X
 
 

Данъчната реформа на Тръмп ще направи богатите още по-богати

1061 0
photo of Данъчната реформа на Тръмп ще направи богатите още по-богати
Снимка: Getty Images/Guliver
След цяла серия от конфузии, републиканците в американския Конгрес най-после постигнаха първата си голяма законодателна победа, прокарвайки данъчната реформа. През идните месеци Тръмп и неговата партия несъмнено ще се хвалят, че са изпълнили най-важното си предизборно обещание, с което ще върнат величието на Америка. Но всичко това просто не е вярно, както отчетливо показват редица независими проучвания.

Защото данъчната реформа ще доведе най-вече до едно: ще направи богатите още по-богати. Според проучване на независимия Tax Policy Center, през 2027 година, когато трябва да приключи данъчната реформа, единият процент най-богати хора в САЩ ще са получили 82% от парите, които се освобождават в резултат от данъчните облекчения.

Конгресът прие временна мярка за финансиране на американското правителство

Благодарение на пълната мобилизация на републиканците,  Конгресът на САЩ прие временна мярка за финансиране на федералната админис...

Но нещата не се изчерпват само с масивните данъчни облекчения, от които ще спечелят концерните, богаташите и семейство Тръмп. Един аспект на реформата, оставащ често пъти в сянка, особено осезаемо засяга долната средна класа и бедните, които и без това не печелят кой-знае колко от данъчните облекчения: отпадането на един важен елемент от системата за здравно осигуряване, известна като „Обамакеър".

Става дума за паричната глоба, налагана досега на онези, които отказват да се осигуряват. Без приходите от тези глоби вноските на здравно осигурените сериозно ще се повишат, а според оценката на Конгреса, 10 милиона души ще изпаднат от системата за здравно осигуряване. Пределно ясно е, че подобно развитие ще постави под въпрос цялата конструкция „Обамакеър". Въпреки многобройните проблеми, въведената от Обама здравна осигуровка даде достъп на милиони американци до здравни услуги. Републиканците обаче отдавна искат да я премахнат и с данъчната си реформа постепенно се приближават до тази цел.

Законът засяга средния американец и по още един показател, който често остава извън полезрението. Според редица оценки, през следващите десет години данъчната реформа ще отвори в бюджета нова дупка от над 1 трилион долара. И същите тези политици, които в момента подкрепят данъчната реформа, изведнъж ще започнат шумно да настояват за драстични съкращения на разходите, за да се намали бюджетният дефицит - съкращения, които ще засегнат най-вече бедните и възрастните.

Данъчната реформа окончателно слага точка на баснята, че Тръмп бил адвокат на малките хора. Разбира се, тази басня от самото начало не беше нищо повече от обикновена примамка. Днес обаче и последният човек вече разбра за какво точно се застъпва Тръмп.

Щастливи празници за Тръмп: Конгресът на САЩ одобри данъчната реформа

Американският Конгрес одобри най-голямата данъчна реформа в САЩ за последните 30 години. Това се приема като значима победа на президен...

Също толкова очевидно е, че - независимо от всички противоположни твърдения - Републиканската партия се ползва с подкрепата на големите концерни. Да, това не е някаква особена новина. Многозначителен обаче е фактът, че републиканците, които открай време ратуват за стриктна бюджетна дисциплина, сега изведнъж изхвърлиха това свое убеждение през борда и гласуваха един закон, който ще задълбочи бюджетния дефицит.

И накрая: за опозиционната Демократическа партия законът сервира като на тепсия шанса за успех на следващите избори за Конгрес, а по-късно - и за президент. Вредният закон може да бъде отменен с най-обикновено гласуване в Конгреса. И ако получат мнозинство там, демократите ще трябва да подготвят реалистичен план за подпомагане на трудовото население. Тъкмо това е сега задачата на Демократическата партия, която след поражението срещу Тръмп сякаш все още си ближе раните. 

Анализ на Михаел Книге, за Deutsche Welle, цитиран от БГНЕС

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Стотици хиляди пенсионери ще трябва да и...

Около 340 000 български пенсионери ще трябва да преживеят месец януари с по-малко пари от обикновено. Причината – спират така нар...

missing image
Нова кауза за болно дете в Стара Загора

Младият омбудсман на Стара Загора Бетина Радева, нейният заместник Калоян Максимов и общественият съвет на Гимназията с преподаване на ...

Последно в Актуално