Дахер Ламот посочи защо България и цялостно Европа не може да се справи с джихадистите

5936
Дахер Ламот посочи защо България и цялостно Европа не може да се справи с джихадистите
Снимка: Actualno.com

"Днес попадам на статия, в която се питат дали момчето от Бургас, Мохамед Абдулкадер, което се появи в снимки с джихадистки групировки в Сирия, е терорист. Основната опорка е, че тези групировки - Джабхат Ал-Шамия и Султан Мурад, не били в списъка на ЕС за терористични организации.

В този остър когнитивен дисонанс попадат всички в Европа, когато се чудят как да затворят връщащи се джихадисти от Сирия, членове на групировки, които самите те са финансирали и обявявали за "умерени".

"Издирван" лидер на джихадистка организация - интервюиран от американски журналист

"Журналистът Мартин Смит, работил в големи медии като ABC News, CBS News и т.н., се хвали, че е направил интервю с лидера на Джабхат ал...

В такава ситуация попадна и нидерландското правителство, когато залови членове на същата тази "Джабхат ал-Шамия", чийто член е бил и бащата на момчето. Тогава холандският прокурор по делото я обяви за терористична, а заловените членове бяха осъдени. Най-забавното в случая е, че групировката е била директно и доказано финансирана от Нидерландия. Може да прочетете за това и в Уикипедия.

Интересно, нали? Когато са в Сирия са борци за свобода, но като влезат в Европа европейските чиновници се потят и чудят как да скрият фактите", пише анализаторът Дахер Ламот във Фейсбук.

Но такива ситуации са безброй в Европа - например като случаят с жена във Франция, участвала с друга "умерена" група в Сирия - Ахрар ал-Шам. Тогава френският съд се измъкна елегантно като заяви, че макар "Ахрар аш Шам" да не е била в международния списък на терористичните организации, тя е поддържала "оперативни връзки с Ал Кайда" и следователно може да се определи като терористична групировка според френското право.

И тук има комичен момент, защото именно Франция бе сред онези страни отхвърлили предложението на Русия в Съвета за сигурност да обяви Ахрар ал-Шам за терористична.

Но нека се върнем към групировката Султан Мурад, която е с неоосманска идеология, и България. Погледнете първата снимка, тя е от интервю на ТRT, една от най-големите турски медии, с генерал на Султан Мурад в Сирия (защо "сирийска" бунтовническа група носи името на османски управник е въпрос, за който никой сириец няма отговор). Забележете картата отзад. В нея е обозначена Османската империя. И тя включва България.

Арестуваният за тероризъм Мохамед Абдулкадер свързван с дивизия "Султан Мурад" - кои са те? (СНИМКИ и ВИДЕО)

В сутрешният блок на bTV арабистът Владимир Чуков коментира една от снимките на Мохамед Абдулкадер, заради които прокуратурата му обърн...

Забележете и снимка от окупираните от Турция сирийски земи, в тях се веят турски знамена, кичат се навсякъде портретите на Ердоган, в училищата се учи турски като основен. В основата на тези групи са т.нар. тюркмани (сирийски турци), а много от тях отидоха в Арцах да се бият срещу неверниците арменци.

След всичко казано, аз бих се замислил, когато се чудят дали Султан Мурад не е опасна за България. Щото за Франция може и да не е, ама тя не е боядисана в червено на картата.

Но разбирам и сложността пред европейските правителства. С какво лице да се изправят след като години се мъчиха да представят главорези като "умерени борци за свобода", завършва той.

Още: Прокуратурата не смята, че засега има опасност от терористичен акт на ИД в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари