Европейската икономика - тъкмо започна да се съвзема и отново ограничения

1596
Европейската икономика - тъкмо започна да се съвзема и отново ограничения
Снимка: iStock

Вариантът Delta на коронавируса хвърля сянка и върху европейската икономика. Оптимистичните прогнози за възстановяване отстъпват място на притесненията относно нарастването на инфекциите и възстановяването на социални и пътни ограничения от все повече правителства, съобщава БГНЕС. Премахването на блокировките през последните месеци подхрани възстановяването на активността и бизнеса, разходите на дребно и доверието на домакинствата, както и много анализатори повишиха прогнозите за растеж на континента.

Самата Европейска комисия повиши прогнозите си за растеж за 27-те през 2021 г. на 4,8%, след рекордното свиване от 6,2% през миналата година. Това би било най-бързото разширение, наблюдавано от не по-малко от 1976 г. То ще върне икономиката на ЕС на предпандемично ниво до края на годината. Но това би било възможно само без въвеждането на нови ограничения и при напълно отворени икономики.

Мицотакис оптимист за бъдещето на гръцката икономика

Гръцката икономика устоя на нападението на коронавирусната пандемия и е готова да се съживи, заяви министър-председателят Кириакос Мицо...

Германия и Франция посъветваха своите граждани да не пътуват до Испания, където броят на инфекциите настигна този, в Португалия. Истински студен душ за туристическия сектор на тази страна в началото на решаващ сезон. Министърът на туризма и говорител на правителството Мария Хесус Монтеро, даде ясно да се разбере. "За нас е много важно да успеем да запазим пристигането на туристи за остатъка от юли, август и септември. Работим двустранно с всички, при които може да има някаква загриженост".

От своя страна, Португалия изисква почиващите да бъдат ваксинирани, да имат отрицателен тест за коронавирус или да са се възстановили от инфекцията, за да останат в хотелите си или да се хранят в ресторантите в много райони на страната. „Ще бъде необходим отрицателен тест или цифров сертификат във всички туристически места за настаняване“, каза министърът на президентството Мариана Виейра да Силва. "Тази мярка повишава сигурността. Тя не ограничава икономическата дейност и увеличава сигурността, което е целта на нашите мерки".

Холандия пък обяви възстановяването на ограниченията за барове, ресторанти, места за нощен живот и събития на живо само две седмици след премахването им. Скоростта на ежедневните инфекции се е умножила по десет. И Кипър отново ограничи броя на хората в заведения за хотелиерство и развлечения миналата седмица, след като регистрира най-високия дневен прираст на инфекциите през годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com