Анализ: Си разчупи леда със Зеленски, но не му предлага приемлив мирен план

4506
Анализ: Си разчупи леда със Зеленски, но не му предлага приемлив мирен план
Снимка: Getty images

Дългоочакваният телефонен разговор между китайския лидер Си Дзинпин и украинския президент Володимир Зеленски в сряда бе посрещнат с несигурност в САЩ и някои части на Европа заради неизвестния му потенциал да засили диалога за мирен край на войната на Русия в Украйна. Това е и най-конкретната стъпка, която Китай прави до момента, за да поеме ролята на посредник, за която от месеци намеква.

Едночасовият разговор, за който се смята, че е първият между двамата лидери през 14-те месеца, откакто Русия нахлу в Украйна, идва и с малко конкретни предложения за това как Пекин може да помогне за преодоляване на опустошителната, разкъсвана от войната пропаст между двете държави.

Според анализатори моментът на провеждане на разговора - когато Китай е силно фокусиран върху укрепването на връзките с Европа на фона на влошените отношения със САЩ - също подсказва, че в сметките на Пекин има много повече фактори, отколкото само мир, пише в свой анализ CNN.

След избухването на войната европейските лидери наблюдаваха с ужас как Си Дзинпин отказва да осъди инвазията на диктатора Владимир Путин, а вместо това укрепва икономическите и дипломатическите си връзки с Москва, включително обвинява НАТО за разпалването на конфликта.

Усилията на Пекин за възстановяване на отношенията със Запада претърпяха сериозен обрат по-рано тази седмица, след като китайският първи дипломат в Париж заяви в телевизионно интервю, че бившите съветски държави нямат статут според международното право. Това се разглежда като потенциално присъединяване към мнението на Путин, че Украйна трябва да бъде част от Русия. МВнР на Китай обяви дни по-късно, че това не е позицията на държавата.

ОЩЕ: Китай се разграничи от посланика си във Франция след дипломатическия скандал

Турски анализ: Какво цели Макрон с визитата си в Китай?

Америка успя да запази единството на трансатлантическия съюз по украинския въпрос, но ще й бъде трудно да направи същото в случай на на...

"Трудно е да се отдели периода на разговора Си-Зеленски от тези събития", казва Брайън Харт - сътрудник в проекта "Китайска власт" на вашингтонския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания.

"Си вероятно е избрал момента на разговора, за да потуши страховете в Европа, но все още не е ясно дали дискусията ще помогне много на Пекин. Висшестоящите лица в Китай оттеглиха изявленията на посланика, но щетите бяха нанесени, като попречиха на опитите на Пекин да изглади влошаването на отношенията с голяма част от Европа", добавя той.

Зеленски, който в продължение на месеци показваше интерес към разговор със Си Дзинпин, изрази надеждата си за ролята на Китай за постигане на мир, като определи дискусията за "възможност да използваме политическото влияние на Китай, за да възстановим силата на принципите и правилата, на които трябва да се основава мирът".

Си, от своя страна, обеща, че Китай "няма да седи безучастно" и планира да изпрати специален пратеник, който да придвижи напред комуникацията "с всички страни" в посока на мирните преговори, според китайския прочит на разговора. Това е ход, който е подобен на стъпките на Пекин в други регионални конфликти, включително Афганистан и Сирия.

Но какво точно Китай може или се надява да постигне, остава далеч от ясно, тъй като Пекин не разкри много конкретни подробности освен назначаването на пратеника Ли Хуей, бивш посланик на Китай в Русия.

Зеленски: Тези, които са неутрални за войната в Украйна, са популисти

Украинският президент Володимир Зеленски определи като популисти лидерите, които казват, че са неутрални по отношение на войната в Укра...

Междувременно войната продължава. Русия не желае да се откаже от незаконно придобитите територии, а Украйна обещава да се бие, докато не възстанови законните си граници.

ОЩЕ: "Украйна да се върне в границите от 1991 г.": Конгресът на САЩ изготви резолюция

"Китайците също имат реалистични очаквания за това, което могат да постигнат. Никой не вярва, че нито Русия, нито Украйна са готови да седнат и да разговарят в момента", казва Юн Сун - директор на Китайската програма в мозъчния тръст "Стимсън център" във Вашингтон.

Вместо това ходът на Китай да говори със Зеленски сега, може да е по-скоро опит да се възползва от френската подкрепа за ролята си на посредник и да спечели евентуални ползи от Европа, добавя Сун.

"За Китай, (че) войната няма да приключи скоро, не означава, че не трябва да се възползва от възможността да увеличи дипломатическото си влияние в Европа. Успехът не е гарантиран за нито едно посредничество, но полагането на усилия печели на Китай много точки и това не е маловажно", казва още Юн Сун.

Скандално: тайната договорка между Макрон и Си за Украйна

С новата си външна политика Макрон изглежда иска Франция да скъса с традиционните си партньори. Оспорваното му изявление, съгласно коет...

Но един друг фактор - близките отношения на Пекин с Москва - вече е породил на Запад дълбок скептицизъм по отношение на потенциалната роля на Китай като посредник. След нахлуването на Русия в Украйна Си твърди, че страната му е неутрална, но разговаряше с Путин пет пъти. През това време не вдигаше телефона, за да се обади на Зеленски, въпреки дългогодишното партньорство на стратегическо ниво между страните им.

Китай също така продължава да провежда военни учения заедно с руските сили, като по-рано този месец министърът на отбраната на страната посети Москва и приветства "все по-укрепващото" доверие между двете държави.

Неясно формулираното "политическо уреждане" на конфликта, публикувано от Китай на годишнината от войната, беше определено от Киев и Запада като много по-благоприятно за Русия, отколкото за Украйна. То призовава за прекратяване на огъня, но не включва разпоредба, според която Москва първо да изтегли войските си от окупираните украински територии.

ОЩЕ: Китай представи "мирен план" с 12 точки, но не каза нищо за изтегляне на руснаците

Всичко гореизброено вероятно ще подкопае доверието към Си в очите на Зеленски, смятат анализатори. Но тези отношения бяха и причината някои лидери, включително Зеленски и Макрон, да изразят надежда, че Си Дзинпин може да използва влиянието си, за да призове Русия да спазва международното право.

Изтекли документи сочат: Няма да има примирие между Русия и Украйна през 2023 година

Според The Washington Post се очаква военният конфликт между Украйна и Русия да продължи и през 2024 г., тъй като нито една от страните...

Когато става въпрос за поемане на посредническа роля, анализаторите казват, че Китай би могъл да развие позицията си за "политическо уреждане" до такава, която да се разглежда като по-приемлива за Украйна. Освен това може да се опита да постигне напредък, като се присъедини към други държави извън Западния блок, които също призовават за мирни преговори - включително бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, който беше в Пекин по-рано този месец.

Но в същото време значението на отношенията с Русия за Китай може да означава, че просто има някои бутони, които Пекин ще се старае да не натиска, а това ще подкопае потенциала за истинско посредничество.

"Няма индикации, че Си се опитва да накара Путин или Русия да направят някакви отстъпки и китайското съобщение (за разговора със Зеленски - бел.ред.) не включва нищо конкретно, което може да постави началото на мирен процес", казва Стив Цанг, който е директор на Китайския институт SOAS в Лондон.

"Като се има предвид, че войната е екзистенциална за Украйна, тя не може да намери за достоверно каквото и да е чуждестранно посредничество, ако посредническата страна ясно подкрепя позицията на Русия, която започна инвазията", добавя той.

ОЩЕ: Песков: Приветстваме усилията за мир в Украйна, но при нашите условия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com