Анализ от Острова: Повтаря ли Зеленски реториката на Путин?

6184
Анализ от Острова: Повтаря ли Зеленски реториката на Путин?
Снимка: Колаж/Actualno.com

На 22 януари беше Денят на единството на Украйна - празник на националната гордост. Решението на Володимир Зеленски да издаде указ "За териториите на Руската федерация, исторически населени с украинци" бележи открито политическо предизвикателство към Москва, което странно повтаря реториката на Владимир Путин, отбелязва британското издание Spectator.

Указът критикува Русия за потискането на украинците "на земи, исторически обитавани от тях на съвременната Краснодарска територия, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска области на Руската федерация" – огромна територия в югозападна Русия. Въз основа на това се нуждаем не само от план за действие, "насочен към запазване на националната идентичност на украинците в Руската федерация", но и "развитие на взаимодействието между украинците и поробените от Русия народи" и отразяване в образователните програми и учебниците на „истинската история на етническите украинци в исторически населените земи" в границите на Руската федерация. Още: Кремъл отрече, че Путин е готов да изостави идеята си за неутрален статут на Украйна

Украйна е в разгара на истински проект на обединение на цялата си нация, който по ирония на съдбата беше ускорен от конфликта с Русия. Старите разделения между Изтока и Запада, католици и православни, украиноговорящи и рускоговорящи имат по-малко значение отвсякога. В този контекст желанието на Киев едновременно да задълбочи този процес и да отвърне на нарушителя е разбираемо и неизбежно.

Не е толкова просто

Проблемът обаче е, че всичко е много по-сложно, отколкото Зеленски (да не говорим за Путин) е склонен да признае. Първоначално Киев е считан за „майка на руските градове“, главният сред княжествата на средновековна Русия, докато не е разграбен от монголите и първенството преминава към други: Владимир, Суздал и Москва. През 14 век монголите отстъпват Киев на Великото литовско херцогство и впоследствие той става част от Полско-литовската общност. В средата на 17 век градът е превзет от казаците, които в крайна сметка се подчиняват на руските царе като по-малкото зло. Макар да има значителната автономия, Украйна остава руска земя и въпреки фактическата независимост през 1917–18 г. впоследствие е погълната от новата болшевишка държава. Остава част от нея чак до разпадането на СССР в края на 1991 г.

Доскоро еволюцията на украинската идентичност, нейният отличителен език и култура, съществуваше в рамките на една по-голяма държава, в резултат на което украинската, полската, литовската, руската и съветската идентичност се смесваха, преплитаха и припокриваха. Така че обжалването на това като основа за политика има някои сериозни проблеми. Всъщност самата концепция за защита на руски граждани от украински произход пряко отразява претенциите на самия Путин за правото да защитава интересите на руснаците в Украйна. Още: Bloomberg: Има шанс Путин да пусне Украйна в НАТО, но с условие

Етническо напрежение?

Споменаването на развитието на връзките „между украинци и народи, поробени от Русия“ – в допълнение към емоционалния и съмнителен език за „поробените“ национални малцинства – звучи като опасен призив за използване на руснаци от украински произход за разпалване на междуетническо напрежение и разпокъсване на Федерацията. Между другото, точно в това самият Кремъл обвинява Киев (и Запада) и то неоснователно.

Когато президентът започне да диктува какво трябва или не трябва да влиза в учебниците и образователните програми, не очаквайте нищо добро. Разбира се, Зеленски не е Путин и сравняването им не е съвсем правилно. Руското правителство от своя страна реагира яростно. Както обикновено, бившият президент и настоящ провокатор Дмитрий Медведев първи нарече указа „примитивна пропаганда“ и обяви, че „украинците са руснаци, а Малорусия е част от Русия“, пише Spectator.

Руската пропаганда, разбира се, няма да пропусне да се възползва от това. Но може би тези хора умишлено изкривяват смисъла на всичко, което прави Зеленски.

По-важно е степента, в която неговият указ отразява руската подстрекателска реторика, докато редица други мерки и изявления изглеждат като опит за повишаване на залога. Зеленски току-що представи законопроект, който ще позволи на всички етнически украинци да претендират за двойно гражданство, стига да не са руски граждани. Правителството също така предлага да се въведе 50-годишна забрана за всички транспортни връзки с Русия. Най-фрапиращото е, че заместник-министърът на отбраната Иван Гаврилюк в интервю за германски вестник добави още нещо към вече изразените искания на Киев - отказ на Русия от ядрено оръжие. Още: Путин идва, всички под строй: На студентите в Калининград им забраниха да се разболяват (СНИМКИ)

Трудно е да се приеме, че дори един от най-ентусиазираните поддръжници на Украйна вярва, че войната ще се развие по такъв начин, че Москва да бъде принудена към такава унизителна капитулация. Обединявайки всичко това, запитайте се: опитва ли се Киев да подкопае възможността за какъвто и да е диалог в опит да предотврати западния натиск за преговори с Москва? 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com