Анализ: Време е САЩ да се запознаят с новия руски боен лазер

44099
Анализ: Време е САЩ да се запознаят с новия руски боен лазер
Снимка: tommyvideo/Pixabay

В продължение на десетилетия брилянтни стратези като покойния Анди Маршал се тревожеха за неизбежната заплаха за американското космическо надмощие. Въпреки че тези хипотези не са потвърдени в открити публикации, слуховете за тях циркулират в Пентагона от дълго време.

Когато мислим за идеалното космическо оръжие и кой би могъл да го използва, противоспътниковите ракети (ASAT) са от особен интерес. Щом някоя държава може да свали собствените си спътници, това е впечатляващо от технологична гледна точка и всеки път чакаме купища шумни заглавия. Въпреки това, противосателитните ракети не представляват сериозна заплаха за националната сигурност. По-скоро тези оръжия демонстрират нарастващата способност на една страна да се защитава срещу наближаващи балистични ракети. Космическото ни лидерство не може да заспи спокойно от нещо друго – не от традиционни ракети или балистични оръжия, а от лазер. Това констатира в свой анализ за Forbes Чарлз Биймс.

Полша купува 48 изтребителя F-50: Как биха се представили те срещу Русия? (ВИДЕО)

В последните дни се появи информация, че Полша и Южна Корея са близо до завършване на голяма оръжейна сделка. Освен всичко друго, тя ще...

Space Review наскоро коментира нова непосредствена заплаха, която Русия е разработила, за да допълни съществуващия си космически комплекс. Нововъведението (боен лазер), наречено "Калина", е зловещо лазерно оръжие, сякаш генерирано от изкривеното въображение на Иън Флеминг. Статията описва "Калина" като уникална заплаха, невиждана досега в конкуренцията на големи сили, и по-сериозна от хиперзвуковите ракети от следващо поколение поради способността ѝ да деактивира американската система за предупреждение за ракетна атака.

"Калина" е третата лазерна система, разработена като част от руския комплекс за космическо наблюдение "Крона". Това е сигнал към САЩ, че Москва е решена да лиши враговете си от възможността да снимат със сателит руски територии (или такива от пряк интерес за Русия).

Прецизната и адаптивна оптика позволява на "Калина" да открива и идентифицира сателити в орбита с такава изключителна точност на насочване, че може да "заслепи" фокалната равнина на всяка електронно-оптична сателитна система (ако всичко работи по план). Работейки със скоростта на светлината, "Калина" ще може незабавно да деактивира американските ключови космически системи. Освен това няма да изисква конвенционално презареждане, нито обширните вериги за доставки, необходими за стандартно кинетично оръжие или ракета. Вероятно е да има непредвидим и мащабен ефект, вариращ от временно заслепяване до постоянен отказ от ниска околоземна орбита до геостационарна орбита. Тъй като няма да има фрагменти, нито шлейф, нито обратна следа, ударът на "Калина" ще бъде лесен за опровергаване, защото ще бъде почти невъзможно да се установи категорично виновникът. За дипломацията това ще бъде проблем, подобен на кибератаките.

Ако "Калина" може да заслепи някоя от американските системи, дори и само временно, следващата логична еволюция, която тревожи нашите военни технолози, ще бъде още по-мощна лазерна система - нещо като програмата за въздушен лазер на Пентагона. Малко преди спирането на програмата в ерата на Обама, самолет с въздушен лазер успя да унищожи напълно цел в полет. Днес Русия разполага с подобни оръжия - така наречените А-60 - и те вероятно ще бъдат използвани срещу американски космически групи.

Очевидно тази заплаха не е нова (най-ранното споменаване на подобна технология е намерено в руска докторска дисертация през 2002 г.), но това е новина за обществеността. Дизайнът и архитектурата на ослепителен лазер са сложни и много по-трудни за производство от GPS заглушител. Благодарение на Русия и Китай обаче технологията стана общодостъпна.

Германското оръжие в Украйна се задъхва: Украинците го скъсват от работа (ВИДЕО)

Месец след доставката на германските артилерийски системи PzH2000 в Украйна, някои от самоходните гаубици PzH2000 след интензивни боеве...

Дори ако това не доведе до рязък завой към многоорбитална хибридна космическа архитектура с повишена стабилност, тогава други мерки определено са безполезни. За да се противопоставят на тази непосредствена заплаха, Съединените щати трябва да инвестират сериозно в индустриални сателитни съзвездия и напълно да се приспособят към приоритета на търговското развитие, обявен от НАСА преди 15 години.

На този етап най-добрият вариант за осигуряване на непрекъснатост на мисиите за национална сигурност е бързо да се ускори създаването на хибридна космическа архитектура, която ще осигури устойчивост чрез следващо поколение компактни сателитни системи. Търговските сателити и услуги ще направят технологията по-достъпна.

Чрез бързи евтини решения САЩ ще могат да съберат по-добра информация за комплекса за наблюдение на врага като цяло и "Калина" в частност и да научат повече подробности за нейното изграждане (и вероятно резервни копия). Евтините сателитни решения ще осигурят многопластова устойчивост за космически операции в лицето на засилващата се конкуренция. В противен случай, на фона на постоянно променящите се рискове и нови възможности, американските системи са изложени на по-голям риск. Ако продължим да разполагаме сложни сателити, привлекателни цели за противника, ще изложим на опасност тези системи, чието разработване струва милиарди долари.

Изглежда, че следващото поколение антикосмически оръжия ще влезе в експлоатация още през следващите няколко години. По-страшно е, че Русия и нейните съюзници очевидно ще бъдат заинтересовани да го използват поради безнаказаността, която обещава. Трябва да се справим с това предизвикателство днес, като се възползваме от уникалните силни страни на Америка, силната търговска икономика и изобилния инвестиционен капитал, вместо да чакаме нашите орбитални сателити да се превърнат в прах.

ОЩЕ: Какви противосателитни оръжия имат различните страни?

Американски изтребители пето поколение в Полша - САЩ отвръщат на Русия (ВИДЕО)

Изглежда, че Полша ще играе все по-важна роля в продължаващия засега прокси конфликт на НАТО с Русия, коментира специализираното америк...

Автор: Чарлз Биймс. Пенсиониран полковник от ВВС на САЩ, който е служил 23 години на висши позиции в разузнаването по целия свят. Изпълнителен директор на компанията за проектиране и производство на търговски сателити York Space Systems и председател на индустриалната организация SmallSat Alliance. Като президент на Vulcan Aerospace, той отговаряше за разпределянето на аерокосмическите активи в частен капиталов портфейл от над 1 милиард долара. От 2009 г. до 2013 г. той беше старши изпълнителен директор в Пентагона, където отговаряше за над 80 милиарда долара годишно в космически и разузнавателни придобивания.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари