Етични дебати за паспортите за имунитет от коронавирус

6161
Етични дебати за паспортите за имунитет от коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

В Германия вероятно ще се въведат справки за тези, които са преболедували от коронавирус. Германските медии и опозицията предупреждават, че това застрашава личната свобода и шансовете на пазара на труда, пише "Дойче веле" в своя статия, представена от БГНЕС.

"Аз имам справка", ще казват преболедувалите коронавируса и ще представят документ, наречен "паспорт за имунитет". И на всички веднага ще им стане ясно, че този човек не е заразен за околните и не рискува самият той да се зарази с вирус SARS-CoV-2. В обозримо бъдеще, разбира се.

Приблизително така си представя действието на паспорта за имунитет министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан.

Той не се съмнява в техническата възможност проектът да бъде реализиран. Въвеждането на паспорта е част от новия законопроект за борба с коронавируса, който Бундестагът ще разгледа на първо четене на 7 май.

Германският министър е обезпокоен от други аспекти на този въпрос

Според публикация на "Билд ам Зонтаг", Йенс Шпан е изпратил писмо в Германския съвет по етика с молба да оцени предложението, тъй като въвеждането на такъв документ "засяга и етични въпроси".

Министърът иска съветът да "претегли аргументите за и против" и да даде препоръки "как и при какви обстоятелства трябва да се използва свидетелството за наличие на имунитет".

Съветът по етика съществува от 2001 г. и задачата му е да консултира органите на властта по сложни морално-етични въпроси. Той се състои от 26 члена, половината от които се номинират от правителството, а другата половина – от парламента, като в състава му влизат експерти с различни специалности – юристи, философи, медици, теолози, културни деятели и др.

Според Шпан, предлаганата мярка ще бъде от полза за онези, които по собствена инициатива биха искали да разберат дали имат имунитет. Министърът прави аналогия с данните за ваксина срещу шарка или хепатит. В Германия седем от всеки осем човека има имунизационен паспорт, в който са вписани всички направени до момента ваксини. Как ще бъде използвана информацията в него, решава самият пациент.

Германският министър на здравеопазването е наясно, че СЗО предупреди правителствата относно идеята да издават паспорти за имунитет. Според организацията, към момента няма доказателства за наличието на антитела, които биха гарантирали достоверността на "паспорта за имунитет" и издаването на сертификати, свидетелстващи за липсата на риск.

С други думи, такъв документ може да създаде у притежателя му илюзията, че той е напълно защитен от риска от повторно заразяване в близките месеци, години или завинаги, когато науката все още не разполага с доказателства, че това е така. Точно обратното – в момента съществуват сериозни съмнения по този въпрос, тъй като вирусът е съвсем нов.

От AES България готови да направят PCR тестове на своите служителите си

PCR тестове за COVID-19 за своите служители в ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ осигури AES България като допълнителна мярка срещу раз...

Въпреки липсата на гарнции, съществува голяма вероятност да няма повторно заразяване, което разширява възможността за ефективна борба с пандемията.

Според министър Шпан е много важно в областта на здравеопазването да се знае, кой от медицинския и лекарския персонал вече има имунитет срещу вируса.

Медиите в Германия задават въпроса, какво става с онези, които не лекуват болни. Трябва ли да разполагат с документи за това, кой има имунитет срещу коронавируса и кой не, пита телевизия ARD. Няма ли да доведе това до възможността едни хора да получат по-голяма свобода на придвижване, да могат да ходят на гости и да пътешестват, а други не?

"Няма ли хората да се опитат специално да се заразят, за да попаднат в групата на придобилите имунитет и няма ли по този начин да станат заплаха за рисковите групи? Няма ли да започнат работодателите да изискват паспорт за имунитет, преди да назначат някого на работа?", питат от медията.

Аналогични съмнения изразява и "Франкфуртер Рундшау". От там са съгласни с прагматичната идея на министъра, която би могла да спаси човешки живот в областта на здравеопазването, ако се знае кой от персонала има имунитет и може да се занимава със заразени или с пациенти от рискови групи.

Двама са задържани в Сърбия за търговия с българско гражданство

В съседна Сърбия са задържани двама души за търговия с български паспорти, предаде кореспондентът на БГНЕС от Белград. Двамата задържа...

Въпреки това, "този проект никога не бива да се превръща в закон", убедени са от изданието, тъй като може да доведе до това, властите да разрешат на футболни мачове, дискотека или ресторант да ходят само онези, които имат подобни "пропуски".

"Това означава, че онзи, който сега се отнася сериозно към ограниченията, за да не зарази себе си и другите, е глупак. Въвеждането на такъв документ би означавало, например, призив към младите хора да организират коронавирусни партита, за да се заразят. Никой не би искал такова нещо", категорични са от "Франкфуртер Рундшау".

Германската опозиция: Защитата на данните е под заплаха

Идеята на здравния министър е разкритикувана от всички опозиционни партии. Съпредседателят на "зелените" Роберт Хабек определи плана като контрапродуктивен.

"Това е косвен стимул за заразяване, за да може в условията на ограничения едни хора да имат повече свободи от други", смята той. Освен това съществува опасност някои фирми да предпочетат да наемат на работа вече преболедували хора, а наличието на имунитет да стане социален критерий.

Най-големият македонски олигарх остава без паспорт

Най-големият македонски олигарх Орце Камчев остава без международен паспорт. Апелативният съд в Скопие отхвърли молбата на Камчев да м...

От Свободната демократическа партия заявиха, че идеята на министъра носи "повече вреда, отколкото полза". Целенасочената проверка за антитела има смисъл само за служителите в областта на здравеопазването, а кой от какво е боледувал, трябва да знаят само лекарят и пациентът и това трябва да остане така.

Председателят на парламентарната фракция на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел заподозря в предложението опит "през задната врата да се въведе фактическо задължение за ваксиниране". Според нея, паспорта за имунитет е "допълнително посегателство върху свободите на гражданите и тяхното самоинформационно самоопределение".

Срещу предложението на Йенс Шпан се обяви и Заския Ескен от Социалдемократическата партия. Тя смята, че министърът подкопава доверието, което е изключително необходимо при използването на данни за здравословното състояние. В случая с COVID-19 все още не е ясно дали съществува устойчив имунитет, смята тя.

Очаква се на фона на противниците на паспорта за имунитет решаващ глас да има позицията на съвета по етика на Германия.

Туристи ще съдят австрийския курорт Ишгъл заради коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари