ЕК предизвиква финансовото господство на САЩ и долара точно преди идването на Байдън на власт

3616
ЕК предизвиква финансовото господство на САЩ и долара точно преди идването на Байдън на власт
Снимка: iStock

Европейската комисия ще представи днес, 19 януари, план за действие по въпроса как може да се засили ролята на еврото в глобалната финансова система. Документът в обем от 18 страници цели по-добра защита на европейската икономика срещу финансови санкции, пише "Зюддойче Цайтунг", предаде БГНЕС.

Работният документ за ролята на еврото е по-голям - можете да го видите ТУК!

Подготвя се национален план за въвеждане на еврото в България

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към по...

Досега доларът доминираше на световните пазари. А отиващият си американски президент Доналд Тръмп със санкциите срещу Иран показа на европейските държави колко зависими са от американската финансова система: Тръмп заплаши с големи глоби банките, които правят бизнес с Иран, и по този начин затрудни легалната търговия на европейски компании със страната (бел. ред. - и това при положение, че ЕС отвори специален механизъм за защита от американските санкции, но видимо той не проработи просто защото загубата при санкции от САЩ ще е по-голяма от ползвата да си в европейския механизъм). И въпреки че САЩ не са споменати в стратегическия документ на EK е ясно, че се имат предвид санкциите на Тръмп в текста "Едностранните действия на трети държави, нарушили законната търговия и инвестициите на компании от ЕС с други държави".

Този план вече е вторият "пикантен" подарък за "добре дошъл" от Брюксел за новия американски президент Джо Байдън, коментира германското издание. Припомняме, че Байдън встъпва в длъжност утре, 20 януари. Високопоставени служители във Вашингтон са раздразнени, че преди три седмици ЕС се е договорил за инвестиционно споразумение с Китай, вместо да изчака и първо да се споразумее за обща стратегия с новия президент на САЩ относно Пекин.

С плана си за действие за еврото и договора с Китай Еврокомисията иска да насърчи "отворената стратегическа автономия" на ЕС. Зад тази кризисна фраза в Брюксел се крие целта Европа да бъде по-малко зависима от други икономически сили и да може да се защитава по-добре срещу нелоялни практики.

С оглед санкциите от страна на трети държави като САЩ, ЕК обещава в плана за действие да разгледа разширяването на така наречения статут за блокиране. Това е законът на ЕС, целящ да предпази европейските компании от последиците от санкции, с които ЕС не е свързан. Освен това Брюксел иска да координира по-тясно санкциите с други икономически сили. Идеята да се позволи подобни наказателни мерки да станат част от одобренията за поглъщане е взривоопасна. Ако американски концерн иска да купи важна европейска компания, ЕК или националните надзорни органи биха могли да разследват дали придобиването ще обвърже впоследстствие европейската компания с едностранно наложените американски санкции, което не би било желателно от гледна точка на Брюксел.

ЕЦБ обмисля въвеждането на дигитално евро

Европейската централна банка сериозно обмисля пускането на официална европейска дигитална валута - дигитално евро. Все още обаче не е в...

Планът за действие предлага многобройни варианти за засилване на еврото. Това би трябвало да направи Европа по-малко зависима от долара и американската финансова индустрия. В тази посока има много какво да се направи. Проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) показва, че глобалното значение на еврото остава на исторически минимуми. Европейската комисия иска да насърчи съседните региони да извършват по-често международна търговия в евро. Подчертава се важността на това страните-членки да постигнат напредък с Банковия съюз и съюза на капиталовите пазари - амбициозен и труден проект за създаване на единен, безпрепятствен пазар за банкови и борсови сделки в ЕС. Фактът, че най-големият европейски финансов център - Лондонското Сити, вече не принадлежи на ЕС, прави тази необходимост още по-спешна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари