Дълговете на Италия са на път да ѝ донесат огромна глоба

4181
Дълговете на Италия са на път да ѝ донесат огромна глоба
Снимка: iStock/Guliver

Правителството на Италия е в криза, а отгоре на всичко сега над него надвисват и нови проблеми от Брюксел: Европейската комисия откри процедура срещу Рим заради свръхзадлъжнялостта на страната, съобщава германският вестник Der Spiegel.

Дълго време EK наблюдаваше действията на Италия и ги остави без последствия, но изглежда търпението на Брюксел вече е изчерпано: Комисията задейства процедура, която заплашва правителството в Рим с тежки санкции и първоначална глоба от 3.5 млрд. евро. Ако Италия не изпълни препоръките на ЕС за намаляване на дълга си, я грозят още по-тежки глоби.

Ако Италия не изпълни препоръките на ЕС за намаляване на дълга си, я заплашват още по-големи санкции

ЕК предприема тази стъпка, когато държава-членка наруши Пакта за стабилност и растеж на ЕС. Най-важният критерий - бюджетен дефицит от максимум 3% от БВП – се изпълнява от Италия. Но страната извършва други нарушения, превишавайки над 2 пъти допустимия според европейските правила държавен дълг. В италианския случай той е над 130% от БВП.

"Публичният дълг на Италия остава основен източник на уязвимост за икономиката. Съотношението на дълга на страната към брутния вътрешен продукт ще се повиши през 2019 и 2020 г., до над 135%, поради големия ефект на "снежната топка", увеличаващ се дълг, намаляващ първичен излишък и недостатъчно получени приходи от приватизация", се казва в доклада на ЕК.

"Докато рисковете за рефинансиране остават ограничени в краткосрочен план, високият държавен дълг остава източник на уязвимост за италианската икономика", добавят от Комисията.

Според правилата, Рим ще трябва постепенно да намали тази планина от задължения. Но коалицията на дясната "Лига" и популистко Движение "Пет звезди" върви в обратна посока. Тя иска да намали данъците, да увеличи социалните разходи и да направи нови инвестиции. Според правителството в Рим това ще стимулира икономическия растеж до 1,5% годишно. През първото тримесечие на 2019 г. той бе едва 0,1%.

Заради започналата процедура Италия е изправена пред тежка глоба. Но пътят към налагането ѝ е дълъг. Първо, Комисията ще предаде въпроса на Съвета на министрите на финансите на ЕС. След това неговият Икономически и финансов комитет ще изготви доклад, който ще бъде върнат на ЕК.

ЕК с "дисциплиниращи мерки" спрямо Италия

Европейската комисия потвърди, че ще предприеме първи стъпки за налагане на дисциплиниращи мерки спрямо Италия, който биха поставил стр...

След това са предвидени 15 допълнителни стъпки, докато Съветът на министрите на ЕС, взимащ решения с квалифицирано мнозинство, може да реши да наложи глоба в размер на 0,5% от БВП на Италия. В момента тази сума би възлизала на около 10 млрд. евро.

Отлагане на неизбежното

Процедурата срещу Италия щеше да започне още в края на 2018 г., но Комисията успя да постигне компромис с Рим. Надяваме се, че решението ще бъде "основа за балансиран бюджет и икономическа политика в Италия", казаха тогава от Брюксел.

ЕК отдавна толерира дълговите авантюри на Италия. Италианците нееднократно получаваха право на изключение от изискванията за дълга, за да преструктурират бюджета си, което не се случи. Те искаха повече фискална свобода, за да предотвратят възхода на популистките партии, които в крайна сметка дойдоха на власт.

Миналата седмица ЕК изпрати писмо до Рим с искане за обяснение защо дългът на Италия отново се е увеличил през 2018 г. и защо "не е постигнала достатъчен напредък" към спазването на критерия за дълга. Италианските власти имат срок до 31 май да обяснят причините за влошаването на дълга.

Кризата с бюджета на Италия може да предизвика оставка на премиера

Премиерът на Италия Джузепе Конте днес може да обяви оставка, съобщава Reuters, позовавайки се на местни медии. Конте се тревожи за отн...

Вътрешният министър и лидер на една от партиите в управляващата коалиция - "Лига" Матео Салвини отговори в типичен стил: италианците поискаха "по-малко данъци и повече работа". Ако ЕК откаже, "ще видим кой е по-голям инат".

Управляващите в Рим също имат противоречия за фискалната политика. Икономическият и финансов министър на Италия Джовани Триа посочи икономическия спад като основна причина за увеличаването на дълга и увери, че управляващата коалиция ще се придържа към европейските правила в следващия бюджет.

Премиерът Джузепе Конте потвърди, че правителството ще спазва бюджетните правила на ЕС. Конте, който е близък до другия коалиционен партньор - Движението "Пет звезди", има сериозни разногласия със Салвини. Лидерът на "Лига" е все по-популярен на Ботуша и изглежда като най-вероятният бъдещ министър-председател, ако Конте изпълни заплахата си да подаде оставка.

Съдбата на италианското правителство ще бъде решена през следващите 4 седмици, каза Салвини пред вестник Corriere della Sera. "До края на юни няма да има повече съмнения относно волята на никого", каза той.

Италия скоро може да остане сама в клуба на длъжниците

Салвини: Очаквам Брюксел да ни наложи глоба от 3 милиарда евро

Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че очаква Брюксел да наложи глоба на Рим в размер на 3 милиарда евро заради увеличаващия ...

Брюксел е уверен, че ще спечели конфронтацията, донякъде и с помощта на пазарите. Откак популистите дойдоха на власт, цената за набиране на средства се повиши за Рим. Но Италия се нуждае от доверието на финансовите пазари, предупреди премиерът Конте. Това изисква "кратки и ясни послания". Ако иска да стане премиер, Салвини не трябва се мести в преговорите с Комисията.

Поради започналата наказателна процедура срещу Италия, за нея ще стане още по-скъпо да получи свежи пари от пазарите. Ако третата по големина икономика на ЕС изпадне в дългова криза или дори в неплатежоспособност, това може да застраши цялата еврозона, признава висш дипломат от ЕС. Но италианците ще почувстват последствията много по-рано и по-тежко.

Електоралната база на партията на Салвини е главно в силно индустриализираната, богата северна част на Италия. Той със сигурност ще изгуби голяма част от гласоподавателите си там, ако предизвика икономическо бедствие.

Въпреки че ЕС е започнал такива процедури за други държави, това никога не е било заради прекомерния дълг. Досега Брюксел не е глобявал нито една страна, избирайки други санкции за нарушителите на фискалните правила.

Комисията няма голям успех в процедурите си срещу прекомерния дефицит. През 2011 г. Брюксел предприе такива действия срещу 24 от 28-те държави-членки на ЕС. Остана само Испания, като ЕК вероятно ще препоръча на Съвета на министрите да приключи и тази процедура. Така Италия скоро може да остане единственият член на клуба на дефицитни грешници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com