Анализ: Гръцките F-35 изглежда са заложник на американско-турския спор за Швеция

53673
Анализ: Гръцките F-35 изглежда са заложник на американско-турския спор за Швеция
Снимка: Getty Images

Гръцките F-35 изглежда са заложник на американско-турския спор за Швеция. Това става ясно от анализ на гръцкото издание Kathimerini.

Изданието посочва, че развиващата се динамика на сложните и често проблематични отношения между САЩ и Турция остава постоянна грижа за гръцката дипломация, въпреки че публичният дискурс за това може да бъде предизвикателство.

Трудностите между Вашингтон и Анкара вероятно ще повлияят на гръцко-турските отношения, като засилената координация между тези двама участници постоянно допринася за деескалация, особено през последните години, се посочва в анализа. ОЩЕ: Доклад в САЩ разби на пух и прах изтребителите F-35 - годни са за полет само през 55% от времето (ВИДЕО)

Предисторията

Сегашното несъгласие между Вашингтон и Анкара се върти около модернизацията на турските военновъздушни сили с изтребители F-16 и отпускането на необходимата финансова помощ за отбранителната индустрия на страната.

От друга страна, Анкара трябва най-накрая да пристъпи към одобряване на присъединяването на Швеция към НАТО, въпрос от изключителна важност за Вашингтон. ОЩЕ:Турция разглежда въпроса за членството на Швеция в НАТО

На теория всички тези въпроси ще бъдат оценени след 15 януари, когато се възобнови работата на турския парламент, въпреки че Анкара очаква известно движение от Вашингтон по-рано.

В Атина е очевидно, че по-широката перспектива включва изборите през ноември, определящи дали Джо Байдън ще получи втори мандат като президент или дали Доналд Тръмп ще се върне в Белия дом. Този потенциален резултат повдига въпроси не само за бъдещето на гръцко-турските отношения, но и за цялостната ориентация на Запада. ОЩЕ: Гърция и Турция се договориха за нова междусистемна линия

Изстребителите за Гърция и искането на Анкара за F-16

Съществуват обаче и някои по-практически въпроси, особено по отношение на придобиването на изтребители от пето поколение F-35 от Гръцките военновъздушни сили (HAF). Както е известно, HAF изпрати писмо с искане за писмо за приемане (LOR за LOA) до Съединените щати още през юни 2022 г. Въпреки първоначалните уверения, Вашингтон по същество обвърза отговора за приемане на Атина с напредъка на отправеното искане от Анкара за придобиването на нови самолети F-16 “Viper” и модернизацията на по-старите. ОЩЕ: Ердоган: Отваряме нова ера в гръцко-турските отношения

В логиката на правителството на САЩ задържането на Турция с една технологична стъпка зад Гърция в областта на въздушната мощ обслужва необходимостта от предотвратяване на по-нататъшно разширяване на вече значителната пропаст в други области на военните системи между двете страни.

Потенциално напредване на искането на Атина за F-35 без едновременното одобрение на F-16 „Vipers“ за Анкара допълнително ще разшири разликата в полза на HAF, с последици не само за Егейско море, но и за цялостната ориентация на Турция. Турция, разбира се, не може да си позволи да остане без парк от модерни бойни самолети. ОЩЕ: Турция може да купи изтребители "Eurofighter" вместо F-16

Въпреки това, това остава отдавнашно искане от страна на гръцката диаспора и съюзниците на Гърция във Вашингтон, които подчертават, че въпросът с гръцките F-35 не трябва да бъде заложник на американско-турския спор за присъединяването на Швеция към НАТО. 

На какво е склонна Атина?

Що се отнася до отговора на Вашингтон към Гърция, трябва да се отбележи, че първоначалното писмо с искане беше съсредоточено върху закупуването на 20 самолета F-35A с опция за допълнителни 20, общо 40 самолета във времето.

Изглежда, че Атина е склонна първоначално към по-ограничен брой самолети – по-конкретно 12 вместо първоначално поисканите 20. Както всичко показва, очакваният отговор през първите месеци на 2024 г. ще доведе до преговори между двете страни, което в крайна сметка ще доведе до повече практически стъпки. ОЩЕ: Ердоган: Приятелю Кириакос, ние не те заплашваме, ако ти не ни заплашваш

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com