Без държавна политика по контрол на заболеваемостта, Бразилия се превръща в глобална заплаха

1856
Без държавна политика по контрол на заболеваемостта, Бразилия се превръща в глобална заплаха
Снимка: Getty Images/Guliver

Хора на всякаква възраст се редят на опашка за ваксини при температура на въздуха 35 градуса и висока влажност в Бразилия. На много места опашки няма, просто защото няма ваксини и гражданите за принудени да ходят всеки ден и да се връщат с разочароващ отговор, че не се знае кога ще пристигнат. Щатът Рио де Жанейро напълно преустанови ваксинацонната кампания поради липса на ваксини.

"Това е катастрофа, пълна катастрофа. Кой е виновен за всичко това? Мисля, че нашите лидери, нашите политици са некадърни", казва жена пред CNN, след като ѝ е отказана ваксина, пише БГНЕС.

Кризата с COVID-19 в Бразилия е ужасяваща. Почти всеки щат в страната има заетост на интензивно отделение от 80% или повече, според анализ на държавните данни на CNN. Към петък 16 от 26-те щата са били на 90% или по-високо, което означава, че тези здравни системи са се сринали или са в непосредствен риск това да се случи. Седемдневните средни стойности за нови случаи и смъртните случаи са по-високи отвсякога. През последните 10 дни около една четвърт от всички смъртни случаи от коронавирус в света са били в Бразилия.

"Това е ясен знак, че се намираме в много критична фаза на ускоряване на епидемията и тя е безпрецедентна", казва Джесем Орелана, бразилски епидемиолог.

Ако ваксините са най-добрият изход от тази глобална пандемия, Бразилия трябва да извърви дълъг път, за да го постигне. По-малко от 10 000 000 души в страна с около 215 000 000 население са получили поне една доза, според федералните здравни данни. Само 1,57% от населението е напълно ваксинирано.

Това е резултат от бавна програма за изпълнение, която се изпълнява с огромни закъснения. По време на обявяването на плана си за разпространение на ваксини срещу коронавирус в началото на февруари правителството обеща, че около 46 000 000 дози ваксини ще бъдат на разположение през март. Но тази бройка многократно е коригирана, като сега прогнозите са за едва 26 000 000 до края на месеца.

Доц. Кунчев за мерките: 10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен

"10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен". Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в...

Местното производство на това, което според правителството в крайна сметка ще бъде стотици милиони дози от ваксината на AstraZeneca, едва е започнало. Първите 500 000 дози бяха доставени и статистически отчетени от висши служители на Министерството на здравеопазването в Рио де Жанейро тази седмица, въпреки закъснението с месеци.

"В момента няма достатъчно ваксини, които наистина да окажат въздействие на ситуацията", посочва Наталия Пастернак, бразилски микробиолог, която заяви, че това ще стане чак през втората половина на годината, когато имат достатъчно налични ваксини за да могат да въздействат на епидемиологичния процес.

Ако ваксините продължават да не достигат в обозримо бъдеще, единственият оставащ начин за контрол на експоненциалния растеж на епидемията в Бразилия са методите, които светът знае до втръсване: физическо дистанциране, липса на големи тълпи, ограничено движение и добра хигиена.

Но на много места в Бразилия това просто не се случва. В оживения Рио де Жанейро е лесно да намерите тълпи без маски, които да се разхождат по улиците и да си чатят в тесни пространства. Въпреки че известните плажове на града са затворени, този уикенд, ресторантите и баровете работят до 21:00 ч. и много от тях вероятно ще бъдат пълни.

Няколко щати наложиха много по-строги ограничения, включително нощния комендантски час, но местните лидери се борят с федералното ръководство или липсата му, решено да държи нещата отворени.

COVID-19: Нови мерки, протести и акценти от пандемията по света

Обновена и обобщена информация за последните събития в света, свързани с пандемията COVID-19, разпространи агенция France Presse, цитир...

Президентът Жаир Болсонаро, скептик по отношение на COVID-19, който се подиграва с ефикасността на ваксините и не е получил такава публично, обяви, че ще предприеме правни действия срещу някои щати във Върховния съд на страната, твърдейки, че е единственият човек, който може да налага вечерен час - нещо, което е обещал никога да не прави.

Въпреки че хиляди хора умират от вируса всеки ден, президентът твърди, че реалната заплаха идва от икономическите щети, породени от ограниченията за контрол на вируса. Милиони поддръжници на Болсонаро следват неговия пример, открито поставяйки под съмнение местните разпоредби за физическо дистанциране и носене на маски.

Всичко това би било достатъчно притеснително само по себе си, но се съчетава с дълбоко обезпокоителна реалност: разпространението на вариантите на COVID-19.

Здравните власти откриха вирусна мутация Р.1 при няколко пътници, завръщащи се от щата Амазония, изолиран регион в северната част на Бразилия, пълен с тропически гори. CNN съобщи за това в края на януари, а там жестока втора вълна от COVID-19 връхлетя град Манаус - столицата на щата. Почти два месеца по-късно все повече изследвания сочат варианта Р.1 като решаващ фактор не само за огнището на Манаус, но и за националната криза, пред която Бразилия е изправена в момента.

Изследване на основната медицинска изследователска фондация в Бразилия Fiocruz в началото на март установи, че от осемте проучени бразилски щата, вариантите на COVID-19, включително P.1, са преобладаващи в поне 50% от случаите.

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата: Няма лекарство и ваксина, които да пазят на 100%

Няма лекарствен продукт и ваксина, която да бъде на 100% ефикасна и за това трябва да продължим да спазваме мерките след първата и втор...

Известно е, че вариантът се разпространява по-лесно, до 2,2 пъти, според скорошно проучване. Това е по-заразно от варианта B.1.1.7, широко идентифициран за първи път във Великобритания, който е до 1,7 пъти по-заразен, според проучване от декември.

Същото проучване установи, че P.1 избягва с между 25% до 65% съществуващ защитен имунитет от предишни инфекции, различни от P.1. И накрая, остават опасения, че различните ваксини може да не са толкова ефективни срещу варианта Р.1.

Въпреки че скорошно проучване във Великобритания установи, че "съществуващите ваксини могат да предпазят от бразилския вариант на коронавирус", CNN говори с няколко епидемиолози, които остават загрижени.

"Светът не е разбрал ужасната потенциална реалност, която вариантът P.1 може да представлява. Хората не осъзнават колко по-опасен е P.1", казва д-р Ерик Фейгъл-Динг. Още: Научен страх: Заразяваме се отново, колективният имунитет срещу коронавируса е невъзможен

На фона на разпространението на вируса, Бразилия представлява две отделни допълнителни заплахи. Първо, лесното разпространение на съществуващия вариант P.1 в чужбина. Вече е в поне две дузини държави, а пътуванията до и от Бразилия все още са отворени за повечето страни. Второ, ако тук е възникнал вариантът P.1, могат да възникнат и други.

Лични лекари отново на опашка за ваксини на AstraZeneca

Лични лекари в София тази сутрин отново чакаха на опашка, за да получат от Регионалната здравна инспекция по 30 дози ваксини на AstraZe...

"Липсата на контрол на пандемията в Бразилия е причината за варианта", убедена е Пастернак, бразилският микробиолог. И това ще доведе до повече варианти. Това ще доведе до повече мутации, защото това се случва, когато оставите вируса да се размножава свободно.

Съгласно законите на вирусната еволюция се създават нови варианти, които се опитват да направят вируса по-лесен за зараза. По този път могат да се създадат по-опасни мутации.

"Повече варианти означават, че има по-голям шанс един от тези варианти да избяга, например, от всички ваксини (според проф. Радка Аргирова, която говори пред Actualno.com, това е дефиницията на нов щам - вирус, който да е резистентен на всички видове антитела, които сега имат влияние върху него - това би означавало абсолютно всичко в целия свят да започне от самото начало)", обясни Пастернак. Може да се случи. Това, казва тя, прави Бразилия опасност не само за съседните държави, но и за целия свят. "Заедно трябва да подадем спешен сигнал във всички страни по света, за да помогнат на Бразилия да задържи P.1, за да не бъдем всички изложени на същата съдба от колапса на бразилската болнична система", категоричен е д-р Фейгъл-Динг.

С липсата на ваксини и правителството, което не желае да предприеме необходимите стъпки, за да предотврати това, не е ясно как нещата ще се подобрят в Бразилия.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари