"Доктрина Дахия"*: След Газа - Израел срещу Ливан, ще има ли нова война?

6485
"Доктрина Дахия"*: След Газа - Израел срещу Ливан, ще има ли нова война?
Снимка: Getty Images

На 14 февруари Израел обяви, че планира да нанесе мощни удари по Южен Ливан. Съобщава се, че това е отмъщение за ракетните атаки, ударили Израел от тази посока. Съдейки по интензивността на ударите, може да се каже, че сме свидетели на сериозна ескалация на конфликта между Израел и Ливан именно в момент, когато продължават дипломатическите преговори за разрешаване на ситуацията в този регион. Някои играчи, вероятно и от двете страни, не са заинтересовани от намаляване на напрежението. Напротив, те имат нужда от обратното.

Израел започна интензивни удари след ракетни атаки срещу Северен Израел от Ливан, които взеха няколко жертви. Все още никой не е поел отговорност за атаката, но мнозина допускат, че зад атаката стои ливанската Хизбула.

Би било грешка да се счита настоящата ескалация за отговор на ракетния удар на Хизбула, тъй като Израел засилва атаките срещу Южен Ливан от няколко дни. Следователно може да се каже, че ракетният удар на Хизбула всъщност е отмъщение за един от предишните израелски удари. Нанасяйки си обаче удари една на друга, и двете страни допринасят за ескалация и в момента е невъзможно да се каже коя от тях действа по-активно. Още: Израел обяви кога ще разшири военните операции в Рафах

Ливански удар срещу Израел на 14 февруари уби един израелски войник и рани осем в базата Сафад. Израел отговори с масирани удари по селища в Южен Ливан.

Най-малко четирима души са убити от ливанска страна. По ливански данни са убити майка и двете й деца, както и един член на Хизбула.

Трансграничните удари продължават от месеци, откакто Израел започна операцията си в Ивицата Газа. Тогава защо сегашната ситуация е толкова специална? Очевидци в Ливан твърдят, че сега всичко се е променило. „Вече не чуваме дронове, а военни самолети“, каза един очевидец.

Атака след атака

Интензивността и честотата на взаимните атаки през границата между Израел и Ливан нарастват от 8 октомври миналата година. Ескалацията започна буквално едновременно с избухването на войната между Израел и Хамас, след като Хамас атакува Южен Израел. Още на следващия ден след началото на войната ливанската Хизбула започва да обстрелва Северен Израел в знак на солидарност с Хамас. Израел, както се и очакваше, веднага отговори с мощни удари по цялата 120-километрова израелско-ливанска граница. Оттогава 240 души са убити от ливанска страна, от които 22 са цивилни. Още: Нетаняху: Израел ще продължи войната в Газа, докато не постигне целите си

Ливански източник, близък до Хизбула, каза в интервю за Ал Джазира, че израелските удари са станали изключително безразборни и че сега много цивилни и цели села са сред жертвите. Тоест Израел не само обстрелва позициите на бойците на Хизбула. „Те настояват всички цивилни да напуснат района южно от река Литани“, каза коментаторът Касем Катир.

Анализатори казват, че Израел отдавна се опитва да направи целия Южен Ливан необитаем за цивилни. Целта е да се създаде буферна зона, която да защитава от заплахата на ливанската Хизбула, която е много близо до Иран, главния враг на Израел. Още: ООН ще разглежда последиците от израелската окупация на палестински територии

Правозащитни организации, включително Human Rights Watch, съобщават, че цивилните жертви са се увеличили в резултат на израелските удари в Ливан, пише хърватското издание Advance.

Повече от 87 000 души са напуснали домовете си в Южен Ливан след ескалацията на конфликта. Останаха предимно стари хора, другите са напуснали и вече са настанени в 18 центъра за вътрешно разселени лица или са при приятели и познати.

Възниква въпросът дали Израел ще продължи да действа както сега или възнамерява да засили ударите, за да прочисти напълно Южен Ливан от цивилни? Този отдавнашен план Израел го подхранва от десетилетия.

Надим Хури, бивш ръководител на Human Rights Watch в Бейрут, коментира в медийно интервю: "Ситуацията в Южен Ливан е много трудна. Ливанската страна е напълно обезлюдена, а израелската земя се обработва. Всеки сантиметър до границата е култивирана. Но израелците са се уверили, че от ливанската страна никой не засажда нищо."

Напомняне: Израел нахлу в Ливан през 1982 г. и превзе Бейрут. След това Израел окупира Южен Ливан от 1985 до 2000 г. После Хизбула и Израел воюваха през 2006 г. Още: САЩ плаши с вето резолюция на ООН за Ивицата Газа

В този конфликт израелските сили причиниха щети за 3,5 милиарда долара на ливанската инфраструктура в съответствие с така наречената доктрина Dahiya (Дахия)*. Тя носи името на едноименния квартал в Бейрут, а същността на доктрината се свежда до пълното унищожаване на цялата гражданска инфраструктура.

Касетъчни боеприпаси, бял фосфор, бомбардировки - няма правила. Единствената цел на доктрината е да се гарантира, че цивилни не могат да живеят на тази земя. Всичко това е документирано подробно в докладите на правозащитни организации, включително доклада на Human Rights Watch, озаглавен „Защо загинаха: Цивилни жертви в Ливан през 2006 г.”

Нова война?

Мощната атака срещу Южен Ливан, която видяхме сега, повдига въпроса: може би Израел наистина се готви за нова война с Ливан? Съдейки по ситуацията в сектора Газа, израелците там са се приближили доста близо до набелязаната цел за пълното унищожаване на палестинския анклав. Всички градове и селища лежат в руини и е останал само град Рафах, където в момента живеят повече от 1,3 милиона цивилни. В тази връзка съюзниците оказват голям натиск върху Израел да не отива по-далеч, тъй като кръвопролитието в Рафа може да придобие съвсем ново измерение.

Може да се очаква Израел да започне офанзива срещу Рафах. Антун Роша, който е написал анализа в Advance, счита, че Израел в известен смисъл те дори се нуждае от тези жертви, за да постигне етническо прочистване.

Ако Израел е на една крачка от унищожаването на Ивицата Газа, сега той ще се опита да се справи с другите си врагове. А след Хамас, на второ място, разбира се, е Хизбула. Израелски наблюдатели и членове на дясната управляваща коалиция твърдят, че Южен Ливан представлява същата неконтролируема заплаха за Израел като Ивицата Газа, откъдето Хамас нападна Израел на 7 октомври. Още: Бомби и оръжия: Пратка от САЩ за Израел

Южен Ливан обаче е съвсем различен въпрос. За разлика от Ивицата Газа, този регион не е под пълна израелска блокада. Следователно едва ли може да се очаква Хизбула да нанесе същия брутален удар като Хамас на 7 октомври. Разбира се, в момента Израел реагира много остро на всичко и няма да е чудно, ако реши да воюва с всички „останали врагове“. Това ще доведе до много по-голяма война от тази, която виждаме сега, тъй като ще означава, че Израел в крайна сметка ще трябва да разчисти сметките си с Иран.

Израел се надява, че ако се стигне дотам, той няма да бъде оставен сам, тоест неговият съюзник САЩ ще поемат по-голямата част от "работата". Едва ли обаче може да се очаква такова участие от администрацията на Джо Байдън. "Затова ще трябва да изчакаме до края на годината и да аплодираме Доналд Тръмп, защото ако той победи, САЩ ще се вслушат много по-внимателно в желанията на Израел", настоява Роша.

* Доктрината "Дахия" е израелска военна стратегия, включваща унищожаването на гражданска инфраструктура с цел натиск върху враждебно настроен чужд режим. Това е вид асиметрична война. Неин създател е бившият командващ на израелската армия Гади Еизенкот, който ръководи подчиняването на квартала "Дахия" в Бейрут - с мотив, че всяко шиитско селище, независимо, че е цивилно на външен вид, е военна база на "Хизбула".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари