Бившият шеф на кампанията на Тръмп се съгласи да сътрудничи - какво следва?

5660
Бившият шеф на кампанията на Тръмп се съгласи да сътрудничи - какво следва?
Снимка: Getty Images/Guliver

Ефектът от разследването за евентуална руска намеса в подкрепа на Доналд Тръмп по време на американските президентски избори изглежда е по-сериозен, отколкото мнозина очакваха. Това заключение прави американското издание Politico в свой пространен анализ след поредния завой по знаковото дело срещу бившия ръководител на президентската кампания на Тръмп – Пол Манафорт.

В петък, 14 септември, стана ясно, че Манафорт сключи сделка със специалния прокурор Робърт Мълър, който води разследването за руската намеса. По общо 10 от 18 обвинения за данъчна измама и укриване на банкови сметки в чужбина, по които Манафорт не беше признат за виновен засега, ще паднат окончателно, ако бившият ръководител на кампанията на Тръмп сътрудничи на Мълър. За останалите 8 обвинения, по които Манафорт беше осъден, му е предложено да лежи в затвора не повече от 10 години – и най-вече за предстоящо дело във Вашингтон за пране на пари, получени заради лобиране за чужда страна. Пред Politico обаче източник на защитата на Манафорт заяви, че в споразумението няма нищо за кампанията на Тръмп, защото няма връзка с Русия. А бившият кмет на Ню Йорк и адвокат на Тръмп Руди Джулиани декларира, че юридическият екип на президента на САЩ не се страхува от параметрите на сътрудничество, договорени между Мълър и Манафорт.

Американските служби опитали да убедят руски олигарси да доносничат за Путин и руската мафия

ФБР и Министерството на правосъдието на Съединените американски щати безуспешно са опитвали да вербуват за информатор включения в амери...

Споразумението разкри и повече детайли относно процеса за лобиране, поръчано от чужбина на Манафорт, за който съдебно дело тепърва ще има и който касае предишния президент на САЩ Барак Обама и вицепрезидента му Джо Байдън. Манафорт организирал среща през 2013 година на Обама, Байдън и висши американски държавни служители с бивши европейски политици, обединени в т.нар. Hapsburg Group. Групата искала да убеди Обама, че не може в никакъв случай да остави Украйна на Русия. Манафорт трябвало по закон да обяви провеждането на срещата, но не го направил, а по това време работел за тогавашния украински президент Виктор Янукович и руски бизнесмени като Олег Дерипаска и по изчисления на Мълър получил 30 млн. долара за работата си. Целта на Манафорт със срещата на Обама и Hapsburg Group обаче била по-различна – Обама да се убеди, че въпросната група европейски политици всъщност е с антисемитски възгледи и не трябва да получава подкрепа от САЩ. През 2012 година Breitbart News – сайтът, с който изгря бившият стратег на Тръмп Стив Банън, публикува точно такава статия – че лидери на еврейската общност обвиняват Хилари Клинтън в качеството ѝ на държавен секретар на САЩ, че подкрепя неонацистки режим в Украйна.

Именно заради това разследването на Мълър що се отнася до Манафорт се съсредоточава дали той не е бил под руско влияние, докато е ръководел кампанията на Тръмп. А според информация от разследването, през 2016 година Манафорт бил готов да уреди на Тръмп „частни срещи” с руския олигарх Олег Дерипаска – един от най-близките до Владимир Путин и сериозно ударен през тази година от американски санкции срещу бижуто в империята му – "Русал".

Бившият федерален прокурор от Вирджиния Джийн Роси коментира случилото се така: "В обобщение, голям ден за разследването. Лов на вещици? Много е далеч от това”.

Друг бивш федерален прокурор – Барбара Макуейд, е впечатлена от систематичността на екипа на Мълър, който, според нея, не пропуска нито един детайл, нито една следа и стига до съд чак след като е изградил солидна основа за обвинение. А професорът по право в Университета Дюк и също прокурор Самюел Бюъл изказа похвала за "невероятната дисциплина на екипа на Мълър". "Тези хора знаят за какво се борят и не изпускат целта от очи. За тях политическият кръг на Тръмп и самият Тръмп с изказванията си просто не съществуват", каза Бюъл.

Fox News: Тръмп може да помилва бившия шеф на президентската си кампания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в интервю за телевизионния канал Fox News, че ще разгледа въпроса за помилването на бившия ръковод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари