Бокова остава в надпреварата за генерален секретар на ООН

2317
Бокова остава в надпреварата за генерален секретар на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да бъде водещ претендент за следващ генерален секретар на ООН след провелото се трето предварително гласуване в понеделник. Гутериш, работил като върховен комисар на ООН за бежанците в продължение на 10 годни, е получил 11 насърчителни гласа, три обезкуражителни и един без мнение по време на неформалното гласуване на 15-те страни-членки на Съвета за сигурност, информира Агенция "Фокус".

Това е третият път, когато 67-годишният Гутериш заема първото място в надпреварата за приемник на Бан Ки-мун, който се оттегля на 31 декември след 10 години като водещ дипломат в света.

По време на първото гласуване Гутериш излезе напред с 12 поощрителни гласа и три без мнение, но при второто получи два обезкуражителни гласа, 11 поощрителни и два без мнение.

И макар подкрепата за него леко да е намаляла при третото гласуване, дипломати казват, че той все още има солидна преднина в надпреварата за оглавяване на световната организация.

„Той остава значително напред пред групата“, каза пожелал анонимност дипломат от Съвета за сигурност.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак постигна изненадващо представяне, изкачвайки се в класирането с девет поощрителни гласа, пет обезкуражителни и един без мнение.

При предишното предварително гласуване той зае шестата позиция.

Петнадесетте посланици, включително от влиятелните пет – Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ – се срещнаха при закрити врата за оценка на кандидатите с бюлетини „поощрителна“, „обезкуражителна“ и „без мнение“.

Съветът за сигурност се опитва да изготви кратък списък на кандидатите преди да предложи кандидатура, вероятно през октомври, която да бъде гласувана от Общото събрание.

Бокова и Йеремич са с равен брой гласове

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова от България и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич заемат третото място в борбата за генерален секретар на ООН, със седем поощрителни гласа, пет обезкуражени и три без мнение. Бокова стана водещата жена в надпреварата, изпреварвайки аржентинката Сузана Малкора, получила седем поощрителни гласа, седем обезкуражени и един без мнение.

Падайки в класирането, бившият премиер на Нова Зеландия и настоящ директор на Програмата на ООН за развитие Хелен Кларк зае шестото място, точно след бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

Кларк получи шест поощрителни гласа, осем обезкуражени и един без мнение срещу шест поощрителни гласа, седем обезкуражени и два без мнение за Керим.

Бившият президент на Словения Данило Турк, постигнал добри резултати на първото предварително гласуване, падна до осмо място.

Последните места са за бившият представител на ООН в преговорите за климата Кристиана Фигереш и бившия външен министър на Молдова Наталия Герман, като и двете получиха два поощрителни гласа, 12 обезкуражителни и един без мнение.

Резултатите от предварителното гласуване не се оповестяват публично, но председателстващият съвета ги съобщава на кандидатите, за да им се даде представа за нивото на подкрепа в съвета.

Както и при първите две предварителни гласувания, резултатите бързо изтекоха в медиите.

Още един кандидат за генерален секретар на ООН се оттегли

Министърът на външните работи на Черна гора Игор Лукшич се оттегли от надпреварата за поста генерален секретар на ООН, който се освобож...

Членовете на Съвета за сигурност са изправени пред призиви да изберат първата жена на поста, след като осем мъже го заемаха досега, както и да предпочетат кандидат от Източна Европа – единственият регион без свой представител на поста.

Русия обяви, че ще даде приоритет на кандидатите от Източна Европа, но и не отхвърли възможността претенденти от друго региони да се класират за поста.

От 10-те кандидати все още в надпреварата, шестима са от Източна Европа. Пет са жени.

Досега са отпаднали само двама от надпреварата, но след последното предварително гласуване се очаква да има още оттеглили се.

AFP

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари