Експерт по геополитика: Русия отвлече вниманието от фронта, но си вкара автогол с газа

18559
Експерт по геополитика: Русия отвлече вниманието от фронта, но си вкара автогол с газа
Снимка: Getty Images

Решението на Русия да прекъсне газовите доставки към България и Полша е „несъществено събитие и е като да изоставиш партньора си, когато знаеш, че така или иначе скоро той ще те остави". Анализът е на Агат Дьомаре – експерт по икономика и геополитика, директор по глобалните прогнози в The Economist Intelligence Unit. 

В профила си в Twitter тя публикува обширен коментар, в който заявява, че България и Полша дълго време са планирали да спрат вноса на газ от Русия до края на 2022 г. Това заяви и финансовият министър Асен Василев през март, когато каза, че страната ни няма да поднови изтичащия в края на годината договор с „Газпром“ заради войната в Украйна.

Полският президент заплаши "Газпром" със съд

Полските компании ще използват правните си възможности, за да търсят компенсации за прекъсването на доставките на руски газ, заяви полс...

„Това, което Русия прави всъщност, е да преустановява износа на газ към страни, които така или иначе не желаят този газ“, смята Дьомаре.

„Зимният сезон приключи – ако Москва искаше да нанесе удар на Варшава, щеше да спре износа на газ по-рано“, пише тя.

Според експерта по геополитика - решението на Кремъл от 26 април цели да донесе „голяма пиар победа“ на Русия и да представи Владимир Путин в по-силна позиция от тази, в която всъщност се намира. „Москва отчаяно опитва да вземе превес и да смени медийния наратив. Предвид военния провал на Русия, тя иска да отвлече вниманието от фронта“, смята Дьомаре.

Дори и според държавната руска агенция ЕС ще подкрепи България и Полша с природен газ

Европейският съюз ще увеличи "значително" покупките на руски природен газ през "оставащите канали", посочи пред агенция ТАСС неназован ...

Според нея лидерите на страните членки от ЕС няма да бъдат „много притеснени“ и ще задействат планове да намалят зависимостта си от руската енергия. „Възможно е позицията на Германия, която все още не желае да намали вноса на газ от Русия, да се промени. Освен това ще се даде допълнителен тласък на предложението на Франция за забрана на вноса на руски петрол“.

Агат Дьомаре смята, че Кремъл няма желание да разреши конфликта по дипломатически път, особено след като украинските войски потопиха флагманския крайцер „Москва“ в Черно море (б.а. – според версията на Русия корабът потънал заради пожар, а повечето моряци били евакуирани).

„Кремъл иска да присъедини Донецката и Луганската народна република в рамките на Русия. Предстои още политически и дипломатически шум, след което ще има военна ескалация през юни“, прогнозира експертът. „Няма голяма вероятност Москва да постигне нещо значимо до Деня на победата – 9 май“.

„Ако се върнем на темата за газа, това е още един автогол за Москва. Той допълнително ще намали финансовите способности на Русия, докато тя води война, а и ще изолира руската икономика още повече. Опасният елемент в случая обаче е дали Путин ще усети, че вече няма нищо за губене“, пише Агат Дьомаре.

Петков и Василев: България няма да се поддаде на изнудване

България няма да се поддаде на изнудване. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на пресконференция в БТА. Темата на пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com