Чечения извън руското правно пространство?

1115
Чечения извън руското правно пространство?

Според правозащитници руската република Чечения все повече се дистанцира от законовата рамка в Русия. Миналия уикенд руски медии съобщиха, че чеченските сили за сигурност са обсадили селище в опит да намерят един от жителите му – Рамазан Джалалдинов, който през април публикува видео до руския президент Владимир Путин, в което обвинява местните власти в присвояване на средства и взимане на подкупи. Миналия четвъртък неизвестни извършители в камуфлажни униформи и маски изгориха къщата на Джалалдинов, който вероятно е избягал от Чечения в Дагестан след получаването на смъртни заплахи. Чеченският лидер Рамзан Кадиров опроверга твърденията, че домът на Джалалдинов е изгорен нарочно, а говорителят му отхвърли информацията за блокадата на селото като „преднамерена дезинформация и откровена лъжа”.

И все пак обвиненията към властите за беззаконие и насилие съвсем не са единични случаи. Екатерина Сокирянская – местен експерт към Международната кризисна група и член на борда на групата за защита на човешките права „Мемориал”, казва, че Чечения е „излязла извън правното пространство на Русия”.

„Това просто е много добре прикрито, за да се подвеждат неинформираните хора. В Чечения властва нездрава атмосфера на страх. Инакомислещите хора са преследвани. Заради предоставянето на обективна информация на външния свят те са подлагани на най-тежки репресии, включително изгонване от домовете им, мъчения, криминални дела, подхвърлени наркотици”, казва Сокирянская.

Никой не знае какво да се прави с Чечения

Диктатура, култ към личността, безконтролна власт на службите, безправие - Чечения днес много прилича на Съветския съюз през 30-те год...

Освен това чеченските власти прибягват до колективни наказания, които засягат не само определени лица, но също и техните близки. „Информацията, която идва от републиката, е много оскъдна”, отбелязва тя, но добавя, че все по-често има данни за нарушения на човешките права, тъй като Кадиров „действа все по-открито, без да се съобразява с федералното правителство”. Сокирянская казва, че фактът, че през март Путин е преназначил Кадиров е дал на лидера на Чечения „нов картбланш” и увереността, че Кремъл все още го подкрепя.

Председателят на руската неправителствена организация „Комитет за предотвратяване на мъченията” Игор Каляпин отбелязва, че Чечения се е дистанцирала от руската правна рамка много отдавна. „Това не се е случило за един ден, така че не е нещо ново. Най-лошото е, че тази тенденция се влошава с всеки месец, ако не и с всеки ден. Става все по-осезаема”, подчертава той. Според него Чечения се е отделила от Русия не само в правната област, но и по отношение на административния контрол. Така, въпреки че говорителят на Кремъл призова за „незабавен отговор на правоохранителните органи” на изгарянето на къщата на Джалалдинов, Каляпин изпитва дълбоко съмнение, че е възможно провеждането на обективно разследване. „Мисля, че ще стане точно обратното”, казва той. „Нямам основание да мисля, че в Чечения въобще е възможно безпристрастно разследване. Мнението ми е основано на цялата ни дейност в страната досега. И някога бе трудно, но от 2005 година насам е направо невъзможно”, отбелязва той.

През март по време на визита в чеченската столица Грозни Каляпин бе нападнат от неизвестни лица. Няколко седмици по-рано двама негови колеги и двама западни журналисти бяха хоспитализирани, след като въоръжени с ножове маскирани мъже ги нападнаха, докато те се опитваха да влязат в Чечения от съседната руска република Ингушетия.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари