Европа яде обяда на Доналд Тръмп

2895
Европа яде обяда на Доналд Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Въоръжена с шампанско и пармезан, Европа преследва САЩ в битката за много милиарди долари, за да определи световния златен стандарт в гурме храните.

Брюксел ускорява международните търговски споразумения, за да наложи нов световен ред при защитените деликатеси, докато все по-интровертната администрация в САЩ се оттегля от глобалните сделки. Дори и Мексико и Канада да не се обърнат към европейския модел, САЩ ще бъдат изтласкани от ЕС в покрайнините на доходоносния хранителен бизнес.

Стремежът на Европа към превъзходство в гастрономическата Голяма игра зависи от правата върху интелектуалната собственост. Всеки път, когато ЕС подписва търговска сделка, той настоява да блокира партньорите си в своята екосистема с географски указания (или GIs), които защитават наименованията на храните, традиционно обвързани с определен регион, като например вина от Бордо и шунка от Парма.

Това означава, че фермерите и износителите извън ЕС са атакувани директно. Когато ЕС спечели протекция например на италиански пармезан и гръцкото сирене фета в сделка с Япония, това означава, че на австралийските и американските мандри се забранява да продават продуктите си там под тези етикети. Вместо това те трябва да се ребрандират и да използват етикети като "от типа пармезан", които често отблъскват потребителите, които могат да видят продуктите като неподходящи.

Европейският комисар по земеделието Фил Хоган заяви пред Politico, че 3 300 GIs в ЕС представляват 6% от производството на храни и напитки и 15% от износа. Силата на марката на най-емблематичните хранителни продукти, каза той, помогна да се превърне Европа в "адрес на най-добрата храна в света".

Ако Брюксел сключи всички търговски сделки, включващи географски означения, върху което сега работи в цяла Латинска Америка, Австралия и Китай, европейският щит за кулинарна сигурност ще покрие пазари с население от около 2,3 милиарда души - над една трета от населението на света.

ЕС стои сериозно в Азия

Азиатско-тихоокеанският регион е особено привлекателно ловно поле за Брюксел. Когато Тръмп се оттегли от 12-членното Транс-тихоокеанско партньорство (ТТП) през януари, той несъзнателно наля реактивно гориво в европейските регионални амбиции. Оттогава Европейската комисия не само постигна забележителна сделка с Япония, но също така и в разговори с множество държави, участвали в ТТП: Австралия, Нова Зеландия и Индонезия. И работи по надграждане на споразумения с Чили и Мексико. Също така сключва сделка с търговския блок на Меркосур - Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай - и конкретна сделка за Gis с Пекин. Брюксел приключи преговорите с Виетнам миналата година.

Ще се сдобие ли Европа със собствена армия?

Исторически пробив или отново само думи без покритие? ЕС иска в бъдеще да координира по-тясно отбранителната политика на страните от о...

"ТТП е изоставено от САЩ и ЕС се втурна в получилата се празнота", каза Бернар О'Конър, специалист по GIs като управляващ съдружник в адвокатската кантора Nctm в Брюксел.

Оттеглянето на Тръмп от сделката с ТТП беше особено удивително, доколкото Вашингтон първоначално го определи като начин за борба с географските указания. Документ за брифинг от Службата на американския търговски представител отхвърли споразумението от Тихия океан за защита на собствениците на съществуващи търговски марки и за предотвратяване на географски означения от вида на тези в ЕС, които "изключват американските производители на селскостопански и хранителни продукти". Американското национално млекопреработвателно лоби предупреди Тръмп, че макар ТТП да е несъвършено, то би предпазило от "злоупотребата" с географските указания.

Бившият търговски преговарящ на ЕС отхвърли оттеглянето на Тръмп от ТТП като причина за успеха на Европа и каза, че страните са готови да приемат системата за географски указания само защото искат да търгуват с Европа или защото искат еднаква защита за своите продукти с географско указание.

"Нашият успех с GIs започна, когато сегашната американска администрация не можеше да бъде видяна никъде", каза той.

Външните наблюдатели често са озадачавани от херкулесовите дипломатически усилия, които търговските преговарящи от ЕС поставят при GIs, но парите, свързани със защитените етикети, са впечатляващи. ЕС заяви, че през 2013 г. търговията с GIs е била на стойност около 54 млрд. евро годишно. Оттогава числото вероятно се е увеличило.

Залозите са толкова високи, че преговорите по GIs често изискват най-високите нива на правителството. Един човек, запознат с преговорите, припомни, че бившият президент на Комисията Жозе Мануел Барозу трябваше многократно да се обажда на бившия канадски премиер Стивън Харпър след полунощ на ключови етапи от преговорите с Отава през 2013 г. - и всичко това, за да се гарантира, че европейските сирена са добре защитени. Споразумението с Отава бе подписано три години по-късно.

За да преоткрие Европа отново себе си

Ако по време на Първата световна война имаше социални мрежи, сигурно щеше да се появи и хаштагът #ЗападенФронт. Но преди 100 години еди...

Америка отново малка

За Европа GIs са здрав разум: качествените продукти, отличаващи се с вековно ноу-хау, трябва да се различават от евтините имитации.

За Вашингтон настояването на Брюксел за защитата на Gis намирисва на арогантност и алчност. През XIX и XX век САЩ поеха милиони бедни европейци заедно с техните богати и разнообразни кухни, и започнаха да създават процъфтяващ хранителен бизнес. В опит да ги защити, Вашингтон настоява, че термини като "пармезан" принадлежат на всички, но не успя да спечели спора.

Вашингтон твърди, че има система, която работи също толкова добре: търговски марки. Но те са много по-широко понятие от GIs, и не са свързани с конкретно място. САЩ третират пармезана, сиренето фета и шампанското като потребителски продукти без марка, за които не е задължително да се правят в Италия, Гърция или Франция.

Италианските производители на пармезан са регистрирали няколко търговски марки на Parmigiano Reggiano в САЩ, като обвързват името със собствения си вид сирене. Този вид защита не спира американския хранителен конгломерат Craft Heinz да продава тонове настърган пармезан в страната.

Специалист по Gis с опит в преговорите с ЕС заяви, че европейският модел е длъжен да се разпростре и отхвърли американския аргумент, че продуктите, произведени там, са еквивалентни на европейските си двойници. "След като има марка, хората ще имат доверие и ще знаят, че това е направено по определен начин, с определена грижа ... и те са готови да дадат много повече пари за това", каза той. "[Американците] го сравняват с нещо, което се прави без нито едно от тези неща. Но това е свободно използване на репутацията."

Тръмп предложи конкурс за най-вредна медия

Президентът на САЩ Доналд Кръмп заяви в Twitter, че някои американски медии толкова зле отразяват събитията, свързани с дейността на дъ...

Вашингтон признава, че защитата на географското указание понякога е уместна и дори подписа споразумение за защита на наименованията на вината с ЕС през 2006 г. Самият той дори има няколко свои собствени GIs, като например бърбъна от Кентъки или картофите от Айдахо.

Работещ в САЩ експерт по GIs заяви, че Брюксел по същество извива ръцете на по-малките държави, за да наложат своя собствена система и да увеличат собствените си печалби от хранителния сектор в замяна на достъп до европейския пазар.

"Това е лудо изискване", каза тя. "ЕС постигна голям напредък в повишаването на профила на GIs като право на интелектуална собственост". Тя добави, че купувачите в крайна сметка ще изберат европейския продукт, ако им се каже, че това е по-автентично.

"Мечтата на ЕС е да изхвърлят САЩ", казва Шоуна Морис, старши директор в Консорциума за общи хранителни имена, лобист, който се бори с географските указания на ЕС по целия свят. Морис заяви, че ЕС използва размера си, за да принуждава търговските партньори, и определи 2017 година за "критична година" за географските указания, тъй като повече страни изглеждат вероятно да се присъединят към Брюксел. Американският министър на търговията Уилбър Рос през ноември нахока GIs като "изкуствена търговска бариера" и обвини ЕС, че е силно протекционистки.

Двустранните търговски споразумения с ЕС правят "много трудно за САЩ да се върнат впоследствие и да се опитат да възстановят имената, които САЩ считат за продукти без марка", каза О'Конър. Но той не вижда Брюксел като насилник. “Това агресия ли е? Не, това са търговски преговори“, каза той. „ЕС е много добър в това“.

Ефект на снежна топка

Тръмп обещал на Ердоган да спрат оръжейните доставките за сирийските кюрди

Разговорът на президента Реджеп Ердоган с американския му колега Доналд Тръмп е повратна точка в турско-американските отношения, които ...

Настоящият търговски кръстоносен поход на Комисията в Азия и Латинска Америка въпреки всичко разпространи засилващ се страх отвъд Атлантическия океан. Огромен брой американски лобита при храните и членове на Конгреса писаха до президента миналия месец, настоявайки той да предприеме действия срещу популяризирането на GIs в Мексико, Япония и Меркосур, като се позоваха на сериозна заплаха за американския бизнес.

Те също така предупредиха, че правителства като това в Отава вече "безгрижно са дали на ЕС почти всичко, което е поискал". "Това е критичен момент", се казва в писмото.

Представител на страна, която наскоро подписа споразумение с ЕС, заяви, че преговарящите от Комисията са заявили ясно, че приемането на географски указания е ключово изискване и че споразумението ще служи като пример за други търговски партньори.

Морис от Международния консорциум за общи наименования на храните заяви, че преговарящите от Комисията са прецизни и коварни, преминават през имената на хранителните продукти ред по ред, докато тихо се опитват да защитят имената в превода, така че Parmigiano Reggiano и Пармезан означават едно и също нещо.

Бившият преговарящ от ЕС отхвърли обвинението. "Надявам се, че не смятате, че ще извиваме ръцете на Китай", каза той. "Дори Канада, честно казано, те са трудни партньори за преговори".

Брюксел не винаги постига пълна защита - особено в страни със силни европейски общности от диаспората като Канада. Дискусиите, свързани с фета, бяха особено напрегнати, поради приблизително 250 000 души от гръцки произход. В крайна сметка и двете страни се съгласиха да позволят на съществуващите канадски производители на фета да продължат да предлагат своите продукти на пазара, но блокираха всички нови участници на пазара - процес, наречен "освобождаване от действието на нов закон".

Йоханес Хан: В Европа има все по-голяма воля за прием на Западните Балкани

В Европейския съюз съществува все по-силна воля да се разгледа възможността за членство на страните от Западните Балкани, с което би се...

За някои обаче самата идея за отписване на тяхното наследство все още е неприятна. "Старият свят доставя имигрантите. Изглежда много странно, че казвате, че хората не могат да пренесат културата си със себе си ", каза един от преговарящите по млечните продукти, който отказа да бъде упоменат от страх това да не повлияе на текущите преговори с ЕС.

Търговският представител в САЩ твърди, че темата е на първо място в неговия списък с приоритети. "Дневният ред на ЕС в областта на GIs буди много загриженост, особено поради значителната степен, в която той подкопава обхвата на търговските марки и други права на интелектуална собственост, притежавани от американските производители, и налага бариери за достъп до пазара на американски стоки и услуги, които разчитат на често срещани имена като пармезан или фета", се казва в доклад тази година.

Брюксел настоява, че е настроен към тази културна чувствителност и категорично отхвърля обвинението, че принуждава насила другите. Например, ЕС се съгласи да защити португалското име на сиренето São Jorge в Канада - твърдо сирене от един от вулканичните острови на Азорските острови, като част от търговската сделка с Канада. Това означава, че канадската португалска общност все още може да продава сирене, маркирано с английски или френски преводи: " St. George“ или „St. George’s“.

Масимо Витори, директор на oriGIn, неправителствена организация, която защитава Gis, каза, че хората вървят къмв европейската концепция, защото се чувстват без котва в глобализирания свят. "Тя съчетава глобализацията с културата и корените", каза той.

Най-голямата награда - Китай - чака. Брюксел и Пекин преговарят за сделка, по която всеки от тях да признае 100 от географските указания на другия. Витори каза, че тези 100 могат да бъдат само предмостие.

Анализ на Емет Ливингстън за Politico, превод - БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари