Русия работи под пълна пара по нов боен лазер в Кавказ

21613
Русия работи под пълна пара по нов боен лазер в Кавказ
Снимка: Edward L. Cooper / U.S. National Archives / Public Domain

Достъпността до висококачествени и актуални данни от спътниците за дистанционно наблюдение на Земята нараства всяка година. Вече няколко години компании като Capella Space и Maxar Technologies предлагат радарни и оптични изображения на земната повърхност с висока разделителна способност. Това позволява на цивилни анализатори да наблюдават военни съоръжения по света и да откриват интересни артефакти.

По време на Съветския съюз Карачаево-Черкезия (тогава автономна област, сега република) става дом на множество граждански и военни обекти, свързани с изучаването на Космоса. Сега има убедителни доказателства, че комплексът за космическо наблюдение в Северен Кавказ се оборудва с нова лазерна система, наречена "Калина", която ще бъде насочена към оптичните системи на чужди спътници за мониторинг, прелитащи над руска територия. Както показва ново разследване на The Space Review, нейното създаване се намира на финален етап.

Проектът, започнат през 2011 г., е замразяван многократно, но последни изображения от Google Earth показват, че строителството е в пълен ход. "Калина" ще допълни функциониращата от края на 2019 г. мобилна лазерна заслепяваща система, известна като "Пересвет". (Системата е преминала през 2020 г. "бойно кръщение" в Сирия, пише "Комерсант". Според руското военно министерство "Пересвет" "може ефективно да устои на всяка въздушна атака и дори да се бори със спътници в орбита".)

Лазерният телескоп "Калина" / ОАО НПК СПП

"Калина" е част от космическия наблюдателен комплекс "Крона" на руското военно министерство, разположен на няколко километра западно от Зеленчукская - място, добре известно в астрономическата общност. В непосредствена близост се намират Специалната астрофизична обсерватория на Руската академия на науките (с шестметровия телескоп БТА и радиотелескопа РАТАН-600).

Комплексът за наблюдение на космическото пространство "Крона"

Разположение на радарните и лидарни комплекси "Крона". Най-близкото село e Сторожевая. The Space Review

"Крона" ("Корона") се състои от радиолокационна система (с обозначение 40Ж6) и лидар (с обозначение 30Ж6), които се намират на няколко километра един от друг. Лидарът (наричан на руски лазерен оптичен локатор, или ЛОЛ) се намира на върха на двукилометровата планина Чапал (точните координати са 43°43'2"N, 41°13'41"E). "Крона" е замислена още в средата на 70-те години на миналия век (освен другите неща - за да осигури насочващи данни за съветските антисателитни системи), но не заработва до началото на този век. Радиолокационната система е проектирана главно да предоставя на ЛОЛ точни данни за траекторията, за да насочат своите телескопи към интересуващите ги цели.

ЛОЛ се състои от 1,3-метров тесноъгълен телескоп с адаптивна оптика за изображения с висока разделителна способност на спътници в ниски орбити и 0,4-метров широкоъгълен телескоп за откриване на спътници във високи орбити. Заедно те са известни като "пасивен канал". В съседната сграда се намира лидарът, наричан още "приемно-предавателен канал". Той се състои от лазер, прикрепен към 1,3-метровия телескоп, и има двойно предназначение: може да измерва точно разстоянието до спътниците, както и да ги осветява по всяко време на денонощието.

ОЩЕ: Какви противосателитни оръжия имат различните страни?

Лидарен комплекс "Крона". 1: контролен център, 2: тесноъгълен телескоп, 3: широкоъгълен телескоп, 4: лидарна система, 5: спътници в ниска орбита, 6: спътници във висока орбита. Изображение: ИПА-РАН / The Space Review

Първоначално този обект предполага не само мониторинг на спътници, но и участие в тяхното унищожаване. А именно - като средство за целеуказание на изтребители-прехващачи, въоръжени с противосателитни ракети. След разпадането на СССР тези самолети остават в Казахстан. 

Лазерният оптичен комплекс "Калина". Стопкадър / Телеканал Звезда / YouTube

Най-очевидното доказателство за разширяването на функционалността на "Крона" са спътникови изображения, направени през последните няколко години. На тях се вижда добре, че около корпуса, на който е монтирано оборудването на приемно-предавателния канал на комплекса (голяма сграда с един купол на покрива на северозападния край - виж сателитните изображения по-долу), се извършват строителни работи. До него е издигната основа за друг купол и към него е изграден покрит преход.

За да установят предназначението на това разширение, авторите на материала в The Space Review са анализирали множество открити източници: документи за държавни поръчки, научни трудове на известни участници в свързани проекти, както и съдебни решения и отчети на изпълнители. В резултат те са установили, че пристройката принадлежи към проекта с шифър "Калина". Фактически това е боен лазер, предназначен за ослепяване на спътници за дистанционно сондиране на Земята. Потенциално той е способен не само временно да блокира работата на оптичните сензори, но и да ги повреди съвсем.

ОЩЕ: САЩ обявиха отказ от изпитания на противосателитно оръжие; Рогозин се усъмни

Колко функционална е тази разработка и колко работи на практика, не е известно със сигурност, но съществуването ѝ е извън съмнение. 

Последните снимки на това място са направени през март тази година, когато все още е било покрито със сняг. Сега там се е появил новият купол на телескопа, свързан с тунел със сградата на лидара.

Редица технически подробности за модернизацията на "Крона" в рамките на проекта "Калина" може да се намерят в мрежата по търсене 30Ж6МК (индекса на "ослепяващата" сателитна инсталация) и 14Ц235 (индекса на "канала" на радиооптичния комплекс). Предполага се, че като основно средство за деструктивно въздействие върху космически цели ще се използва твърдотелен лазер с адаптивна оптика.

Освен останалото реализацията на проекта силно зависи от високотехнологичните разработки на водещи руски институти по физика (например Московския държавен технически университет "Бауман") и дефицитната в условията на санкции високопроизводителна електроника. Освен това поне един от изпълнителите е преминал през процедура на ликвидация поради финансови проблеми.

Различни проекти за лазерни противосателитни оръжия се разработват в СССР от началото на 50-те години на ХХ век. Първоначално технологичното ниво на индустрията по онова време не позволява да се проверят теоретичните изчисления на практика. По-късно, към средата на 60-те години, стартират няколко програми за лазерни оръжия наведнъж, сред които и такива, насочени към заплахи от близкото околоземно пространство. Но руските инженери и учени така и не успяват да постигнат значителен успех.

Руските лазерни оръжия

"Калина" е една от трите лазерни ослепяващи установки, разработени от Русия за борба със спътници. Бордовата система, наречена "Сокол-Ешелон", се разработва от 2001 г., но изглежда, че проектът е бил на ръба на анулирането няколко пъти и сегашният му статут е неясен. Единствената работеща система е "Пересвет" (вътрешно название "Стужа-РН" или 14Ц034). Това е мобилна лазерна система, която се разгръща заедно с мобилни пускови установки на междуконтинентални балистични ракети и е предназначена да попречи на чужди шпионски сателити да проследяват движението им.

Бойният лазерен комплекс "Пересвет". Mil.ru / CC BY 4.0

Противосателитната роля на "Пересвет" беше потвърдена наскоро от Юрий Борисов, вицепремиер на Русия по отбранителната промишленост. Според него лазерът може да "ослепи" всички разузнавателни спътници на "вероятния противник" на височина до 1500 километра, "изваждайки ги от строя" при преминаване над територията на Русия. В литературата за лазерни противосателитни системи се прави разлика между "осветяване" и "ослепяване". Осветяването кара сензорите временно да загубят способността си да показват изображения, заливайки ги със светлина. Ослепяването причинява непоправими щети на такива системи. Формулировката на Борисов предполага, че "Пересвет" е предназначен за последното, но може би използването на глагола от него не трябва да се тълкува твърде буквално.

Разработвайки три лазерни системи за подобни цели, Русия очевидно придава голямо значение на това да лиши враговете си от възможност да наблюдават територията ѝ от Космоса.

През декември 2019 г. "Пересвет" е обявен за боеспособен в пет дивизиона с междуконтинентални балистични ракети. Борисов казва, че те "серийно се доставят" в армията, което може да означава, че оттогава са били внедрени още комплекси. Има непотвърдени данни, че два руски военни спътника, изстреляни през септември 2021 г. и април 2022 г. ("Космос-2551" и "2555"), може да са послужили като цели за "Пересвет". И двата бяха изведени на много ниски орбити и паднаха няколко седмици след изстрелването без никакви маневри.

Въпреки че "Пересвет" и "Калина" имат различни главни изпълнители (съответно Всеруския изследователски институт по експериментална физика и Научно-производствената корпорация "Системи за прецизно оборудване"), между двата проекта съществува връзка. Оптиката за телескопите "Калина" и "Пересвет" е разработена от един и същ екип в Литкаринския завод за оптично стъкло. Това може да се съди по няколко броя на вътрешното списание, както и по патент, написан съвместно от специалистите от Литкаринския завод за оптично стъкло и Всеруския изследователски институт по експериментална физика. Телескопът на "Пересвет", който също като телескопа на "Калина" се нарича "телескоп-колиматор", има по-малки огледала - главното огледало е 0,5 m, а вторичното огледало е 0,1 m.

През 2016 г. тв каналът "Россия 24" обяви подновяването на работата по самолет, оборудван с лазерно оръжие от ново поколение. Става дума за бойна машина, известна като А-60 (на базата на Ил-76). Проектът е обявен като част от развойната дейност на "Сокол-Ешелон", но с днешна дата не се знае каква е съдбата му.

Сред целите на тези системи може да са не само правителствени разузнавателни спътници, но и много комерсиални оптични спътници, които понастоящем са в орбита. Някои теоретични основи на техниката за ослепяване може да са положени от изследователи от Военната академия на Ракетните войски със стратегическо предназначение в Балашиха близо до Москва. Двама професори от академията, Михаил Василиевич Сахаров и Виктор Григориевич Средин, през последните 15 години са публикували множество статии за ефекта на лазерното лъчение върху различни видове сензори за изображения, включително инсталирани на борда на спътници за дистанционно сондиране. Официално тези изследвания са насочени към изучаване на това как такива сензори могат да бъдат повлияни от сателитни лазерни системи, но има всички основания да се смята, че те имат други цели.

Системи като "Калина", "Пересвет" и "Сокол-Ешелон" са очевидно неефективни срещу сателити за радиолокационно разузнаване, но Русия разполага с най-малко две наземни мобилни системи за електронно заглушаване ("Красуха-4" и "Дивноморие"), за които се съобщава, че пречат на работата на такива спътници. Освен това през 2020 г. MAK "Вимпел" участва в проекта "Наст-Р", който предвижда разгръщането на мрежа от станции за електронно разузнаване на сигналите на чужди радиолокационни спътници, вероятно с цел изкривяване на ответните сигнали. Друга компания, "Руски космически системи" (РКС), е провеждала изследвания по създаване на смущения за спътниците - ретранслатори на данни (като TDRS), за да попречи предаването на изображения от оптични и радиолокационни спътници към наземни станции.

Освен за осветяване или ослепяване на оптични сензори, лазерите може да се използват и за физическо унищожаване на цели. По време на презентацията си Юрий Борисов разказва, че Русия работи върху по-мощни от "Пересвет" лазерни системи, способни да правят точно това. Той не споменава нищо за противокосмическите операции, но изтъква "Задира", мобилна лазерна система за унищожаване на дронове. В последващо интервю за Първи канал Борисов дори казва, че "Задира" е била използвана от руските сили в Украйна, но това не може да бъде независимо проверено и няма данни извън Русия за такова нещо. "Задира" има същия главен изпълнител като "Пересвет", така че може да имат общи системи. В съобщенията в пресата за представянето на Борисов се твърди, че практически нищо не е известно за "Задира", но някои от конструктивните му особености са представени в PowerPoint презентация от НПП "Адвент", подизпълнител на проекта.

Един възможен начин за изваждане на спътници от строя с лазери е използването на методите за лазерно отстраняване на орбитални отпадъци (LDOR). Идеята зад LDOR е в използването на лазерната енергия за изгаряне на тънкия повърхностен слой на отломките, образувайки малка плазмена струя върху обекта, която го забавя леко и в крайна сметка го кара да падне отново в атмосферата и да изгори. Лазерното отстраняване на орбитални отломки е изследвано от НАСА през 90-те години на миналия век в рамките на проекта "Орион", но е критикувано за потенциалната му употреба срещу спътници.

И накрая, има неясни намеци, че Русия може да работи върху космическа лазерна система. Всеруският изследователски институт по експериментална физика от 2012 г. е главен изпълнител на таен проект, наречен "Стан", който, изглежда, има за цел да оборудва различни видове превозни средства с лазери за защита от вражески атаки. Голяма част от ограничената информация за проекта "Стан" се отнася до лазерна система, която защитава самолетите от ракетни атаки чрез заблуда на инфрачервените системи за самонасочване и очевидно е обявена за работеща (главно дизайнерско бюро – НИИ "Екран"). Космическият компонент на "Стан", изглежда, е предназначен за защита на спътниците от противоспътникови атаки.

В добавка към всичко това Русия разполага с конвенционални кинетични противосателитни оръжия. Едно от тях, "Нудол", през ноември миналата година унищожи излязъл от строя сателит от съветската епоха, създавайки масивен облак от космически отпадъци, който ще представлява заплаха за сателитите в ниска орбита за години напред.

Това показа, че руснаците нямат притеснения да провеждат добре видими противосателитни изпитания срещу реални цели в орбита, да не говорим за тайни тестове на системи като "Калина".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Бойният лазер "Пересвет" на Путин - ключът към войната на Страшния съд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари