Анализ: Триумф за Швеция: Почти цяла Европа има по-голяма смъртност от нея

9754
Анализ: Триумф за Швеция: Почти цяла Европа има по-голяма смъртност от нея
Снимка: Pixabay

Новопубликувани данни показват, че Швеция има по-нисък скок на смъртността в сравнение с повечето от другите европейски страни, въпреки че отказа да прилага строги ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, както направиха другите страни, пише американското издание Washington Examiner, цитирани от Фокус.

Данните на статистическата агенция на Европейския съюз Евростат разкриват, че Швеция е имала 7,7% повече смъртни случаи през 2020 г. от средния брой през предходните четири години. Белгия и Испания, страни, които налагат неколкократно строга карантина по време на пандемията, регистрират превишаване на смъртността съответно от 16,2% и 18,1%.

Шведски изследователи: Атителата срещу COVID-19 са за 9 месеца

Излекуваните от COVID-19 запазват имунитет срещу вируса поне девет месеца след заболяването, установиха шведски учени. Според тях през ...

От 30-те страни, за които са налични статистически данни, Швеция е с по-добра смъртност от 21 от тях. Но Швеция показа по-лоши резултати от своите северни съседи, като Дания регистрира с 1,5% повече, а Финландия с 1%. Норвегия не регистрира скок в смъртността за 2020 г. Което поставя въпросът и след налагане на мерки кой колко и какво спазва, както и разбира се гъстотата на населението и възможността за повече по обем интеракции между хората.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел, противоречива фигура в голяма част от Европа, заяви, че данните трябва да предизвикат съмнения относно ефикасността на ограничителните мерки.

„Мисля, че сега хората вероятно ще помислят много внимателно за тези тотални локдауни, колко добри са били всъщност“, каза Тегнел. „Може да са имали ефект в краткосрочен план, но когато го погледнете през цялата пандемия, става все по-съмнително“.

Въпреки че подходът на Швеция към пандемията бе обект на ожесточени критики както в страната, така и особено в чужбина, 43% от шведите изразяват увереност в начина, по който страната им се справя с пандемията. Междувременно 30% казват, че нямат доверие в подхода на страната.

Италия регистрира най-висока смъртност след Втората световна война

Италия регистрира най-висока смъртност от Втората световна война в резултат на пандемията от коронавирус, сочат данни на Националната с...

Но някои експерти по инфекциозни болести изразиха предпазливост по отношение на данните, въпреки че признаха, че цифрите показват предимствата на подхода на Швеция.

„Всички ние трябва да бъдем наистина внимателни при тълкуването на данните за смъртта, свързани с COVID-19, независимо от източника им - нито един от тях не е перфектен“, каза Марк Улхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета на Обединеното кралство в Единбург. „Те повдигат въпрос дали всъщност стратегията на Швеция е била относително успешна. Те със сигурност повдигат този въпрос“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари