Русия и Иран в тясна координация с цел изгонване на САЩ от Сирия

4690
Русия и Иран в тясна координация с цел изгонване на САЩ от Сирия
Снимка: Getty images/Guliver

Иран, Русия и сирийският режим координират насилствена кампания за изгонване на САЩ от Сирия. Тя представлява сериозен риск за американските сили там и за интересите на Вашингтон в Близкия изток. Това съобщава в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

И през юли писахме, че Техеран и Москва оказват натиск да изгонят войските на САЩ от сирийска територия - чрез класически метод на пропагандата: Русия обвини САЩ, че готвят атаки с химическо оръжие срещу Сирия под фалшив флаг

Иран и Русия обвиняват САЩ в готвен удар срещу режима

Иран и сирийският режим на Асад (подкрепян от Русия) увеличиха броя на силите си до линията на съприкосновение със Сирийските демократични сили (SDF) в североизточната част на страната. Иранското и сирийското разгръщане в Източна Сирия, където действат демократичните сили, се случва успоредно с нарастваща оперативна координация с Русия. Москва предоставя разузнавателна информация на Техеран, а от средата на март провежда още по-агресивни полети срещу силите на САЩ.

ОЩЕ: САЩ: Руски изтребител отново прелетя опасно близо до наш самолет

Иран, Русия и сирийският режим също така координират информационна операция, която лъжливо твърди, че разгръщането на силите им е за защита от нападение на САЩ и SDF на контролирана от режима територия.

Американските войски са в Сирия в рамките на операция Combined Task Force Inherent Resolve, която има за цел да разгроми военно "Ислямска държава" (ИДИЛ) чрез партньорство със Сирийските демократични сили и международна коалиция.

Техеран и Москва трупат сили близо до американските

От началото на юли силите на Иранската революционна гвардия "Кудс" се фокусираха върху разполагането на милиции в провинция Дейр ез Зор - предимно към т.нар. "линии за контрол" със SDF в град Дейр ез Зор. "Кудс" също така контролираше разполагането на подкрепяни от Техеран милиции в райони в централната сирийска пустиня, близо до 55-километровата зона на изключване около гарнизона Ал Танф. Неуточнени руски сили пък прехвърлиха 17 камиона с оръжия на подкрепяни от Иран милиции в Дейр ез Зор между 19 и 20 юни, припомнят от ISW.

ОЩЕ: САЩ с поредна сериозна военна стъпка заради Иран

Части на Сирийската арабска армия (САА) и Сирийската републиканска гвардия, включително подкрепяният от Русия 5-и корпус на САА, се разположиха в провинция Дейр ез Зор от 7 до 20 юли - в близост до подкрепяните от Иран сили и по линията на контрол със SDF. Сирийският министър на отбраната и представители на "Кудс" координираха разполагането в град Дейр ез Зор на 13 юли.

След това Сирийската арабска армия проведе военно учение с руските войски в сирийската пустиня. То симулира отговор на атака с химическо оръжие от страна на САЩ, за да представи Вашингтон като враждебна сила в региона.

Свързани с иранския и сирийския режим източници разпространяват от края на юни неверни твърдения, че САЩ и съюзническите сили в Сирия възнамеряват да започнат офанзива за превземане на контролирани от режима на Асад градове.

От SDF заявиха и публично, и пред официални лица на руския и сирийския режим, че операциите им в Източна Сирия не са спешни акции за ликвидиране на клетки на ИДИЛ. Няма данни SDF да планират навлизане в държана от режима територия. Съществуват обаче значителни доказателства за нарастваща заплаха от "Ислямска държава" в Сирия, включително митинг в подкрепа на ИДИЛ на 7 юли в град Изба - близо до линията на контрол.

ОЩЕ: Отново: Руски изтребител пробва да свали разузнавателен дрон на САЩ (ВИДЕО)

Какво целят Иран и Русия?

Координацията между Иран, Русия и сирийския режим вероятно е част от по-широка военно-политическа кампания за укрепване на международната легитимност на Асад и за разширяване на иранско-руския контрол върху сирийската територия. Техеран, Москва и сирийският режим имат общ интерес от оттеглянето на американските сили. Те съгласуват действията си за постигане на тази цел още от ноември миналата година, когато се споразумяха да създадат "координационен център" за кампанията по изтласкване на американците от Сирия, припомнят анализаторите от ISW. Нормализирането на връзките между Сирия и арабските държави през тази година създаде благоприятни обстоятелства за засилване на способността на режима на Асад да възстанови контрола си над Сирия, като същевременно укрепи руските и иранските позиции там. Техеран и Москва не само са разширили военно-политическите си връзки с Асад, но също икономическите и институционалните.

Американски военни обясняват, че увеличаването на руската агресия срещу американските сили в Сирия е "компенсация" за намаляването на руския потенциал в страната и е отговор на подкрепата на САЩ за Украйна.

Натрупването на сили на иранския, руския и сирийския режим в Източна Сирия може да доведе до неразрешени нападения срещу войски на САЩ или на SDF, които да въвлекат Щатите в конфликт в близко бъдеще, анализират още експертите. Мобилизирането на Техеран и Москва в Източна Сирия вече доведе до сблъсъци между силите на режима и тези на SDF. Плановете на иранския, руския и сирийския режим са за култивиране на масова опозиция, която да извърши нападения срещу Съединените щати в Сирия.

Също така Иран, Русия и сирийският режим отдават по-малък приоритет на операциите за борба с ИДИЛ, което най-вероятно предоставя на ИДИЛ пространство за разрастване на способностите ѝ и за почивка и преоборудване в дългосрочен план.

Отношенията между Москва и Техеран обаче напоследък не са много "розови": Напрежение между Русия и Иран: Техеран обяви, че подкрепя териториалната цялост на Украйна

Русия заби нож в гърба на Иран заради спорни територии (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com