доброволчески милиции, за да укрепи сигурността в столицата Ниамей. Може би лидерите на преврата възнамеряват по този начин да се изправят срещу салафитско-джихадистките бунтовници, след като си осигурят напълно властта.

Разчитането на тези спомагателни сили обаче крие риск от увеличаване на нарушенията на правата на човека и изостряне на напрежението между общностите, което би създало възможности, от които салафитско-джихадистките групи в миналото са се възползвали, гласи анализът.

Припомняме, че превратът в Нигер свали прозападния президент, а сега в страната се веят руски знамена. Същото преди години се случи в Мали и Буркина Фасо. Сега обаче рискът от пълномащабна война на африканския континент е реален.

ОЩЕ: Новата война в Африка се задава: Африкански държави решиха да задействат резервни военни сили

Мали

Свързаните с "Ал Кайда" бойци увеличиха броя и тежестта на нападенията си в централната част на Мали през юли, което показва, че групировката се укрепва в района въпреки антитерористичните операции на Мали и ЧВК "Вагнер".

Свързаната с "Ал Кайда" организация Jama'at Nusrat al Islam wa al Muslimeen (JNIM) вероятно ще използва нарастващите си зони на подкрепа в централната част на страната, за да обсади по-големите градове в района и да ги подчини, както и да провежда по-чести и по-тежки нападения в южна Сомалия, за да оспори легитимността на хунтата.

Сомалия

Федералното правителство на Сомалия вероятно ще възобнови офанзивата си за превземане на последната контролирана от "Ал Шабааб" областна столица в централната част на страната през следващите седмици.

"Ал Шабааб" вероятно ще избягва конвенционалните отбранителни боеве, за да премине към сложни контраатаки с импровизирани взривни устройства, пренасяни от самоубийци в превозни средства, както направи по време на началната фаза на офанзивата, припомнят от ISW.

"Ал Шабааб" - или „Муджахидинско младежко движение“ - е терористично крило на "Ал Кайда".

ОЩЕ: Талибаните убиха лидер на Ислямска държава, планирал бомбения атентат в Кабул през 2021

Афганистан

Правителството на талибаните, контролиращо Афганистан, забранява участието на самите талибани в нападения извън страната. Този ход вероятно е дошъл в отговор на скорошните дипломатически ангажименти със САЩ и натиска от страна на Пакистан.

Малко вероятно е на афганистанските талибани обаче да им се попречи да участват в операциите на Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) в Пакистан. TTP е военна мрежа, която обединява опозицията срещу пакистанската армия.

ОЩЕ: Русия се кани да бори тероризма в сътрудничество с талибаните

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари