X
 
 

Джамбазки вижда албанска опасност заради референдума в Македония

5556 15
photo of Джамбазки вижда албанска опасност заради референдума в Македония
Снимка: iStock/Guliver
В края на седмицата братята ни край Вардар правят важен избор. Избират дали да премахнат границата и да пътуват свободно от Охрид до Черно море и целия останал 500-милионен Европейски съюз, или да останат в тъмния ъгъл на историята, затиснати от сръбски шайкачи и коминерновски ботуши.

Този текст няма никаква историческа претенция, историята на региона отдавна е напълно ясна и тя е българска, поне до края на Втората световна война. Ясна е и рождената дата на "македонската" нация - 2 август 1944 година.

Президентът на Македония иска бойкот на референдума: "Вървим към историческо самоубийство!"

В рамките на обръщението си на 73-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк, държавният глава на Македония Георги Иванов припомни на гражданите...

"Би трябвало да се казва не Македония, а Мъкидония..." Това е казал бележитият охридски възрожденец Кузман Шапкарев за най-романтичния регион от българското национално землище. Мнозина от Вас може би разпознават този цитат и от образа на Руси Чанев в "Мера според мера" - Дилбер Танас. Мъкидония, защото тази земя е белязала нашето национално съзнание. Тя е била двигателят за националното обединение. Борбата за освобождението на Македония е пленявала съзнанието на мнозина българи през последните 100 години. Аз не съм изключение.

Тази седмица в Македония ще се състои референдум. Трактовките и интерпретациите относно него в македонското медийно пространство са различни. Защитниците на референдума, начело с лидерите на управляващата коалиция, го представят като референдум за бъдещето на страната. Дали да поеме по пътя на евроатлантическата интеграция, или не. Противниците на референдума призовават той да бъде бойкотиран, с цел да се подкопае легитимността на допитването до народа. Има и трета позиция, тази на ДПМНЕ - партията, която върна развитието на Република Македония с десетилетие. Тяхната позиция е... да нямат позиция. Лидерът на ДПМНЕ Християн Мицковски преди седмица на пресконференция заяви, че "гражданите да направят това, което им говори съвестта". Подобна позиция може да бъде окачествена само като низък опит за политическо измиване на ръце.

Да разгледаме фактите. Още от обявяването на Македония за независима държава през 1991 година Гърция намира името за неприемливо, оправдавайки се с наличието на регион в нейната територия със същото име. Твърденията на Гърция са лишени от смисъл и поради това няма да ги коментирам. Факт е обаче, че политиката на Атина е решена да блокира членството на Македония с това име във всички международни организации. Така се стига до 1995 година, когато е подписано временното споразумение, с което се утвърждава името, което Македония да използва при влизането си в различни международни организации. Това име е посочено в параграф втори от резолюция 817 на Съвета за сигурност на ООН - Бивша югославска република Македония.

И нека сме честни, гърците в този спор не са ни приятели. Те преследват своите интереси, които са коренно противоположни на нашите. Да припомня, Гърция е окупатор. Да припомня на какъв език се говори в Костур, Лерин, Воден и прочее, в т.нар. "български триъгълник" и защо село Шестево (откъдето родом е и Любка Рондова, чиято къща още стои) все още се нарича "Малката София".

От тогава минаха 23 години и развитие няма. И ако правителствата до 2006 година (с многото им недостатъци) се опитваха да водят някакъв конструктивен диалог и да търсят развитие за страната си, то с идването на Никола Груевски на власт всякакъв прогрес беше разрушен. Страната се превърна в плутокрация, където корупцията цари, партия (ДПМНЕ) и държава се сляха в едно. Преди 2006 година Македония се очакваше да бъде една от първите страни от Западните Балкани, които да започнат преговори за членство в ЕС. Груевски заложи на "антиквизацията". Мобилизира неграмотна, но безпардонна хунта от псевдоисторици, илитерати и най-обикновени негодници, далечните роднини на Хальо, Гальо и Данко Харсъзина, които за кратко време пренаписаха вече изкривените македонски учебници. Иисус стана македонец и изплува в Охридското езеро, за да призове своя народ(!?), а Александър Велики и конят му станаха по-важни от Гоце Делчев и Яне Сандански. Българите, разбира се, бяхме понякога фашисти, но винаги татари.

Foreign Policy: Време е Македония да приеме компромис

Малката балканска страна Македония скоро трябва да бъде кръстена Северна Македония, ако гражданите гласуват за промяна на името на рефе...

След 10 години на застой и скандални проекти - като "Скопие 2014", в който бяха откраднати стотици милиони евро, на македонските граждани им писна. Това доведе и до кризата от 2015 и 2016 г., когато Груевски най-накрая подаде оставка в следствие на протестите.

Новото коалиционно правителство между СДСМ и ДСИ, начело със Зоран Заев, започна своят мандат с ударни реформи. Процесът на "антиквизация" беше спрян и министър-председателят се нае да проведе редица реформи в съдебната система. Най-важното за нас, българите, беше неговото желание да подпише Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Заслугата за това принадлежи изцяло на българският народ. Няма да е нескромно, ако кажа и че ВМРО има своята заслуга, тъй като Македония е нашата вечна, безапелационна и историческа кауза. Този договор отвори вратата за интеграцията на Македония в ЕС. Още веднъж в историческата съдба на независима Македония именно България беше тази, която първа подаде ръка на своя братски народ.

Без съмнение този договор, както и българското председателство на съвета на ЕС, което постави Западните Балкани на преден план, доведоха и до засилването на преговорите между Скопие и Атина относно името. На 12 юни 2018 г. се стигна до Преспанския договор, който разчерта условията на промяната на името на Македония. Компромисът, до който се стигна е Република Северна Македония.

Формулировката на въпроса на референдума, който предстои в Македония, е твърде интересна. Тя гласи: Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?

Заев умело успя да избегне промяната на името като основен акцент в питането. И колкото и да не ми се ще да го призная, е прав.

Любчо Георгиевски: Ще гласувам, подкрепям референдума

Аз ще гласувам на референдума на 30 септември. Аз съм първият политик, който постави храбро този въпрос /спора за името с Гърция, бел.р...

Всяко забавяне на процеса на интеграция на Македония в структурите на НАТО и ЕС е първо проблем за самата Македония и второ - проблем за българските геополитически интереси в региона. Македония загуби твърде много време в застой. ДПМНЕ често обичат да изтъкват себе си като защитници на "идентитетот", като самите те забравят, че заличиха македонската идентичност. Античните статуи, бръщолевенето, че са наследници на Александър, посрещането на пакистански мюсюлмански племена хунзи (които също се имат за наследници на античния македонски владетел) бяха своего рода заличаване на македонската идентичност. Те бяха продължение на половинвековната сръбска политика на обезбългаряване на региона. Те направиха македонците смешни в очите на останалият свят. Обида към всеки честен българин от Македония.

И тук ще обърна внимание на една потенциална опасност при неуспех на референдума, която остана невидима за повечето коментатори, дали заради слаба подготовка по темата, дали заради пристрастност. Нека първо дефинираме "неуспех". На референдума ще се гледа през две призми - техническа и политическа. Техническата е ясна - Държавната изборна комисия излезе с решение, което казва, че референдумът е консултативен, тоест не задължителен. Затова, за да има решение не се иска да бъде задължително преминат прага от 50%+1 от гласоподавателите. Тоест, броят се само подадените гласове и се обявява резултат въз основа на разликата между отговорите "да" и "не".

Обаче въпросът далеч не е толкова прост. Заев допусна грешка, като обвърза резултата и активността и ги превърна във вот на доверие за себе си. Ако активността е по-ниска от 50% от имащите право на глас, това ще даде мощно оръжие в ръцете на просръбските агенти, които тутакси ще поискат оставката на Заев, използвайки собствените му заявления.

Но това далеч не е най-голямата беля. Няма никакво съмнение как ще гласуват албанците. Те ще излязат масово, организирано и поне 99,99% от тях със сигурност ще гласуват "за". А сега си представете следната политическа картина. В албанските общини и региони масова активност, масово "за", в останалите - ниска активност, тук-таме "да", някъде "не". Ето тогава албанците ще имат пълното основание да попитат защо трябва да живеят в една държава с общност, която иска нещо коренно различно за своето бъдеще. Едните са "за" това да живеят в ЕС и НАТО, другите са остро "против".

Има ли смисъл от такава държава? А тези процеси, в светлината на събитията в Босна и Косово и заявките на Еди Рама, дават една доста по-зловеща окраска на бъдещето на региона.

Хавиер Солана: Преспанският договор – надежда за региона

В статия, публикувана от Проджект синдикейт бившият върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика Хавиер Солана обръща ...

Прочее, в албанските общини вече са готови за провеждането на каскада от местни референдуми, които да се проведат веднага, ако големият референдум не премине прага или се окаже неуспешен. А това е първата стъпка към кантонизация и разпад.

Надявам се, че дните на антиквизацията и антибългаризма са в миналото. Факт е, че потенциалното членство на Македония в ЕС ще донесе положителни резултати за българските геополитически цели в региона. За нас е важно да няма граница между Черно и Адриатическо море. Коридор номер 8 трябва да бъде основен национален приоритет. Само падането на границите ще доведе до обединението на двата клона на един братски народ. Когато хората от двете страни на границата виждат, че пречките падат, ще започнат да пътуват, да търгуват и най-важното - да не се страхуват. Груевски използваше икономическата зависимост на голяма част от гражданите на Македония в своя полза. Повишаването на доходите и двустранните инвестиции ще елиминират това оръдие на сърбоманите.

Най-важното, за което трябва да се замислим, е кой има интерес от това членството в ЕС на Македония да не се случи. Отговорът е ясен. Шумадийските свинепаси и коминтерновските им господари разглеждат Западните Балкани като своя сфера на интерес, върху която не искат да губят влияние. Това работи срещу България. Ние трябва да се противопоставим на всеки опит двата народа да бъдат разделяни и противопоставяни.

Гражданите на Македония трябва да се противопоставят на всеки опит страната им да бъде върната 30 години назад в развитието си. Ако Македония изпусне този шанс, тя ще пропусне следващото разширение на ЕС предвидено за 2025 г. (най-късно). Още едно поколение ще загуби шансовете си за достоен живот и свобода на самоопределението.

Ето защо призоваваме македонските граждани да излязат и да гласуват в подкрепа на въпроса на референдума! Защото Македония заслужава да стане част от ЕС. Защото извън всички икономически аргументи ние знаем, че няма граници в душата. Не трябва да има и физически такива.

Washington post: Македония е малка страна с голям руски проблем

Вестник Washington post отбелязва, че през последните седмици през Скопие, скромната столица на малка Македония, която е по-малка ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

15 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 •  8 преди 4 месеца Профил на трол?
  Референдумът се провали, активността е много ниска. Така наречените "братя" се изплашиха.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 7 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Никога не съм отричал/ а няма и как/ зловредата роля на СССР и Сфрю към МАКЕДОНИЯ КАТО ИСТОРИЧЕСКА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ. Трябва да се уточни. че политиката на Другарят Тодор Живков в Пиринско беше най малкото с одобрението от Москва. Тази негова политика прави възможен този диалог ДНЕС , иначе всичко щеше да е много по зле и зле , но НЕ Е . За съжаление София прави поредното си предателство към Македо виж още ›› ния или най малкото поредното НЕХАЙСТВО.
 • Македонецъ 7.1 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  А , какво предлага ес на Р.Македония.? Предлага да пари на политиците/чките за да продават Държавата на готвеният от много време BABYLON Предлага МИГРАНТСКИ /ВРАЖДЕБНИ/ ГЕТА. Предлага не ВРЪЩАНЕТО НА Р.Македония КЪМ СВОЙТЕ КОРЕНИ , А ИЗГРАЖДАНЕ НА ФЕДЕРАЛНО СЪЗНАНИЕ/ европейци*ки/ Ей джамбаски....
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • джамбазки на руската свирка свири 6 джамбазки на руската свирка свири преди 4 месеца Профил на трол?
  Пак тръгнала масивна руск трол- и друга пропагандна кампания, да пресече референдума за името, да не стане, та да не влезе Македонията в НАТО. НЯМА ДА СТАНЕ ПО РУСКАТА СВИРКА!! telegraph.co.uk/news/2018/09/27/russia-orchestrating-covert-campaign-wreck-macedonia-name-change/
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 2 - чувал ли си за Цариградска конференция 5 2 - чувал ли си за Цариградска конференция преди 4 месеца Профил на трол?
  четете бе хора - не повтаряйте лъжите на руснаците - ако са искали да има България още 1829 година на Одринския мир щеше да има независима като гърция или поне автономна като сърбия България .
 • прав е 2.1 - РУСКА ВОЙСКА НЕ Е ВЛЕЗНАЛА В МАКЕДОНИЯ 5.1 прав е 2.1 - РУСКА ВОЙСКА НЕ Е ВЛЕЗНАЛА В МАКЕДОНИЯ преди 4 месеца Профил на трол?
  откакто русия ни раздели на източнорумелийци(с рахщздгкото споразумение), на сападнорумелийци(македонци) и българи нацията ни е дълбоко разделена на българи и русофили(руски патриоти - преди 1944 са платени руски хора, а след това са комунисти и промити мозъци от фалшифицирана БГ история)
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 4 преди 4 месеца Профил на трол?
  Ромът Джамбазки яко е засмукал пенисът на Бойко.
 • Много си ялов, за днес надница нямаш - изобщо не червенееш достатъчно. 4.1 Много си ялов, за днес надница нямаш - изобщо не червенееш достатъчно. преди 4 месеца Профил на трол?
  Много си ялов, червеногъзко - за днес надница нямаш.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  след руската окупация 1944 се посяга на Българската национална идентичност, за да не се надига недоволство срещу руския нашественик, потопил България в кръв и насилие, отнел имота и парите му, което обслужва колониални интереси на съветска русия - вижданията на Българите с времето са промити от внушенията, че едни са македонци , а други са„прабългари”- незначителна орда, „удавена в славянското м виж още ›› оре”, демек повече сме „родственици, братя” с руснаците по славянска линия и лесно да приемем Съветско-руското господство, което продължава у нас чак до 1989 г. На практика точно това се случва.Македонските българи са ги нахъсали че не са българи , а българите са им врагове - това е сменянето на чипа - тоталитаризъм е ТОТАЛНА власт - над всичко - партията майка, вожда и учителя, дружбата с руснаците като слънцето и въздуха иначе умираме - ние сме ''малки'' , народ от предаттели, ибрикчии, ако не е русия и днес .... и така на всеки км и до края на свта - ''дружба от векове'', ама друг пър - страх ги е че след Съединението с измислената в Райхщат източна Румелия сме щели да се съединим и със Западана румелия (македония) и измислят македонска нация и след 1944 я внедряват в главите ни - сега в ЕС може да се обединим защото сме с един ген - български и руснаците се осират с руските си еничери като джамбазки да ни плашат с албанци - ама албанците като турците преди НЕ МОГАТ ДА НИ ЗАТРИЯТ - затриха ни руснаците като народ със самочуствие след 1944 - били сме Япония на Балканите
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Исторически предпоставки на македонския проблем 2 Исторически предпоставки на македонския проблем преди 4 месеца Профил на трол?
  Проблемът Македония възникна поради намесата на з-ападните страни/Англия, Франция, Германия, Италия и Австро унгария/ които на Берлинския конгрес през 1878г. окадаха натиск над Русия да се откаже от проекта за Санстефанска България и е разпокъсаха на части. Русия тогава отстъпи пред западните страни тъй като не искаше да се изправи срещу нова коалиция на Запада и Османската империя както по време виж още ›› на Нримската война която загуби.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ РУСКИ ЛЪЖИ - РУСКА ВОЙСКА НЕ Е ВЛЕЗНАЛА НИТО В МАКЕДОНИЯ НИТО В БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ - ЗАЩОТО ЗА ДА НЕ ПОДПИШЕ СУЛТАНА АВТОНОМИЯ ЗА ЦЕЛОКУПНА БЪЛГАРИЯ СЛЕД АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ РУСИЯ ОБЕЩАВА ДА ОСТАНАТ В РАМКИТЕ НА ИМПЕРИЯТА - РЕШЕНИЯТА НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС СА СЕ ЗНАЕЛИ ОЩЕ ПРЕСИ ВОЙСКИТЕ ДА СТИГНАТ САН СТЕФАНО
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 1 преди 4 месеца Профил на трол?
  Ачев,какви братя са ни макетата?Известно ли ти е ,че ни мразят,подиграват и псуват на всяка крачка.Използват и правят мили очи на властите в България само и само да добият заветните български документи за самоличност и после ти забиват нож в гърба.Нито са с българско потекло,нито са с българско подсъзнание и не тачат нищо българско. Плащат си за документи ,получават ги и до тук .Между тях има кос виж още ›› овари,шиптъри и санджаклии нямащи нищо общо с българщината.Били ни братя макетата,пълна идиощина.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  още са под руско сръбско иго...като се обединим ще видят като се вдигне мъглата че България и българите сме добронамерени...и готини...не сме татари и фашисти...
  : 5 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Не забравяй, че вече 105 години те са под тоталния контрол на кървавия сръбски имперски шовинизъм. Това да 4-5 поколения, от които две поколения са живяли като "македонци" в просперираща за времето си Титова Югославия. Как си представяш това, да осъзнаят за едно поколение своите български корени ? Съзнанието най-трудно еволюира ! Само примерът на една просперираща България може да събуди виж още ›› българщината у тях. Но къде е тоя пример с пленената ни от руската мафия държава ?
  : 1 !
 • Ивайло Ачев 1.3 Ивайло Ачев преди 4 месеца Профил на трол?
  Питай Джамбазки, а не мен, не съм аз автор на тази позиция. Или не правиш разлика между отразяване на позиция и изразяване на позиция?
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Пуснаха СЕКС видео с Никол Шерцингер, Гр...

В последните дни усилено се говори за Никол Шерцингер и изглежда това няма да спре скоро. Първоначалната тема бе за това, че американск...

Последно в Актуално