Експерти алармират: Руската авиация може да съкруши Украйна, ако Западът не се намеси

39180
Експерти алармират: Руската авиация може да съкруши Украйна, ако Западът не се намеси
Снимка: US Air Force

Руските военновъздушни сили могат да победят Украйна, ако Западът не достави системи за противовъздушна отбрана и изтребители на Киев, предупреждават водещи военни анализатори на страниците на The Telegraph.

Затова Западът трябва спешно да укрепи противовъздушния потенциал на Украйна, включително с помощта на американски изтребители F-16 и F-18, както и с шведските Gripen.

Според доклад на Кралския съвместен институт за отбранителни изследвания руските пилоти са действали предпазливо през целия конфликт, така че дори малък брой западни изтребители ще имат сериозен възпиращ ефект.

В доклада се отбелязва, че западната военна помощ е съсредоточена главно върху наземни оръжейни системи и затова Украйна по принцип успешно възпира руските военновъздушни сили.

„Въпреки това съществува реална опасност този успех да доведе до самодоволство на Запада относно заплахата, която руските самолети все още могат да представляват за украинските сили, инфраструктура и градове, веднага щом се представи възможност“, се казва в доклада.

Говорейки пред The Telegraph, водещият автор на доклада Джъстин Бронк отбеляза, че F-16, F-18 и Gripen ще предложат на украинските пилоти на изтребители „много по-добри радарни характеристики и възможност за използване на много по-голям обхват и по-ефективни западни ракети въздух-въздух" в сравнение със съветските Су-27 и МиГ-29, които бяха в основата на украинските ВВС.

„В момента те трябва да летят срещу съвременни руски изтребители-прехващачи Су-35С, Су-30СМ и МиГ-31БМ, които технически напълно ги превъзхождат“, каза Бронк.

От началото на военните действия руските изтребители често успяват да изстрелят ракети въздух-въздух с радарно насочване срещу украински изтребители от над 100 километра.

В първите седмици на конфликта изключително неравностойното представяне на радарите и ракетите, както и тактическото превъзходство на руските ВВС в численост до 15 срещу 2, принудиха украинските пилоти да летят на изключително малки височини, за да оцелеят и открият ответен огън.

В доклада на Кралския институт се отбелязва, че агресивната украинска тактика и добрият пилотаж в първите дни на конфликта са позволили няколко руски самолета да бъдат свалени, въпреки че и самите украински изтребители са били поразени или повредени.

Освен това авторите на доклада казват, че руските карти често са „остарели с десетилетия“, така че летенето на малка височина над терена през нощта е изключително опасно, тъй като липсва информация за редица нови препятствия.

В началото на март обаче координацията на руските системи за противовъздушна отбрана се подобри.

Заплахата от системите за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф" с голям обсег, разположени в Беларус и Крим, принуди украинските самолети да летят на изключително малка височина (под 30 метра).

Войната в Украйна: мир само срещу териториални отстъпки?

Войната в Украйна изглежда се намира в патова ситуация. Украинската армия, благодарение и на предоставяните ѝ от Запада оръжия, си върн...

Заплахата от системите за противовъздушна отбрана с голям обсег се засилва от присъствието на руския височинен радар „Подлет-К1“ в Беларус, покриващ киевското направление, и още един на юг до Нова Каховка.

Тези мобилни радарни системи влязоха в експлоатация през 2018 г. и позволиха на руските сили да проследяват украински самолети и хеликоптери на височина до 5 метра на повече от 150 км, въпреки че радарът на юг близо до Нова Каковха по-късно беше унищожен.

„Последната серия от удари по украинската инфраструктура представлява невиждана досега заплаха, тъй като евтини и многобройни безпилотни боеприпаси Shahed-136, произведени в Иран, се използват за поразяване на малки цели, а по-скъпи крилати и балистични ракети се използват за по-големи цели", каза Бронк.

„По този начин Украйна се нуждае както от усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана от типа на американско-норвежката NASAMS и германската IRIS-T за защита на градовете и инфраструктурата от крилати ракети, така и от маса евтини преносими ракетни системи с радарно насочване за унищожаване на дронове“, заключи Бронк.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари