X
 
 

Десет въпроса за Сирия, които мейнстрийм медиите не задават

5653 3
photo of Десет въпроса за Сирия, които мейнстрийм медиите не задават
Снимка: Getty Images / Guliver
На 30 април започна поредната кампания на сирийската армия срещу крепостите на ислямистите в страната. Акцията е насочена към последните бастиони на ислямистите в Идлиб (Идлеб) и Латакия. В района на военните действия живеят около 3 милиона души.

С началото на офанзивата сирийските войски завзеха от ислямисти село и стратегически хълм в северозападна Сирия. Все още не е ясно дали акцията ще прерасне в пълномащабна или ще бъде ограничена до демилитаризирана зона.

По този повод Дахер Ламот, сириец, живеещ и работещ в България, зададе 10 въпроса, касаещи ситуираните в района джихадисти, използвайки социалната мрежа Facebook.

Ламот е популярен блогър. Често се изказва по теми, свързани със случващото се в Сирия и арабския свят, търсен е за интервюта, анализи и като преводач.

Ето и въпросите му:

"1. Посочете един град в Идлеб, само един, който да не се управлява от клоновете на Ал Кайда (Ал-Нусра, Туркистанските групировки или по-рядко вече почти изгонените Ахрар Ал-Шам, които са също основани от Ал Кайда)?

2. Посочете един град, в който не е наложен шериат и могат да се видят незабрадени в никаби и тежки хиджаби жени? Със съответните видео доказателства.

3. Покажете едно видео, в което има останали християни в Идлеб, в което се празнува Коледа, Великден и да се правят шествия и паради така, както се правеха при правителствени територии. Колко християни, алауити или друзи са останали там?

4. Кои са лидерите на тези бунтовници? Искам имена и техните искания, какво искат? И защо са наложили салафизъм-уахабизъм със съответния шериат на териториите, които управляват?

5. Виждали ли сте как изглеждат тези "бунтовници"? Как и какво говорят? Можете ли да различите сирийски акцент от останалите? Виждали ли сте им протестите у липсата на жени в тях? Заглеждали ли сте се във физиономиите на тези хора. Ако не, в Youtube са доста активни и ги пускат, ходете ги вижте.

Масирана офанзива на сирийската армия в Хама и Идлиб - идва ли краят на войната?

Войната в Сирия продължава вече осма поредна година. На практика последният бастион на джихадистките групи се явяват провинциите Хама и...

6. Защо на тези територии се търгува с турски лири? Защо изобилства със саудитски имами и проповедници като ал-Мохайсни? Защо издават фатви и ги пращат дори на сирийци в чужбина? Защо имат шериатски съдилища?

7. Какво знаете всъщност за градовете в провинция Идлеб? Знаете ли, че там има огромен брой чуждестранни джихадисти? Знаете кой управлява примерно град Джиср Ал-Шугур? Уйгури, ислямисти от Китай, докарани от С. Арабия и Ердоган. Знаете ли какво представлява град Латамни, намиращ се на няколко километра от моя град Махарде? В минирани подземни скривалища на джихадисти, които излизат навън удрят цивилното население на неверниците християни от град Махарде и после пак се крият като плъхове. Цивилното население на Латамни отдавна е изгонено. Подобно е състоянието на повечето градове на границата между Хама и Идлеб.

8. Споменавайки моя изцяло християнски град Махарде, знаете ли колко пъти бе удрян и колко жертви даде? Удрян от същата брадата уродлива паплач, която ако влезе в Европа, ще направи същото. Фактът, че християнските Скелбие и Махарде бяха основна прицел на "бунтовниците" говори много, нали?

"Белите каски“ с обвинение за принудително вземане на органи от сирийци

Неправителствената организация „Бели каски“ в Сирия се занимава с принудителното премахване на вътрешните органи от хората,...

9. Въпрос към тези, които твърдят обратното. Съвсем сериозно, имате ли нещо човешко останало в себе си? Никога ли не проверявате това, което ви казват, или го проверявате само с кимане?

10. Един въпрос към бг телевизиите. Какво стана, къде изчезнаха пробутваните отгоре сирийци-опозиционери, които толкова усилено показвахте минали години? Дали не се оказа, че са или доказани ислямисти, или по-рядко, платени от НПО-та бездарници?"

Припомняме, че що се отнася за "белите каски" - организацията, която нашумя много по темата "химически атаки", има твърдения, че те са фалшифицирали такива атаки, както и обвинения в насилствено отнемане на органи от сирийци, предимно жени и деца.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
  • Rattrack 3 Rattrack преди 4 месеца Профил на трол?
    Не мога да не се съглася с Дахер Ламот, тъй като се върнах от Сирия преди няколко дни. Наистина жалко за християните в тези райони. Не виждам каква е връзката с Чакала и искането и даването на политическо убежище. Кадафи и Кастро са му отказали, значи са добри. Хафез Асад не му е отказал, значи е лош.
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Аз имам само един въпрос за Сирия, който също не е задаван досега. За горните десет няма да коментирам. Та въпросът ми е: 1) Защо най-прословутият терорист в света (който не е мюсюлманин), Карлос Чакала е получил навремето политическо убежище единствено в Сирия, при бащата на днешния президент, Хафез Ал Ашад? Имайте предвид, че Карлос Чакала (като болшевик) е искал политическо убежище последовате виж още ›› лно от Фидел Кастро и от Муамар Кадафи, което му е било ОТКАЗАНО! Ето, на този незададен въпрос очаквам отговор!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Е$хааа...право КУМЕ В ОЧИ!!!!