Скандално: тайната договорка между Макрон и Си за Украйна

13405
Скандално: тайната договорка между Макрон и Си за Украйна
Снимка: Getty Images

С новата си външна политика Макрон изглежда иска Франция да скъса с традиционните си партньори. Оспорваното му изявление, съгласно което европейците не би трябвало да бъдат вкарвани от САЩ във война с Тайван, бе последвано от разкрития на тайна договорка с китайския лидер Си Дзинпин, предвиждаща Украйна да бъде подтикната още това лято да седне на масата за преговори с Путин. Макрон искал да съдейства на китайския "мирен план" за Украйна.

Този документ обаче беше остро разкритикуван от партньорите на Киев, тъй като в него Пекин възприема езика на руския агресор и отрежда на Украйна част от вината за войната. Изглежда, че Макрон споделя тази позиция на Пекин, респективно на Кремъл. Това, че паралелно с тези разкрития китайският посланик в Париж постави под въпрос суверенитета на държавите от бившия Съветски съюз, включително на Украйна, със сигурност не е случаен.

Макрон: Европа трябва да попречи на Русия да спечели войната

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че основната задача в конфликта между Русия и Украйна е да се попречи на Русия да спечели. То...

Обрат в политиката на Пекин спрямо Украйна

Така Франция се превръща в сцена за 180-градусовия обрат в китайската политика спрямо Украйна. Досега Пекин постоянно твърдеше, че се застъпва за суверенитета на националните държави в съответствие с Хартата на ООН. Макар Пекин да призна Украйна и да сключи още през 2013-а година голямо икономическо споразумение с Киев, номенклатурата в Пекин така и не можа да се наложи и Китай не осъди руската агресия. Това противоречие с право бе изтъквано неведнъж от критиците на Китай, но ето, че сега от думите на посланика, който е проводник на становището на Си, излиза, че Украйна изобщо не била суверенна държава.

При това положение на всички вече би трябвало да е ясно, че Китай не би могъл да бъде посредник за мир в тази война. Си говори точно като своя приятел Путин. В неговия мироглед няма Украйна, а "свещена Русия", към която принадлежи и територията на Украйна. Затова Путин допуска да бъдат отвличани украински деца - за да бъдат "русифицирани". Затова са и кражбите на произведения на изкуството от Украйна - за да се отнеме културата на държавата. И ето, че сега Макрон иска този човек, който е издирван за военни престъпления с международна заповед за задържане, да седне на една маса с президента Зеленски.

Ако изявлението на Еманюел Макрон за Тайван бе тежка катастрофа, то последното развитие на нещата е тотална щета за френската дипломация и за мястото на Франция в свободния свят. От Париж се чува, че външното министерство било шокирано от подхода на Макрон и - за пореден път - трябва да събира отломките. Заради пенсионната си реформа Макрон е под голям вътрешен натиск и чрез един външнополитически успех би могъл да покаже на французите, че имат начело на държавата си силен мъж, равностоен на китайския президент.

Франция - по пътя на Индия и Бразилия

Еманюел Макрон: Няма да подам оставка (ВИДЕО)

Френският президент Еманюел Макрон заяви пред недоволните от пенсионната реформа, че не възнамерява да подава оставка. Кадри от разгово...

Потърпевши от всичко това са нападнатите украинци, както и тайванците, за които, след изказването на Макрон, евентуално китайско нападение изглежда по-вероятно. Франция поема по път, който е сходен с този на Бразилия и Индия - и те споделят позицията на Си по отношение на Украйна, призовават за мирни преговори и възприемат езика на Кремъл.

Освен това не е изключено по този начин Макрон да си отмъщава за сделката за доставка на ядрени подводници на Австралия, в която САЩ и Великобритания изместиха Франция - обстоятелство, довело до милиардни загуби за френската оръжейна индустрия.

Огромни щети за Европа

За китайския лидер пък фактът, че се ползва с благоволението на ядрената сила Франция, вероятно е изключително добър резултат от срещата с Макрон. По този начин бе разрушен общият европейски консенсус, от което щетите за оста Париж-Берлин-Варшава са огромни.

Европа е пред обрат, тъй като Париж заменя приятелството си със своите европейски партньори срещу съюз с китайската и с руската диктатура. Ако Макрон не поправи незабавно огромната си грешка, може с действията си да застраши ЕС като цяло.

Макрон иска с помощта на Китай Украйна да започне мирни преговори това лято

Френският президент Еманюел Макрон не спира с опитите си да включи Китай като посредник в преговорите за уреждане на войната в Украйна....

 

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Депутат от партията на Путин преби съпругата си, месеци по-късно тя почина

Путин е майстор на страха и ние отново имаме сърцебиене: Bild

Популярен плаж на Закинтос остава затворен това лято

Разстрел на шестима руски военни от техен колега от украински произход: Вътрешни данни

Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол

Полските граничари арестуваха руски дезертьор

Литва е готова да прати свои военни в Украйна

"Руската торта": Любимият десерт на Макрон се оказа изключен от обяда със Си Дзинпин

Corriere della Sera: НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна

Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа